Какаото е полезно за вас… ето защо

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Органичното какао се извлича от зърната на какаовото дърво, което расте в Южна Америка и е най-известно като суровината за шоколада.

Гръцкото му ботанически име, Theobroma cacao в превод означава „Храна на боговете”, заради добре известните му полезни свойства и то е познато и се използва още от времето на маите, ацтеките и инките.

Какаовите зърна служели като разменна форма и всички ги консумирали като напитка, наречена какахуат или чоколатъл като смилали зърната на паста, откъдето изникнало и името на напитката – от звука при приготвянето й. „Чоко” при смесване с „атъл”, вода. Тази напитка се пазела основно за царските особи, обаче, се използвала и от техните армии за сила и издръжливост, на празненства, както и при раждания и погребения.

crop_sm_Cocoa-Beans

Какаовите зърна съдържат големи количества триптофан и фенилетиламин, аминокиселинни прекурсори за изграждането на протеините, и на невротрансмитер, анандамид (или химикалът на „пълното щастие”. Ананда от санскритската дума, използвана в йога традициите, означаваща блаженство, радост или щастие). Всички допринасят за това човек да се чувства добре и щастлив. Те също така подсилват функцията на надбъбречната жлеза и помагат за повишаване на съсредоточеността и осъзнатостта. Фенилетиламина се произвежда естествено и се освобождава от мозъка когато сме „влюбени”.

Триптофанът е прекурсор на серотонина, който влияе на настроенията и съня. Невротрансмитерите са електрохимически комуникатори, поддържащи нервната и ендокринната системи, наред с емоционалното/психическо равновесие.
Фенилаланинът формира неропинефрин, епинефрин, допамин и тирамин и е важен за паметта, будността и ученето. Както и при болки, главоболие, артритни заболявания.

Какаото е забележително богато на МАГНЕЗИЙ (с най-високо съдържание от всички храни), който е полезен за мускулите, костите, нервната система и химията на мозъка, и е от основна важност за жените при менструация и спазми. Магнезият е релаксант на мускулите и облекчава стреса.

Какаото също така е един от най-богатите източници на земята на ЖЕЛЯЗО, което е необходимо за енергийния метаболизъм и за пренасянето на кислород чрез хемоглобина в кръвта. Той е и структурен компонент на цитохромите при транспортирането на електроните. Част от неговата ензимна и метаболитната функция е да помага при синтеза на невротрансмитерите, в фагоцитната антимикробна дейност, за детоксикацията на черния дроб и синтеза на ДНК-то, колагена и жлъчните киселини.

Какаото също така съдържа много голямо количество СЯРА, която е полезна за силните и здрави кожа, коса и нокти; прочиства черния дроб и стимулира здравословната функция на панкреаса. Някои доклади посочват, че какаото е така богато на сяра, че то подсилва и детоксикацията от живак.

Какаото е богато на ХРОМ и подсилва действието на инсулина. Балансирайки способността на тялото да метаболизира и складира въглехидрати, мазнини и протеини, то осигурява глюкозна толерантност.

В какаото има КАЛЦИЙ, който е алкализиращ, помага за здравето на кръвта, трансмисията в нервите, костите и мускулите. Регулира пулса. Помага на ензимните системи да произвеждат ацетилхолин, неропинефрин и серотонин. Обратен е на магнезия, защото способства свиването на мускулите.

Какаото съдържа ФОСФОР, който е особено важен за произвеждащия енергия аденозинтрифосфат (АТФ), и използва мазнините за производството на енергия и за синтез на протеините, както и за производството на нуклеинови киселини в ДНК/РНК, които да носят генетичното кодиране за всички клетки.

В какаото има ЛИГНИН, който спира високото кръвно налягане и формирането на холестерол. Това разрежда кръвта и намалява натрупването на тромбоцити. Също така, предпазва от сърдечни/мозъчни удари.

Какаото е с ниско съдържание на мазнини, докато шоколадът съдържа повече. В него има балансирани количества есенциални мастни киселини, които повишават полезния (HDL) и намаляват вредния (LDL) холестерол.

Какаото съдържа инхибитори на ензима МОНОАМИН ОКСИДАЗА, които помагат за снижаването или  балансирането на апетита и улесняват подмладяването. Отлични са и за кожата и косата.

Какаото съдържа малки количества натурален кофеин (не в същата степен като кафето или чая), но най-вече теобромин, стимулиращ алкалоид, който подсилва централната нервна система, действието на мускулите, сърцето и бъбреците, както и подобрява „настроенията”. Помага при високо кръвно и има диуретичен ефект.

Какаото съдържа химикал, наречен ПЕНТАМЕР, който може да спомага за спирането на разпространението на туморните клетки.

В какаото има 20 пъти повече АНТИОКСИДАНТИ отколкото в червеното вино. Също така, флавоноидите в какаото предпазват клетките от увреждане, особено на тези на сърцето, артериите и вените. Обаче, прясното мляко свежда до нула тази защита. Органичното сурово какао на прах има стойност по ORAC от 95500, бобовите растения са със стойност от 62100, а червеното вино – 2400.

Какаото съдържа ЕПИКАТЕХИНИ и ПРОЦИНАНДИНИ, които карат инсулина да работи по-добре и стабилизират кръвната захар като цяло.

Какаовите зърна/шушулки лекуват и предпазват от малария. Те имат свойства, противодействащи на HIV. Стимулират и растежа на стволовите клетки.

Какаото съдържа ГЛУЦИДИ, растителни захари, използвани от тялото незабавно като храна за мозъка и да стабилизират панкреаса. Тялото отделя много малко енергия, за да ги извлича като незабавна храна.

Какаото съдържа OMEGA 6 мазнини, полиненаситени есенциални мастни киселини, поддържащи функцията на сърцето и снижаващи холестерола. Както и OMEGA 9, ненаситени мазнини, стимулиращи сърдечносъдовата и имунна системи.

Какаото съдържа ФИБРИ, целулозата или несмилаемата част на какаото, които спомагат храносмилането и изхвърлянето на екскрементите от тялото, защото се свързват с водата.

Какаото съдържа КАЛИЙ за клетъчната и електрическа функция (електролити) вътре в клетките, нервните импулси. Важен е за биохимическите реакции и за енергийния метаболизъм, за синтеза на протеини от аминокиселините в клетката + холестеролния метаболизъм + гликогенния и глюкозен метаболизъм и се складира в черния дроб за бъдеща енергия. Сърдечносъдови нервни импулси.

Какаото съдържа много ЦИНК за имунната система и е основен съ-фактор в ензимните системи, които метаболизират протеините, въглехидратите и мазнините, както и поддържат хормоните на ендокринната система, щитовидната функция, заздравяването на раните, мозъка, настроенията и когнитивната функция, производството на простагландините. Репродуктивното здраве.

Какаото съдържа МЕД, която помага за производството на хемоглобина и на червените кръвни клетки и позволява на желязото да функционира в тялото. Медта е полезна също за здравето на костите, нервите, кръвоносните съдове, имунната система и белите дробове. Тя е компонент на много ензимни системи. Тя е антиоксидант и заздравява раните и спомага производството на колаген и помага за снижаване побеляването на косата.

Какаото съдържа също МАНГАН, който е жизнено важен за нормалното формиране на костите, хрущялите, кръвта, допамина и ДНК-то, както и за ензимните системи, производството на енергия, и за метаболизма на протеините и мазнините. Той помага за формирането на ензим, наречен супероксид дисмутаза посредством който се неутрализират свободните радикали, които водят до преждевременно стареене и повишен риск от рак.

Какаото съдържа ВИТАМИН А, който е важен за зрението и за здравето на очите, имунната система, кожата, и лекува раните, както е и антиоксидант и предпазва от рак.

Какаото съдържа ВИТАМИН С, който е необходим за усвояването на желязото. Той се складира в и поддържа здравето на хипофизната жлеза (диригента на хора на хормоните), адреналната функция, черния дроб и мускулите на скелета. Той е необходим за имунната система, комуникацията чрез нервните импулси, както и за производството на колаген за здрави кожа и нокти. Той разгражда холестерола и токсичните химикали, помага при производството на жлъчния сок и хормоните и за метаболизирането на металите. Той също така е антиоксидант.

Шушулките на какаото, обгръщащи зърната са много добър източник на ВИТАМИН D.

ВИТАМИН Е, който е мастно разтворим. Той има основно антиоксидантни ефекти и предпазва от разграждането от кислорода на други хранителни вещества. Той стабилизира клетъчните мембрани, особено на места с активна ензимна дейност.

ВИТАМИН B1 способства клетъчното производство на енергия в глюкозния метаболизъм, нервите и за синтезирането на невротрансмитери.

ВИТАМИН B2, за производство на енергия и пренася водород за производството на аденозинтрифосфат (АТФ). Този витамин също така е необходим за дишането на клетките.

ВИТАМИН B5, противодейства на стреса. Спомага функцията на кората на надбъбречната жлеза; производството на ацетилхолин; за синтезирането на мастните киселини, холестерола, фосфолипидите и порфирина за хемоглобина. Също така, помага за предпазване от процеса на стареене.

ВИТАМИН B6 (фолиева киселина), подкрепя производството на невротрансмитера гама аминомаслена киселина (GABA). Помага в използването на храната за преобразуването й в енергия и за освобождаване в гликогена от черния дроб и мускулите. Помага за производството на антитела и на червени кръвни телца и за синтеза на РНК о ДНК. Регулира течностите и електролитната функция в тялото. Регулира хистамина при алергии. Пренася аминокиселини през чревната лигавица до кръвните клетки. Помага за поддържане на хормоналния баланс. Стимулира покритието на нервите с миелин, Важен по време на бременност. Много ефикасен в снижаването на проблемите, свързани с ПМС. Важен и при симптоми по време на менопауза.

… И ще повярвате ли, че това не е всичко… Какаото е много вкусно! Така че след като вече научихте толкова много подробности за съдържанието му… просто му се наслаждавайте!

Cocoa-pods-story-300x120

Източник:

http://soulfirecocoagenesis.com/why-cocoa-is-good-for-you/

Снимки: rodellekitchen.comwww.acc-learn.com

Прочетете още по темата:

Домашно приготвен здравословен черен шоколад

Предписвам ви шоколад, пет причини защо

Тази сладка дума шоколад от Марион Колева

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *