11 здравословни навика за дълъг и щастлив живот

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

red-wine-glasses

Искате да живеете дълго и да сте здрави и щастливи, нали? Ето най-добрите здравословни навици, които трябва да прегърнете днес, за да живеете именно такъв живот.

Не, наистина, имаме предвид точно днес.

Принтирайте си списъка веднага, лепнете го на огледалото в банята или на хладилника, и често се консултирайте с него, за да укрепвате постоянно психическото и физическото си здраве.

Най-здравословните навици, според които да живеем

11. Яжте си плодовете и зеленчуците

При хората, които ядат много плодове и зеленчуци и следователно имат по-високи нива на антиоксиданти в кръвта си, рискът от смърт поради каквато и да било причина е с 39 процента по-нисък, отколкото при хората, които ядат най-малко плодове и зеленчуци. Тук изненади няма!

10. Четете… често

Сгушването под одеалото с хубава книга може да ви помогне да избягате от ежедневния стрес, да подобрите настроението си и да предотвратите загубата на паметта и отслабването на когнитивната функция. Освен това, четенето ви помага да изразявате повече съпричастие към хората около вас, като подобрява социалните ви взаимоотношения.

9. Яжте повече омега-3 мастни киселини

Това са полезните мазнини, съдържащи се в морската храна, като сьомгата и в рибеното масло. Ниският прием на омега-3 мазнини се свързва с до 96000 преждевременни случаи на смърт на година!

8. Загасете телевизора

Можете да живеете почти година и половина по-дълго, ако просто намалите гледането на телевизия на по-малко от два часа на ден.

7. Поддържайте близки отношения с приятели

Хората, които живеят най-дълго обикновено имат богат социален живот и удовлетворяващи взаимоотношения, докато онези, преследвани от чувството за самота е по-вероятно да се измъчват от депресия, безспокойство, стрес и дори от здравословни проблеми като високо кръвно налягане, безсъние, както и от повишен риск от злоупотреба с наркотични вещества и от болестта на Алцхаймер.

6. Мийте си зъбите с четка по два пъти на ден

Ако рядко миете зъбите си с четка, вие се поставяте под повишен риск от развиване на сърдечно заболяване и на хронично възпаление (отличителния признак на много хронични заболявания).

5. Смейте се всеки ден

Смехът наистина е най-доброто лекарство – той може да ви помогне да избегнете сърдечно заболяване и да снижи риска ви от инфаркт, да свали кръвното ви налягане, да намали хормоните на стреса, да подобри паметта и ерудицията ви, да стимулира имунната ви система и да ви направи по-жизнени и креативни.

4. Правете повече секс

Приемайки че е с моногамен партньор, правенето на повече секс се свързва с удължаване продължителността на живота, облекчаване на болките, отслабване, по-силна имунна система, по-нисък риск от сърдечно заболяване, повишено самочувствие, по-ниско кръвно налягане и по-здравословни реакции при стрес!

3. Пийте повече зелен чай

Ако обичате зелен чай, пийте на воля. Пиенето по пет чаши на ден снижава риска ви от преждевременна смърт поради каквато и да било причина с 16 процента, и рискът ви да умрете от сърдечно заболяване с 26 процента.

2. Седете по-малко

Можете да удължите продължителността на живота си с две години като просто намалите времето, в което седите до по-малко от три часа на ден.

1. Движете се редовно

Раздвижването на кръвта в сърцето за около 30 минути на ден снижава риска ви от хронично заболяване и може да удължи продължителността на живота ви с около три и половина години (правете по-интензивни упражнения по час на ден и можете да удължите живота си с повече от четири години). Дори и ако сте с много високо наднормено тегло, упражненията могат да удължат продължителността на живота ви повече, отколкото при човек с нормално тегло, но със заседнал начин на живот!

Джеси Каноун

Източник: The Healthy Back, The 11 Best Healthy Habits for a Longer, Happier Life, 16 January 2013

Снимка: Pixabay

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *