Експертите разкриват най-вкусния „лек за холестерола” от черен шоколад и бадеми

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

almonds-chocolate-cholesterol

Защо да не си подарим нещо вкусно и успокояващо в първия ден след празниците? Опитайте черен шоколад и бадеми.

Всички ги харесват. Но можете да им се насладите като знаете, че правите нещо чудесно и за здравето си. Защото скорошни изследвания разкриха, че тази вкусна и печеливша комбинация спомага контролирането на нивата на холестерола и снижава риска от сърдечни заболяване.

Вече знаем, че онова което ни казваха за холестерола не е напълно вярно. Повече по темата прочетете в статията: 6 ФАКТА ЗА ОБЕЗМАСЛЕНОТО ПРЯСНО МЛЯКО или как всички ние сме жертва на стъкмистика

Прекомерното притесняване относно вредния LDL холестерол, придружено от пълното пренебрегване на важните стойности на оксидирания холестерол и на размера на частиците е опасна грешка.

А опитите напълно да премахнем холестерола от тялото си е голяма глупост – та той изпълнява толкова много важни функции за тялото, а следователно и за здравето ни.

Но просто защото най-накрая обръщаме внимание на гората, това не означава, че трябва да забравим за отделните дървета. След като LDL (вредният) холестерол може да се оксидира—а малките, плътни LDL частици могат да са особено опасни—когато стойностите му в тялото ви са твърде високи, разумно да търсим начини за контролиране на тези нива.

И не, нямам предвид използването на пълните със странични ефекти статини (лекарствата за снижаване на холестерола). Несъдържащите вредни химикали хранителни добавки и лековитите храни като споменатите вече черен шоколад и бадеми са идеалното решение в случая.

Забранената храна, която парира рака

Похапвайте ги за по-здравословен холестерол

Новото рандомизирано и контролирано изследване,  публикувано в списанието Journal of the American Heart Association откри, че хората с наднормено тегло и затлъстяване, които редовно ядат бадеми и шоколад имат по-здравословни нива на холестерола от хората на същата възраст, които избягват тези лакомства.

Според изследователите, яденето на една трета чаена чаша бадеми всеки ден в продължение на четири седмици довело до здравословен спад от седем процента на LDL холестерола. А добавянето на вкусен черен шоколад—по една четвърт чаена чаша и на 2.5 супени лъжици какао на прах всеки ден—също така снижили опасните малки и плътни.

И макар че новото изследване не доказа, че шоколадът сам по себе си снижава LDL холестерола, в по-ранни изследвания какаото на прах се свързва със значителен спад на LDL холестерола, както и с повишаването на полезния HDL холестерол.

Какаото е полезно за вас… ето защо

Разбира се, ако обичайно седите на дивана запасени с кутия бонбони, това няма да доведе до намаляването на холестерола ви. Но няколко парченца черен шоколад (колкото по-черен, толкова по-добре) и шепа бадеми хем са приятна междинна закуска, хем са идеални за здравето ви. Те са вкусни, засищат глада и водят до по-здравословни нива на холестерола.

Ефикасно и динамично дуо за справяне със сърдечните заболявания

Но ползите от това динамично дуе не свършват с холестерола

Тези лесно достъпни суперхрани предоставят още няколко ползи за здравето, с които ни изненадат.

Спете по-добре с бадеми:

Експертите казват, че шепичка ядки ни помага да спим по-добре. Протеинът и полезните мазнини слагат край на борбата с глада през нощта. А понеже бадемите съдържат малко повече фибри от другите ядки, те ни засищат за дори по-дълго време.

С други думи, не е нужно да се изнизваме от леглото, за да си хапнем посред нощ, та да усмирим глада си. Добавете и магнезия в бадемите, който спомага за снижаването на предизвикващия безсъние кортизол, защото той е особено важен за добрия сън.

Бадемово мляко и бадемово масло

Премахнете тревожността с бадеми:

Магнезият в бадемите няма просто да ви помогне да спите по-добре. Той ще ви помогне и да се отървете от безпокойството от деня и да сте по-съсредоточени. Експертите казват, че ниските нива на магнезий могат да предизвикат проблеми с вниманието, замъгляване на мозъка и безпокойство.

30 г бадеми – между 20 и 24 ядки – ви подсигуряват 80 милиграма магнезий.

Бадемови кълнове за максимално здраве

По-добро кръвно налягане с черния шоколад:

Растителните съединения в черния шоколад могат да помогнат за подобряването на кръвното ви налягане. Флавоноидите лекичко разширяват кръвоносните съдове и така кръвта протича по-лесно и снижава стойностите на кръвното налягане.

Според едно изследване, 90 г черен шоколад на ден може да помогне за снижаването на кръвното налягане с до 10 пункта в рамките на седмици.

14 ползи за здравето от черния шоколад

Подсилете силата на ума си с черен шоколад:

Често наричан „хранителното вещество в червеното вино” оказва се, че и черният шоколад съдържа и ресвератрол. И макар че може би вече знаете за ползите от ресвератрола за сърцето, този мощен антиоксидант е чудесен и за мозъка.

Всъщност според скорошно изследване ресвератролът стабилизира бета-амилоидните плаки, които експертите смятат, че са причина за болестта на Алцхаймер. Което означава, че тези вкусни парченца черен шоколад посред нощ или неподсладените лъжици какао на прах (можете да поръсвате плодовете с тях или да ги разбърквате с кисело мляко) не са само вкусни, а могат и да запазват скъпите ви спомени.

Шоколадът, номер едно храната за дълголетие в света

Представете си как подобрявате нивата на холестерола, съня, кръвното си налягане и паметта си като похапвате лакомства, които така или иначе обичате. Не знам за вас, но това е рецепта, която аз съм повече от щастлива да изпълнявам… и то редовно.

Алис Джейкъб

Прочетете още по темата:

Победете нестабилната плака, най-смъртоносният причинител на внезапни инфаркти и инсулти

Измама: Лекарствата за снижаване на холестерола причиняват бързо остаряване, увреждане на мозъка и диабет

Лекарствата за снижаване на холестерола ни тровят на клетъчно ниво

Чудото, наречено магнезий

За предпазване от Алцхаймер и Паркинсон трябва да лекувате мозъка си и този орган…

Източник:

https://healthiertalk.com/chocolate-almonds-improve-cholesterol/

Снимка: Li-Lac Chocolates

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *