Холестеролът е най-полезната храна за мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cholesterol-brain-food

Вече знаете, че холестеролът никога не е бил страшилището за здравето, в което го превърна медицинската общност през 80те и 90те години на миналия век.

Всъщност, всичките тези години на купуване на храни с ниско съдържание на мазнини вероятно не са помогнали на сърцето ви и йота, защото изследвания показват, че холестеролът и сърдечните заболявания в крайна сметка не са така тясно свързани.

И дори още по-зле, лишаването на тялото ви от холестерол може да не е позволило на един от жизненоважните ви органи да си набавя горивото, от което той се нуждае, за да е здрав и добре функциониращ …

Пийте ябълков оцет срещу тези 5 заболявания

Холестеролът храни мозъка ви

Мозъкът ви се нуждае от холестерол, за да създава нови нервни клетки, както и да могат тези нервни клетки да работят добре. А когато мозъка е лишен от холестерол, нещата не вървят добре там горе.

Всъщност, без достатъчно холестерол можете дори да развиете сериозни мозъчни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Да вземем последно изследване на учени от Joslin Diabetes Center, например.

Изследователите изследвали генетично модифицирани мишки, чиито мозъци не можели да произвеждат холестерол. Сравнени с нормалните мишки, тези мишки имали много малки мозъци и тежко неврологично увреждане. Всъщност, те не можели да изпълняват необходимите жизнени дейности, необходими им за да живеят, съвсем като пациент с Алцхаймер.

„Тези мишки не само се затрудняват да учат и помнят, но те не могат да изпълняват и някои други нормални ежедневни дейности като да си правят гнезда”, добавя С. Роланд Кан, M.D., главен автор на изследването от Харвардското медицинско училище. Някои от тези последици леко наподобяваха болестта на Алцхаймер у мишките само че те бяха много по-сериозни”.

И това не е единственият пример за това как липсата на холестерол в мозъка може да доведе до тежки мозъчни заболявания. Изследване от 2016 година на снижаващите холестерола лекарства показа същия феномен… но този път крайният резултат беше болестта на Паркинсон.

Италиански лекар лекува болестта на Паркинсон с витамин

В изследването, учени от Колежа по медицина Пен стейт разглеждат медицинските картони на повече от 30 343 035 души, включително и на 20000 души с болестта на Паркинсон. Посредством внимателен анализ, те определиха, че хората, използващи лекарства за снижаване на холестерола, познати като статини, са в по-висок риск от развиване на болестта на Паркинсон от хората, които не използват такива лекарства.

Знаем, че статините са известни с дълъг списък от странични ефекти, така че не е точно шокиращо, че те могат да повишат и риска ви от Паркинсон…

Но истината е че не само статините повишават риска от болестта на Паркинсон. Изследователите откриха, че и други видове снижаващи холестерола лекарства също повишават риска от болестта на Паркинсон, като правят връзката холестерол-Паркинсон тревожно ясна.

Забранената храна, която парира рака

Да свържем точките холестерол-мозък

И така, какво означава всичко това за вас?

То означава, че ако искате да поддържате мозъка си здрав и да се предпазвате от Алцхаймер и Паркинсон, вие трябва да зареждате мозъка си непрестанно с холестерол. За поддържане на здравословни нива на холестерола в тялото и мозъка си е добре да следвате съвета да ядете много храни, които увеличават полезния (HDL) холестерол в тялото си, като:

  • Зехтин
  • Бобови храни
  • Тлъсти риби като сьомга, скумрия, риба тон, сардини и пъстърва.
  • Ленено семе и чиа
  • Ядки като бразилски орехи, бадеми, кашу и орехи
  • Авокадо
  • Плодове, съдържащи много фибри като ябълките, къпините, малините и крушите
  • Червени, сини и лилави плодове и зеленчуци като сини сливи, грозде, череши, малини, нар и патладжани.

И ако търсите още начини да подсилите здравето на мозъка си и да се предпазите от Паркинсон и Алцхаймер, не забравяйте да пиете и В витамини.

от Джени Смиековски

Прочетете още по темата:

Мъж яде по 2 с.л. кокосово масло два пъти на ден за 60 дни и ето какво се случва с мозъка му!

Как да намерим „оптималното количество” полезни мазнини за себе си

Изненадваща и лесно отстранима причина за Алцхаймер, Паркинсон и АЛС

 

Източник:

https://easyhealthoptions.com/cholesterol-best-brain-food/

Снимка: Wolna Polska

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *