Нони, екзотичната спасителка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

noni

Нони направи фурор на пазара на билките и в света на природната медицина. Билката нони е известна в целия свят, но с различни имена. Ето някои от тях: Моринда цитрифолия, индийска черница, нинаакай, менгкуду, голяма моринада, ба джи тиан, нау, ноно, нону, дибри-апра, патже, нунаакай и морска черница.

Ето някои от полезните за здравето свойства на нони:

Противораково действие

Антибактериално средство

Подсилва имунитета

Лекува храносмилателни проблеми и запек

Богата на антиоксиданти

Естествено болкоуспокояващо средство

Богата на хранителни вещества

Помага за лечението на кожни заболявания

Използва се при диабет и сърдечни заболявания

Лекува кръвно налягане и артрит

Кратка история на билката нони

Нони е призната заради безбройните й ползи за здравето преди повече от 2000 години. Корените за използването й в медицината са още при полинезийците, които използвали плода на нони заради лечебните му и стимулиращи здравето свойства. Нони притежава както хранителни, така и терапевтични свойства. Нони бързо е включена в древните начини на хранене поради способността й да предпазва от хронични заболявания и да подобрява цялостно здравето и жизнеността.

Нони – хранителен състав

Нони е широко популяризирана и рекламирана заради богатата си хранителна стойност. Нони всъщност е доста питателна храна. Нони съдържа мното хранителни вещества, включително витамин С, антиоксиданти, флаваноиди, фитонутриенти, киселини, калий, алкалоиди, антраквинони, стероли, каротини, витамин A, флавон-гликозиди, линолова киселина, аминокиселини, минерали и още.

Сок от нони

Сокът от нони се сдоби с популярност поради здравословните си свойства. Традиционно сокът от нони се използва за лечение на артрит, ставни болки, диабет, високо кръвно налягане, менструални  спазми, болка, главоболие, заболявания на сърцето, различни видове рак, язва, душевна тревога, депресия, проблеми с храносмилането, запек, атеросклероза и други. Макар че наистина има някои научни факти, които потвърждават ефикасността на нони, необходими са още изследвания, които да потвърдят многото твърдения.

Традиционни лечебни употреби на нони

Всички части на дървото нони се използват за лечението на хронични заболявания и неразположения. Плодът, листата и цветовете на дървото нони се използват за лечение на проблеми, свързани с кожата, очите и устата, храносмилателни проблеми и запек, диабет, ставни болки, артрит, менатруални проблеми, и проблеми с костите. Листата и цветовете на дървото нони се използват за лечение на гръдни и респираторни проблеми, хронична кашлица, гадене и артрит. Всички части на дървото нони се използват за стимулиране на имунната система и за подсилване на жизнеността на организма.

Нони обикновено се използва заради антибактериалните свойства, които притежава. Много научни изследвания наистина потвърждават, че нони съдържа съединения, които придават на билката антибактериални свойства. Всъщност, нони ефикасно предпазва от инфекции от псеудомонас аеругиноза, стафилококови инфекции, ешерихия коли, до салмонела и шигела.

Нони привлече много внимание и заради твърденията за противораковите й свойства. Morinda citrifolia отдавна се използва в билкови лекарства, за да лекува и предпазва от различни видове рак. Смята се, че нони е най-вече доста ефикасна в лечението на рак в начална фаза на канцерогенезата. Има научни изследвания, които потвърждават тези й противоракови свойства. Както и примери от ежедневието, обаче, много още по-изчерпателни изследвания са необходими относно способността на нони да се бори с и да предпазва от рак.

Източник: Well Sphere.com, Noni Health Benefits of the Great Morinda, 16 February 2010

Снимка: brightearthfoods.com

Нони можете да закупите в магазините Лечител.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържате здравето си, как да не остарявате и как да се предпазвате от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

2 thoughts on “Нони, екзотичната спасителка

  1. Зная за супер продукт в състава на който Нони е само една от 17те съставки.Представете си за какво чудо става реч!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *