Храни които не трябва да ядете при Хашимото… и една полезна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hashimoto-foods

Ако живеете с болестта на Хашимото — автоимунно заболяване, свързано основно с нападението от страна на тялото на щитовидната жлеза — тогава знаете колко важно е да правите изборите, които ви помагат да се чувствате добре всеки ден.

Опитвайки се да се справите със симптоми като напълняване, хронична умора, мускулна слабост, ставни болки и други, може да ви се струва съкрушително, а в някои дни и направо разбиващо. Така че е особено важно да знаете как да се държите всеки ден, включително какво да избирате да ядете.

10те най-полезни интервенции при болестта на Хашимото

Петте храни, изброени по-долу би следвало да развяват червен флаг за всеки с Хашимото. Ето защо трябва да избягвате консумирането им.

1. Кръстоцветни зеленчуци – избягвайте да ги ядете сурови

Ако имате Хашимото, добре си помислете дали да ги ядете сурови. Тази група зеленчуци, включващи зеле, броколи и карфиол съдържат глюкозинолати (субстанции, известни като гойтрогени, които разстройват производството на щитовидните хормони). По-точно, тези глюкозинолати блокират йода, който е от основно значение в производството на тези хормони. Малки количества сурови зеленчуци, съдържащи гойтрогени не влошават автоимунно засегнатата щитовидна жлеза, така че не ги яжте сурови. Обаче много по-безопасно е да ядете тези кръстоцветни зеленчуци готвени.

Когато зелечуците, които ядете вредят на щитовидната ви жлеза

2. Рапично олио – избягвайте го напълно

Когато става дума за гойтрогените, рапичното олио е още нещо, което трябва да избягвате. Макар че то се счита за полезно алтернативно олио за готвене на висока температура, то е силно обработено и рафинирано. Опитайте масло от авокадо и се пазете от обработените храни, които могат да съдържат рапично олио като салатните дресинги, майонезата, маргарина и други. Четете етикетите и особено съставките!

Четирите нездравословни „здравословни олиа”, които никога не трябва да консумирате!

3. Соя – избягвайте напълно

Още един гойтроген, който е вреден за пациентите с Хашимото. За разлика от кръстоцветните зеленчуци, при които готвенето елиминира опасността, соята съдържа гойтрогени дори и след готвене. За някои хора консумирането на соя може да причини срив на щитовидната жлеза и да ги накара да се чувстват изцедени и изтощени в деня след като консумират соя.

Не посягайте към соевото мляко

4. Избягвайте прекомерни количества храни, съдържащи омега-6 мазнини  

Човешкото тяло се нуждае както от омега-3 (снижаващи възпалението), така и от омега-6 (стимулиращи възпалението) мазнини, но е важно да се намери баланс между двата вида мазнини като повечето от нас ядем твърде много омега-6 мазнини. Това причинява проблеми при повечето хора, но е още по-вредно за пациентите с Хашимото, в телата на които вече има известно ниво на възпаление. Растителните олиа, например, съдържат голямо количество омега-6 мазнини. Избирайте зехтин или слънчогледово олио или ленено масло, за което се знае, че съдържа голямо количество омега-3. За хората, които обичат месо, органичното говеждо от хранени на паша животни съдържа по-малко омега-6 мазнини от месото от животните, хранени с царевица.

10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

5. Глутен – избягвайте го колкото можете повече

Глутенът повишава пропускливостта на червата, което може да доведе до така неречените „пропускливи черва”. Ако страдате от Хашимото, повече от вероятно е да имате известна степен на непоносимост към глутен. Премахването на глутена от храната помага за снижаването на възпалението и повишава усвояването на много хранителни вещества. Ако вече страдате от пропускливи черва, пробвайте да се излекувате с добавянето на колагенови пептиди в храната си, понеже колагенът спомага възстановяването на лигавицата на червата.

Връзката глутен-рак

Яжте повече пробиотици… и колаген

Те са чудесен естествен начин за повишаване или пребалансиране на стомашната флора (полезните бактерии) – повишаването на пробиотиците в храната и възстановяването на чревната лигавица – повишете колагена в храната си. Когато избирате храни като кисело мляко заради пробиотиците, непременно купувайте натурални продукти без захар (много от киселите млека съдържат по 4 ½ ч.л. захар на 180 мл!). Яденето на ферментирали храни като кисело зеле, кимчи и зеленчукови туршии предоставя балансиране на стомашната флора. Яденето на повече храни с колаген като костен бульон, кожата на риба и пиле или приемането ежедневно на колагенови пептиди също спомага за подобряването на здравето на стомаха и червата.

Мери Опфър

Прочетете още по темата:

Как да овлажняваме тялото си отвътре навън през студените месеци

Три важни научни открития: Пробиотиците не са полезни единствено за храносмилането

90% от заболяванията започват в дебелото черво. Ето как да ги избягвате и да защитавате тялото си

Източник:

https://www.furtherfood.com/5-foods-avoid-hashimotos-disease/

Снимка: Natural Health Wise Blog

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *