Има ли реални алтернативи на мултивитамините?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

multivitamins

Отиването до кухнята и изпиването на една единствена таблетка мултивитамин, за да покриете всичките препоръчителни дози за деня на витамини и минерали е така удобно. Не трябва да мислите за хранителни вещества през останалата част от деня!  Изпили сте всичко необходимо ви!

Но да не избързваме

За жалост учените откриват, че хапчетата мултивитамини предоставят незначителна полза… и всъщност могат да са дори опасни за здравето ви.

Предупреждение: Захарта спира усвояването от тялото на тези 5 важни хранителни вещества

Митът за мултивитамините

Казват ни, че пиенето на витамини предпазва тялото ни от заболявания. Пийте тази таблетка и костите ви ще укрепнат.  Пийте онази таблетка и ще подсилите паметта си.  Има хранителна добавка за всичко, от което страдаме… но какво доказва науката?

Изследване на Оксфорд наблюдава 20000 души в продължение на пет години.  Половината от участниците в изследването получавали плацебо (таблетки без никаква хранителна стойност), докато другата половина пиели таблетки, съдържащи микс от витамин С, витамин Е и бета-каротин.

В края на изследването – участниците в нито една от групите не показали каквито и да било ползи. Нямало допълнителна защита от сърдечни заболявания, рак, за очното здраве или здравето на костите.

Д-р Джейн Армитадж, която участваше в Изследването за защита на сърцето в Оксфорд обяснява, „Витамините бяха усвоявани, но нищо не правеха”.

Изследователите вярват, че това се дължи на синтетичната химия във витамините. Телата ни не могат да разпознаят – нито да използват – синтетичните витамини.

Магнезият, а НЕ калцият, е ключът към здрави кости

Биохимикът Ерик Люелин добавя, че синтетичните витамини могат всъщност да причинят недостиг на витамини.

Той дава за пример хранителните добавки с калций, взимани за предпазване от остеопороза. „За да може калцият да прониква в костите, той трябва да се свързва с фосфатна молекула. Когато хранителната добавка влезе в кръвта, тялото извлича фосфата от костите, за да го свързва с калция. Костите се оказват с по-малко фосфат и без добавен калций, така че хранителната добавка с калций всъщност отслабва костите”.

Изследване откри витамините, които ни защитават от замърсения въздух

Кои са възможните алтернативи на мултивитамините?

Силата на богатите на витамини храни

Ако ядете балансирана храна, състояща се от плодове и зеленчуци, вие може би си набавяте всички препоръчителни хранителни вещества, от които се нуждаете.

Яйцата, портокалите и червените зеленчуци и рибата тон зареждат тялото с витамин А – особено важен за имунната ви система, зрението и кожата.

Фъстъците, аспержите и карфиолът ви зареждат с изобилно количество витамин В1 (тиамин) – необходим за оптимална функция и енергия за мозъка.

Овесените ядки, яйцата и гъбите предоставят витамин В2 (рибофлавин) – необходим за преобразуване на храната в енергия и балансира pH-то ви.

Сьомгата, зелето и бобът подсилват нивата ви на витамин В6 – който действа като естествен антидепресант и регулира половите хормони.

Броколите, чушките, цитрусите и беритата стимулират нивата ви на витамин С – се използва за укрепване на имунитета, бори се с инфекциите и поддържа костите здрави.

Как витамин D побеждава болестите

Семената, ядките и мазните риби като сьомгата и рибата тон осигуряват както витамин Е, така и омега-3 мастни киселини – особено важни за мозъчната функция, силна имунна система и клетъчни мембрани.

Слънцето естествено подсилва нивата ви на витамин D и е необходим за усвояването на калция, защитава сърцето и пази централната нервна система.

Обаче, подкрепящите хранителните добавки изследователи посочват, че обикновения човек  не се храни с балансирана храна. Те също така подчертават факта, че хранителната стойност на храната ни е драстично по-ниска от някога.

Патрик Холфорд, основател на Института за оптимално хранене казва, „Нивата на ключови минерали като калий, магнезий, калций и желязо в почвите са намалели с почти 50 процента през последните 50 години”.

Три суперхрани или триадата на супер мега храната

Водата в много части на света дава положителни проби за замърсители. Плодовете и зеленчуците могат да бъдат държани с месеци в складове преди да стигнат до магазина – като бавно губят повечето от витамините и минералите, които първоначално са съдържали поради оксидация.

Ако нямате достъп до органично отглеждани плодове и зеленчуци, вие също така се излагате на риска от замърсяването им с химически пестициди.

Как тялото възстановява себе си за по-малко от 365 дни

Естествените алтернативи на мултивитамините

Преди да закупите хранителна добавка, първо се консултирайте със своя лекар, за да обсъдите възможни взаимодействия с лекарствата, които пиете в момента. Децата и бременните или кърмачките винаги трябва да се консултират с лекар относно храната си.

Соковете и зелените смутита осигуряват натурални концентрации на витамини и минерали в една чаша – много подобно на хранителна добавка с витамини – без синтетичните съставки.  Те лесно се приготвят според вашия вкус и необходимост от калории. Те са по-полезни за вас (и по-евтини) когато ги правите у дома си.

Асоциацията на консумиращите органични храни казва че натуралните хранителни добавки са 100% на растителна основа или на хранителна основа – предоставяйки ви рекламираните ползи без добавките от които не се нуждаете.

Вижте по-долу също така осемте суперхрани – натурални и естествени – от които се нуждаете, понеже те са най-наситените в хранително отношение храни на земята.

 Мега-8те суперхрани: А-отбора за изграждане на новото ви тяло

Дали ще изберете богата на хранителни вещества храна, сокове, зелени смутита или натурални продукти – които всичките са ефикасни и безопасни алтернативи на синтетичните мултивитамини – приемането на хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае е ключът към цялостното здраве на тялото.

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/alternatives-to-multivitamins/

Снимка: ekologicen.si

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *