Тайните на дълголетието разкрити в кръвта на столетница

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

blood sample 2_5981_93

Изглежда 500 години след смъртта на Хуан Понсе де Леон (испански мореплавател от 15-16 век, открил Флорида и организирал експедиция на възрастни и болни испанци в търсене на „извора на младостта” в този край на света), науката може би откри мистериозния извор на младостта. Само че не е извор и определено не е във Флорида. Понсе го е имал всъщност от край време – всички го имаме. Тайната за дълголетието ни се крие в белите ни кръвни телца. Изследване на кръвта и проби от тъканите, взети от Хендрике ван Андел-Шипер, най-възрастната жена на света при смъртта й през 2005 година, разкрива, че смъртта от старост се причинява конкретно от изчерпването на белите кръвни телца. След като учените откриха какво причинява смърт, автоматично изникна въпроса какво да правим с тази информация. Някои вярват, че ръчното възстановяване на тези стволови клетки ще доведе до способността да се надхитри Майката природа и може би смъртта вече да не бъде неизбежна. 

Тайните в кръвта

Родена през 1890 година ван Андел-Шипер бе известна със забележителното си здраве в старостта. Умът й бе бистър, а тялото й не страдаше от заболявания до смъртта й през 2005 година. По нейно желание, след смъртта й тялото на ван Андел-Шипер е дарено на науката, а кръвните и тъканните й проби помагат на учените да разберат влиянието на старостта върху тялото. Онова, което учените откриха е, че продължителността на живота ни е ограничена от способността на стволовите клетки да възстановяват първоначалните си запаси в тялото, съобщава New Scientist. Когато стволовите клетки в крайна сметка не могат повече сами да възстановяват броя си, те постепенно отмират. Човек вече не може да замества тъканите с нови, а клетките скоро се поддават на естествената смърт от старост.

Изследване на кръвта на най-възрастната жена на света разкрива, че тайната е в белите кръвни телца.

Hendrikje-van-Andel---Schipperova В края на живота й, две трети от останалите бели кръвни телца на ван Андел-Шипер са възникнали само от две стволови клетки. Това показва, че повечето или всичките кръвни стволови клетки, с които тя е започнала живота си са се износили и умрели. Също така, теломерите на белите кръвни клетки на ван Андел-Шипер били драстично износени. Теломерите са предпазните връхчета на хромозомите, които изгарят като свещ всеки път когато дадена клетка се дели. По време на живота, броят на активните стволови клетки намалява, а теломерите им се скъсяват до момента, в който те умират. Този момент се нарича изчерпване на стволовите клетки.


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *