11 причини да използвате редовно суперхраната меласа

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

molases

Един от най-емоционално наситените аромати през празничните дни е този на джинджифилов хляб, който се пече във фурната докато сладкото му характерно ухание изпълващ дома. Макар че джинджифиловият хляб не е хранително попадение, в този десерт има здравословен подсладител с дълъг списък от ползи: меласа.

Може да ви изглежда изненадващо, но ако най-вече имате черна меласа в шкафа в кухнята си, вие разполагате със суперхрана.

Меласата е лепкавият, сладък вторичен продукт, който остава след като захарната тръстика се преработва в кухненска захар. Макар че и при обработката на захарно цвекло също се получава меласа, обикновено меласата за човешка консумация се прави от захарна тръстика. Извличането на сукроза от захарната тръстика включва варене и разбъркване на сока от захарната тръстика след извличането му от пулпата на растението в центрофуга.

След еднократно варене се получава светла меласа. След варенето два пъти, вторичният продукт е тъмна меласа. Ако захарната тръстика бъде варена три пъти, резултатът е черна меласа – най-тъмната и най-лепкаваа меласа. Освен че е най-гъста и с най-силен вкус от всичките видове, черната меласа е с най-ниско съдържание на захар (затова се използва за производството на портвайн и на други видове алкохол) и с най-богато съдържание на минерали.

Меласата (от гръцката дума melli – мед) исторически се използва, както заради кулинарните, така и заради лечебните й свойства от векове. В САЩ тя се използва още от началото на колониалните времена, като с години е внасяна предимно от Карибите. Днес меласа в значителни количества се произвежда в САЩ, Бразилия, Индия, Филипините и Тайланд, за да споменем само няколко страни.

Следват 11 причини поради които ще искате да имате бутилка черна меласа в дома си през есенно-зимния сезон.

Тя е много богата на хранителни вещества

Черната меласа съдържа много и разнообразни В витамини и е също така впечатляващо богат източник на много минерали като калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий и селен. Тези минерали поддържат оптималното функциониране на много системи в тялото. Черната меласа също така съдържа силни, борещи заболяванията антиоксиданти.

Тя има нисък гликемичен индекс

Ниският гликемичен индекс на черната меласа означава, че тя има по-малък ефект в покачването на нивата на кръвната захар от подсладителите с висок гликемичен индекс като захарта. Вместо да причинява рязко покачване на кръвната захар, черната меласа може всъщност да я стабилизира като помага за забавянето на глюкозния и въглехидратен метаболизъм.

Тя е добра алтернатива на захарта и на другите подсладители

Захарта е една от най-лошите, често срещани отрови на пазара днес, а изкуствените подсладители като аспартам и спленда са също толкова опасни, ако не и повече. И двете възможности са рафинирани и лишени от хранителни вещества. Черната меласа, от друга, страна предоставя на тялото полезните хранителни вещества, от които то се нуждае без да включва горните опасности.

Тя се бори се със затлъстяването

Докато консумацията на захар е огромен фактор в епидемията на затлъстяването, меласата, забележително, всъщност притежава някои спомагащи отслабването свойства. Яденето на меласа може да доведе до усвояването на по-малко калории от тялото, а полифенолните антиоксиданти, които тя съдържа могат допълнително да помогнат на тялото в разграждането на нежеланите мастни депа.

Тя стимулира имунитета

Захарта се свързва с потискане на имунната система. Но изобилието от минерали и В витамини в черната меласа може да помогне за подсилване защитите на тялото за недопускане проникването на патогени в него. Антиоксидантното й съдържание спомага за успокояването на възпалението в целия организъм, така че имунната система може да се фокусира върху прекия нападател когато е застрашено.

Тя помага за облекчаване на менструални симптоми

Една от най-честите традиционни употреби на черната меласа е облекчаването на менструалните крампи и на други, свързани с менструацията неразположения. Именно на съдържанието й на калций и магнезий можем да благодарим за облекчаването на болезнените спазми. Този вид меласа е богат и на желязо, което е важно за жените в цикъл, понеже те са в по-висок риск от недостиг на желязо.

Тя помага на храносмилането

Друга традиционна употреба на черната меласа способства облекчаването на запек. Тя има гъста и лепкава текстура, покриваща храносмилателния тракт и кара храната да се движи по-бързо и по-плавно, когато сте изправени пред този неприятен симптом.

Тя е чудесна за кожата

Млечната киселина, съдържаща се в меласата спомага способността й да премахва акне и да облекчава други кожни болести. Вместо да разчитате на заредени с химикали продукти при обрив, опитайте маска с черна меласа, която нежно ще подсуши акнето и ще накара кожата ви да се чувства мека и гладка. Непосредственото нанасяне на меласа върху кожата също така спомага лечението на леки рани.

Тя помага в битката с посребряването на косата

Маската за коса от черна меласа подхранва и осигурява мекота на увредените къдрици. Тя също така традиционно се използва за спирането на посребряването на косата, а някои хора дори твърдят, че меласата помага на косата да възвърне истинския си цвят.

Тя има потенциал да се бори с рака

През цялата история черната меласа се е използвала в лечението на рака. Авторите на изследване от 2003 година, публикувано в списанието Journal of Carcinogenesis пишат:

„Анекдотичните доказателства показват, че ракът е много рядко срещан сред работниците в плантации със захарна тръстика, които редовно консумират суровата кафява захар. Черната меласа е богата на разнообразни есенциални минерали като желязо, цинк, селен, магнезий и калий, както и повечето от В витамините, чиито недостиг води до голям риск от рак. Меласата, също така съдържа високи концентрации на аминокиселини и линолова киселина, основен липид, който има документиран противотуморен ефект”.

Тя предоставя прекрасен вкус на ястията

Наред с традиционната й употреба в джинджифиловия хляб, печения боб и чилитата, меласата придава и богат сладък вкус на много други ястия. Просто използвайте въображението си – този сироп може да придаде на печивата, яхниите, задушените и десертите несравним с нищо, отличителен вкус.

Забележка за меласата: някои видове съдържат сулфити, които могат да предизвикат алергични реакции. Най-добре е да използвате несъдържаща сяра черна меласа с високо качество. Дръжте буркана с тъмнокафявата благина на хладно и сухо място и й се наслаждавайте шест месеца след като го отворите.

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/11-reasons-add-sugar-byproduct-superfood-diet/

Снимка: www.quickiwiki.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *