Как да си направим най-прекрасния чай

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hot-tea

Чаят е произведение на изкуството и се нуждае от майсторска ръка, която да изтъкне най-чудесните му качества. Има хубав и лош чай, както има хубави и лоши картини – преобладаващо последните”. – КАКУЗО ОКАКУРА, Книга за чая

Когато е студено и настинките и грипът са във въздуха, време е да подсилим добрата си стара имунна система с няколко верни билки и храни. Освен балансиран режим на хранене, ограничаване на обработените храни, осигуряване на много почивка и ежедневна физическа активност, пиенето по няколко чаши чай, особено зелен и черен чай, всеки ден, може да засили защитните сили на организма, така че те да отблъскват вирусите.

Исторически документирано е, че чаят е много древен еликсир, пит още преди хиляди години. В чашата топъл чай наистина има нещо успокояващо, което привлича много от нас.

Чаят бива черен, зелен, бял или оолонг. Те всичките се правят от листата на растението Camellia sinensis. Билковите чайове като например от мента или лайка, всъщност не са истински чай, а по-скоро запарка от растения с различни хранителни характеристики.

Ползите за здравето от чая

Ползите за здравето от чая се дължат на високото му съдържание на флаваноиди. Това са извличани от растенията съединения, наречени антиоксиданти. От четирите вида чай, зеленият чай е най-добрият хранителен източник, съдържащ група антиоксиданти, познати под названието катехини. Според научните публикации на Харвард, катехините са доказали, че са по-силни от витамините С и Е в спирането на оксидативното увреждане на клетките, както и че изглежда имат и други силно стимулиращи имунната система и борещи се със заболяванията свойства.

Изследванията свързват зеления чай със следните ползи за здравето:

Способства отслабването

Снижава кръвното налягане

Намалява риска от рак

Предпазва познавателната функция от отслабване

Снижава смъртността от всички причини

Предпазва от диабет тип 2

Снижава риска от фрактури на костите

Предпазва черния дроб от заболявания

Предпазва от атеросклероза

Освен мощните антиоксиданти, зеленият чай повишава и броя на „регулиращите Т клетки” (клетките убийци – „убиващи” туморите) в тялото, които според Института Линъс Полинг в Орегонския държавен университет са важни за оптималната имунна функция. 

Приготвяне на идеалната чаша чай

Ако щете вярвайте, но има метод за приготвянето на идеалната чаша чай. Макар че силата на чая зависи от личното предпочитание на всеки, а колкото по-дълго запарвате чая, толкова по-силен ще е той, съществуват и други неща, които да вземете предвид.

Избиране на безопасен чай: Когато купувате чай, уверете се че той не е бил третиран с епихлорохидрин. Националният институт по професионална безопасност заявява, че епихлорохидринът се съдържа в пестицидите, филтрите за кафе, хартиените пакетчета на чая и в обвивките на наденицата. Основният проблем при този токсин е онова, което се случва, когато той влезе в контакт с водата.

Химическият му състав се променя, и той създава нова форма, наречена 3-MCPD, която е силно опасна. Също така, избягвайте „мрежестите” пакетчета чай или такива със странни форми. Те също е вероятно да съдържат химикали.

Винаги купувайте органичен чай или се излагате на риска, чаят да е бил пръскан с пестициди. Не се отказвайте от чая си, просто спазвайте, както винаги, практиката „на риск на купувача” когато избирате продукти за себе си и семейството си. Както при всяка храна, колкото по-малко хора са се докосвали до нея, толкова по-добре.

Вода: Винаги правете чая си с изворна или филтрирана вода – никога с третираната с химикали вода от чешмата Колкото по-добър е вкусът на водата, толкова по-хубав ще е вкуса на чая.

Време за запарване: Екип от Училището за науките за живота на университета Нортумбрия откри, че чаят с най-добър вкус се получава при запарването му 2 минути, последвано от запарване от 4 минути. Това позволява на водата да се охлади от вряща до оптималната температура, която спомага за най-силното отделяне на всичките вкусове.                                                                                                                                                                                                                           Ако чаят се остави да изстива твърде дълго, различните вкусови нотки вече не са така отчетливи.

Максимални антиоксидантни ползи: Можете да налеете вода върху пакетчето чай и да го оставите да се запари, но можете и да извлечете 5 пъти повече антиоксидантна сила от чая си като просто потопите и извадите пакетчето няколко пъти във водата. Макар че това изисква малко повече усилия, то те си струват, особено ако искате да извлечете всички подсилващи здравето ползи от чая. Ако пакетчето не е на конче, използвайте лъжица при топенето и ваденето му.

~The Alternative Daily

 

Източник: The Alternative Daily, Always Do This When You Drink Tea, 4 November 2013

http://www.thealternativedaily.com/always-drink-tea/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N131104

Снимка: www.venusbuzz.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *