Подсилете естествения си имунитет

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Нови грипни щамове. Резистентна на антибиотици туберкулоза. Микроби вътре и върху храните, които купуваме в супермаркетите и в ресторантите. Бактерии, който се хранят с плът. Сякаш сте попаднали сред плашеща инвазия на микроби през двайсет и първи век. И докато се опитвате да направите най-доброто, на което сте способни, за да не се натъкнете на най-ужасните гадинки, няма много какво да направите, освен да се самозаблуждавате, че сте в безопасност. Което означава, че засилването на имунната ви система е по-важно отвсякога.

sedentary-and-health

А стъпките, които предприемате, за да подсилите имунната си система могат също да ви предпазят и от хроничните болести, свързани с остаряването. Нали разбирате, нещата, които разрушават имунитета ви – всичко от стареенето и стреса до липсата на сън, заседналия начин на живот и не съвсем полезния начин на хранене – могат да влияят на това доколко белите кръвни телца, естествените клетки убийци, и химическите куриери са способни да атакуват и унищожават нежеланите нашественици. Не знаехте, че имате цяла армия от защитници, нали? Но имате, и още как. И съвсем същите действия, които намаляват способността им да се преборват с паразитите, също така причиняват неприятности, като насърчават хроничното възпаление – алармиращ риск за здравето, който вече бива свързван с астмата, сърдечните заболявания, диабета и дори с някои видове рак.

 Лесно е да поддържате силни свои собствени сили на сигурността:

immunity biisting fish

      Яжте много риба. EPA (еикозапентаенова киселина), основната омега-3 мастна киселина, съдържаща се в тлъстите риби (и в рибеното масло, разбира се), ограничава редица клетъчни процеси, в които участват свързваните с възпалението дендритни клетки и интерлевкин 12, така че те да не могат да вършат поразиите си. Яжте сьомга или пъстърва поне два пъти на седмица или вземайте по 2,000 милиграма EPA плюс DHA (докозахексаенова киселина), друга омега-3 мастна киселина под формата на хранителни добавки всеки ден. Не ви харесва вкуса на риба или големината на хапчето? Просто си набавете DHA с таблетки, направени от морски водорасли – и рибите оттам си я набавят.

drink red wine

      Червеното е хубаво, наблегнете на ядките. Червеното вино, червеното грозде и фъстъците са чудесни източници на ресвератрол, съединение, което предпазва имунната система от стареене и възпаление.

the-art-of-relaxation

      Изучете изкуството на релаксацията. Нервната и имунната ви системи са като дупе и гащи. Екстремният стрес снижава броя на клетките естествени убийци – една причина, поради която вдовиците и вдовците е по-вероятно да се разболеят след смъртта на половинката си. Дори и периодите на кратък стрес (например, гняв на пътя) могат да повишат нивата на провъзпалителните химикали, наречени цитокини. Отделяйте по 10 минути на ден за релаксация, без значение дали това ще бъде медитация, вглъбеност в себе си, разходка или истинското удоволствие да си поиграете с децата или внуците. Научете се да използвате начини за справяне със стреса, които ви помагат да снижавате нивото на стрес чрез говорене, докато сте още в задръстването или във всяка друга ситуация, която ви опъва нервите.

sweet dreams

      Осигурете си приятни сънища. Лишаването от сън подрива имунитета и повишава нивата на свързваните с възпалението протеини. Престанете да саботирате сами себе си и се хоризонтирайте половин час по-рано тази вечер . . . както и всяка вечер тази седмица. Добавете още половин час следващата седмица и продължавайте в същия дух, докато не започнете да получавате по седем часа и половина до осем часа сън на нощ. Всяка нощ!

go-for-a-walk

      Разходете се днес. Редовната физическа активност може да спомогне в поддържането на подходящ имунитет. Не трябва да сте фитнес маниак: Когато група обездвижени индивиди със свръх тегло започнали да тренират по пет пъти на седмица, те придобили способността да се преборват с настинките много по-добре от хора, които не правели никакви упражнения.

      Прибавете малко витамин D. Този витамин не може да си върши работата да засилва имунната ви система, ако но го получавате в достатъчна доза . . . което се отнася за поне 30% до 40% от нас. Тъй като е трудно да си набавите нужното ви количество единствено от храната, приемайте по 25 мкг на ден от добавка, ако сте под 60 години и по 30 мкг, ако сте на 60 години или по-възрастни.

redonion

      Хрупайте ябълки, броколи и червен лук. Те всичките бъкат от кверцетин, флаваноид който вдига имунитета дори и когато сте уморени. Фибрите и антиоксидантите в тези естествени благини също помагат за снижаването или озаптяването на причинителите на възпаление.

       Не забравяйте цинка. Този минерал подсилва имунитета и може също да мами раковите клетки. Можете да си набавяте необходимия ви цинк – 12 милиграма на ден – от раци, стриди, свинско, пилешко, фасул, кашу и кисело мляко. Или си намерете хубави мултивитамини, съдържащи по-малко от 15 милиграма цинк. Твърде много цинк може да попречи на други важни минерали да си вършат работата.

red-bell-pepper

        Не забравяйте класическия витамин „С”. Този витамин ви помага да произвеждате повече куршуми, с които да убивате микробите, които ви атакуват. Чушките са заредени с витамин С; други добри източници на витамин С включват ягодите, пъпеша и броколито. Или вземайте по 400 милиграма витамин С като хранителна добавка по три пъти на ден.

Източник: Boost Your Natural Immunity by Mehmet C. Oz, MD and Michael F. Roizen, MD, 30 June 2009

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *