ДНК тайна подсилва имунитета

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Поемете контрол над имунното си здраве—чак до своето ДНК

Чудите ли се защо някои хора никога не се разболяват?

Или как така е възможно двама възрастни хора, поставени в еднакви обстоятелства, които ядат еднакви храни и дори ядат от една и съща купичка (ах!) реагират толкова различно на настинка или грип? Единият пипва вируса с всичките му ужасни симптоми, докато другият се чувства добре?

Повечето хора биха казали, че това просто зависи от имунната система на човека—в крайна сметка колко „добра” е тя. И е вярно: Силната имунна система отблъсква не само настинките и грипа, но и други заболявания, като рака. Тя най-добре ни помага да оставаме здрави, точка.

Но какво точно означава това? И най-важното, как можем да го постигнем? Защото, както се казва, за обикновената настинка няма лек.

Или пък може би има…?

ДНК-то не е вашата съдба: Как да променим генетично заложеното, започвайки с подправка

Възвърнете силата на своето ДНК

Ново изследване (статията е от 15 ноември, 2019 г.) показва как специфични гени въздействат на имунната система. Дори по-вълнуващо, изследователите показват как можем да въздействаме на тези гени—с прости методи—за оптимално здраве на имунната си система и като цяло.

Повечето хора разбират генетиката като уникалното ДНК, което човек наследява от родителите си—вашият персонален код, който диктува физическите ви качества: цвета на очите, цвета на косата, тази характерна усмивка.

Също така генетиката може да определя към какви заболявания може да сте по-предразположени, включително:

  • рак
  • висок холестерол
  • диабет
  • астма
  • автоимунни заболявания
  • и много други…

Някога се е вярвало, че много от тези черти са силно вплетени във вашето ДНК и следователно са непроменяеми.

Но се оказва, че случаят не е непременно такъв. Нова област в науката, наречена епигенетика, обяснява защо.

Добра новина: Епигенетиката доказва, че не сме обречени на дадените ни по рождение кости!

Епигенетиката променя здравето из основи

Това бързо растящо поле на изследвания показва, че определени гени, както и безбройните процеси, които те контролират, могат да се държат различно—в зависимост от специфичните фактори, които в основни линии действат, за да ги активират или дезактивират. Като светлина, която светва и изгасва.

Най-вълнуващата част? Много от тези въздействащи на гените фактори са в непосредствена близост до нас: Околната среда, начинът ни на хранене, начинът ни на живот… и дори мислите ни!

Изследователите, работещи в областта на епигенетиката правят важни открития, показващи как можем да „влияем на своето ДНК” с определени храни, растения, терапии и други стимули, за да задействаме стимулиращи здравето ни гени и за да изключваме гените, които стимулират развиването на болести.

Имунното здраве е област, в която епигенетиката може да ни даде огромна сила. Важни открития в тази област показват колко лесно може да е да се активират гени за оптимална имунна функция.

Епигенетика: Как можете да промените гените и живота си

Ум-Тяло-ДНК: Йога активира стотици гени

Важно изследване проучи генната експресия на група хора, практикуващи йога, за да разбере как йога упражненията въздействат на гените, които контролират имунната функция. За да отговорят на този въпрос, те вземат генетични проби от участниците преди и след йога занимания. Те също така вземат проби от хора, извършващи други релаксиращи дейности като разхождане сред природата и слушане на успокояваща музика.

Резултатите са впечатляващи. Практикуването на йога довежда до полезни промени в 111 гена, които въздействат на имунната функция. В сравнение, контролните дейности въздействали на 38 гена.

Витамин К за „здрави като стомана” кости & напълно чисти артерии

Храна и гени: Блестящи и цветни

Вероятно сте чували поговорката „яжте храни в цветовете на дъгата”. Това е отличен съвет, след като данните показват, че разноцветните плодове и зеленчуци съдържат повече хранителни вещества във всяка хапка. Изследването на „епигенетични храни” ни дава дори повече причини да избираме храни с ярки пигменти.

Изследване от Института Линус Полинг показва, че две съединения в растенията—ресвератролът в червеното грозде, и птеростилбенът от сините боровинки—действат с витамин D3 за повишаването на експресията на ген, познат като “CAMP”. Генът CAMP играе важна роля във човешката имунна функция, помагайки за подсилването на имунитета срещу бактерии, вируси и дори рак.

Други изследвания откриха, че куркуминът, ярко жълтата активна съставка в корена на куркумата, също въздейства на гена CAMP за подсилване на имунната функция.

Край на изкуствените зъби, стволови клетки изграждат нови зъби за само 9 седмици

Друго изследване показва, че мама беше права: Яденето на зелени зеленчуци значително въздейства на имунитета—особено на генетично ниво. Изследването показа, че зелените зеленчуци като броколи актривират ген, наречен T-bet. Този ген подсилва имунните клетки, които защитават храносмилателния тракт от вредни нападатели.

От друга страна, стандартният „западен” начин на хранене, който е богат на наситени мазнини и захари и е с ниско съдържание на фибри, доказано произвежда нездравословни промени в експресията на конкретни гени. Тези генетични промени могат да отслабят имунната система и ни водят директно към хронични заболявания.

Пчелният прополис е отровен за повечето видове ракови клетки!

Лечебните гъби: Ползи за имунитета на всяко ниво

Изследванията на лечебни билки продължават да разкриват някои от най-забележителните ползи за здравето, предлагани от природата. В допълнение към техните мощни противовирусни и пряко подсилващи имунитета свойства, новите изследвания показват как някои гъби са способни да подсилват здравословното действие на гените в битката срещу анормалните клетки.

Изследване показа, че гъбата Phellinus linteus въздейства на противораковите гени, за да подсили способността на тялото да контролира растежа на анормалните клетки.

Лесна комбинация от лекарства създава нови неврони от съседните клетки

Отпуснете се: Добрият сън подобрява генната експресия

Добрият сън през нощта може да е дълбоко отморяващ—включително и за ДНКто ни. Изследвания показват, че трябва да се стремим да спим по 7-8 часа непробудно, за да позволяваме на тялото си да се възстановява, детоксикира, подсилва защитните си антиоксидантни нива и много повече.

Новите епигенетични изследвания добавят още данни за важността на добрия сън. Те показват, че когато не си набавяме достатъчно качествен сън, това стимулира нездрава генна експресия, която може да ускори стареенето, да влоши мозъчната функция и да затрудни имунната система.

Оптимизирайте генетичното си здраве—естествено

Полето на епигенетиката е вълнуващо и бързо расте, а новата информация показва как можем да поемем контрол над здравето си на най-дълбоко и фундаментално ниво. С правилните храни, хранителни вещества и практики ние можем да оптимизираме генетичната експресия и цялостната си жизненост и издръжливост.

Прочетете още:

Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

Помогнете на ДНК-то си да победи рака

Как да се самоизлекуваме единствено с мислите си

Ако пиете витамин D, трябва да взимате и… магнезий

Домашна „терапия” със стволови клетки регенерира стареещите клетки в тялото

Как терапията със стволови клетки помага за оздравяване и регенериране на тялото

Стволови клетки ще заместват увредените нерви при Паркинсон

Източник:

http://blog.econugenics.com/the-dna-secret-to-boosting-immunity/?utm_source=Mailchimp&utm_medium=email&utm_campaign=ewn_immune_dna_11_15_2019&utm_source=eco+Weekly+News&utm_campaign=36e4c1161f-ewn_dna_immune_11_15_2019&utm_medium=email&utm_term=0_66dc4c0673-36e4c1161f-225965553&mc_cid=36e4c1161f&mc_eid=2a23e7aa2d
Снимка: WebMD

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *