10 практични употреби на пемзата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Винаги съм приемала пемзата за вид мъчение за премахването на сухата и загрубяла кожа от петите. Не че много боли (ако без да искате не прекалите), но от търкането на стъпалата с пемза ме побиват тръпки! Но знаехте ли че всъщност пемзата има безброй други употреби?

pumice-stone-tips

Нека започнем с бърз урок за пемзата. Пемзата е вид вулканична скала. Тя е изключително лека, но и достатъчно твърда, за да се използва като абразив. Използва се във всичко от стоматологични продукти до абразивни прахове, системи за филтриране на вода, бетон, варов разтвор, пръст за саксий и други! Повечето хора няма да я използват заради употребите й в промишлеността, така че днес споделям с вас

10 практични употреби на пемзата в дома!

1. Премахвайте мъха от пуловерите

Препоръчвам използването на висококачествена пемза. По-евтините се ронят по дрехите. Можете да намерите пемза, която е предназначена за употреба върху пуловери. Минете с пемзата по местата където са се образували топченца. После използвайте четка за събиране на мъха, за да оберете топчетата.

2. Почиствайте тоалетната чиния

Когато се затруднявате да махнете кафявите петна от тоалетната чиния, пемзата ще свърши работа! Но преди да я използвате, непременно първо я намокрете, за да не надраска чинията.

3. Почиствайте фурната

Използването на пемза е чудесна алтернатива на конвенционалните методи за почистване на фурната. Особено ако не обичате химическите препарати като тези съдържащи амоняк! Само трябва да потъркате малко повече, но определено действа!

4. Събирайте котешките и кучешки косми от мебелите и килимите

С пемза можете ефикасно да събирате космите на домашните си любимци от постелките и седалките в колата, канапетата и килимите в дома си и т.н.

5. Добавяйте смляна пемза към пръста в саксиите за цветя

За бързо отцеждаща се почва за кактуси и други сукуленти – една от основните съставки в смляна пемза!

Лесна рецепта със само три съставки:

1 част влакна от кокосов орех
1 част пръст за саксии
2 части пемза

6. Премахване на косми

Можете да премахвате косми по тялото с помощта на пемза. Накиснете пемзата в топла вода за около 5 минути. Насапунисайте кожата със сапун. Леко търкайте кожата с пемзата с малки кръгообразни движения в продължение на 1-2 минути. Изплакнете сапуна и подсушете кожата. Непременно използвайте лосион след премахването на косми по тялото.

7. „Състарявайте” дънковите си облекла

Особено джинси, дънки, якета, поли и т.н. като търкате енергично ръбовете, джобовете, отрязаните краища и всяко друго място, върху което искате да акцентирате с пемза.

8. Като дифузер за етерични масла

Капнете около 35 капки от любимите си етерични масла върху пемза. Порестата й структура позволява на маслата бавно да се разпръскват във въздуха.

9. Инструмент за маникюр

Използвайте мокра пемза, за да премахвате кожичките преди да лакирате ноктите си.

10. Домашен сапун

Можете да използвате пемза на прах при правенето на домашен сапун. За правенето на домашен сапун прочетете също тук: Как да си направим сапун у дома

Джили

 

Източник:

http://www.onegoodthingbyjillee.com/2015/05/10-handy-household-uses-for-a-pumice-stone.html?utm_source=getresponse&utm_medium=email&utm_campaign=onegoodthing&utm_content=%5B%5Brssitem_title%5D%5D
Снимка: www.notey.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *