Рецепта за здрави кости, зъби и надбъбречни жлези

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Кое е общото между костите, зъбите и надбъбречните ви жлези? Първите поддържат структурата на тялото, вторите сдъвкват храната за по-лесното й смилане, а третите са неразделна част от хормоналния баланс. Връзката? Тези три жизненоважни части на тялото се подсилват и захранват с хранителните вещества в костния бульон, една от древните суперхрани на човечеството.

receipe_fooditem_image__0000_stockbroth

Множеството хранителни чудеса в костния бульон отдавна са признати в древната китайска медицина. В тази традиция, костният бульон се свързва с поддържането на здравето на бъбреците. Обаче, скелетната система (която включва зъбите) и надбъбречните жлези също се свързват с бъбреците – и трите части на тялото са свързани, и всяка може да извлече полза от костния бульон по важен за себе си начин.

Когато стане дума за костите и зъбите, не е трудно да видим как костният бульон укрепва силата им. Костният бульон е пълен с минерали, включително с калций и фосфор. Когато костите се варят на тих огън часове наред, цялото великолепно богатство от минерали в тях се освобождава в бульона и е готово да му се наслади човек в тази лесно усвояема и успокояваща форма.

Набавянето на изобилни количества калций, фосфор и други минерали от храната, като например от костен бульон, е особено важно за поддържането целостта на скелетната система с минаването на годините, и то може дори да помогне за предпазването от хронични заболявания на костите като остеопороза, както и от развалянето на зъбите.

Надбъбречните жлези, намиращи се над бъбреците отговарят за производството на множество видове хормони. Когато тези хормони са в баланс, това поставя основата за доброто ни физическо и умствено състояние. Ако функцията им е разстроена, в организма може да настъпи хаос – физически, психически или и двата. Един от произвежданите от адреналните жлези хормон е кортизолът, познат като „хормона на стреса”.

Ако надбъбречните жлези са в незадоволително здраве, и фунцията на тялото да произвежда кортизол не е изправна, тогава положението може да стане много опасно. Например, ако повишението на нивата на кортизол продължи дълъг период от време, това може да доведе до възпаление, имунна реакция, която кара имунната система да работи усилено и да не може добре да се бори с нападащите я патогени. Хроничното възпаление също така е свързано с множество заболявания като ревматоиден артрит, екзема, псориазис, сърдечни заболявания и дори рак.

Теорията за адреналната умора посочва, че ако сте прекалено стресирани и не се справяте добре със стреса, адреналните жлези могат да засекат и да не успяват да произвеждат достатъчни количества хормони. Според поддръжниците на тази теория, симптомите на адреналната умора включват замъглено мислене, депресия, хронична липса на енергия и дори още стрес, който утежнява проблема. Пиенето на костен бульон може да спомогне за укрепването на адреналната функция, а облекчаващите му свойства и високото му съдържание на хранителни вещества могат да играят роля в облекчаването на стреса също така.

Сега, след като вече знаете за по-малко известните ползи от костния бульон, е време да си правите сами такъв, понеже купешките са далеч от истината и могат да съдържат вредни добавки. Вижте нашата лесна рецепта за вкусен, органичен пилешки бульон:

Органичен пилешки бульон

1. Вземете фенер от органично, свободно отгледано пиле. Нарежете го на по-малки парчета.

2. Сложете костите в голяма тенджера и ги залейте със студена вода.

3. Добавете 2 супени лъжици ябълков оцет, който помага за извличането на минералите от костите и повишава съдържанието на калций в получения бульон.

4. Добавете любимите си зеленчуци, билки и ароматни треви. Чесънът е вкусен избор, пълен с антиоксиданти и с множество противовъзпалителни свойства. Добавянето на лук, целина и моркови ще придаде традиционния вкус на френската кухня. Можете да използвате дори обелките на зеленчуците понеже бульонът ще бъде прецеден след като е готов.

5. Оставете да заври бавно след това намалете огъня и оставете бульонът да къкри поне 6 часа или по-дълго; колкото време имате да го следите. Можете да го препените, ако желаете.

6. Като алтернативен метод, можете да използвате тенджера за бавно готвене (слоукукър) и да го варите до 24 часа на ниска степен (поне 12 часа). Този вариант е много по-лесен за прилагане през нощта като го включите преди да си легнете без да трябва да се притеснявате, че сте оставили нещо на печката.

7. Когато е готов, прецедете бульона през гевгир и махнете твърдите части. За по-рядък, бистър бульон, прецедете още веднъж през по-ситна цедка.

8. Оставете да изстине напълно и махнете мазнината от повърхността (по желание – понеже тази мазнина всъщност е много полезна за вас). Можете да държите бульона в хладилника до 5 дни или във фризера няколко месеца.

~ The Alternative Daily

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/get-strong-bones-teeth-adrenals-bone-broth/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N141201

Снимка: momslifemoments.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Тази рецепта не замества назначеното ви лечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *