Революционно откритие за това кога да пием лекарствата си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

„Часът пик” на часовника на тялото е в определени часове на деня; откритието може да направи коренни промени в това как лекарите назначават лечения

За да извличате най-доброто от лекарството си, може да трябва да промените времето през деня когато го пиете.

vita-passata-orologio

Учените откриха „часа пик” на тялото след като идентифицираха големи промени в дейността на организма точно преди съмване и преди мръкване. Това откритие може да помогне за по-нататъшното развитие на разбирането на естествената функция на тялото и да доведе до по-ефикасни лекарствени терапии без да се налага да се харчат пари за разработването на нови лекарства.

Часовникът на тялото достига своя „час пик” в определени часове

Идеята, че лекарствата са по-ефикасни, ако се пият в определени часове на деня, наречена хронотерапия*, е нещо, което лекарите вече знаят от известно време. Например, както бе съобщено от ВВС, понеже атеросклерозата основно се причинява от холестерола, който най-вече се произвежда от черния дроб през нощта, лекарите препоръчват пиенето на статини (лекарства за снижаване на холестерола) вечер за оптимална ефикасност. Лекарствата за астма и артрит също са примери за влияещо се от хронологичното време лечение. Обаче, ново изследване, проведено в Университета на Пенсилвания може коренно да революционизира тази област на медицината.

Екипът използва мишки, за да изследва въздействието на хронологичното време върху някои органи. Те са изследвали проби от бъбреци, черен дроб, надбъбречна жлеза, аорта, продълговат мозък, малък мозък, кафява мастна тъкан, бяла мастна тъкан, сърце, хипоталамус, и скелетни мускули на всеки два часа, съобщиха по ВВС. Резултатите показват, че 143 процента от гените, участващи в производството на протеини изменят дейността си в зависимост от хронологичното време през деня, като черният дроб е далеч най-динамичният от всички останали органи.

Според д-р Джон Хогенеш, има много възможности за това заключение, като 56 от 100-те най-продавани лекарства се влияят от гените, които, в неговото изследване, са идентифицирани като чувствителни на хронологичното време през деня. „Обнадежден съм, че можем да използваме тази информация, за да изготвяме по-добри терапии със съществуващите лекарства, и това е огромно постижение, защото няма да струва повече пари”, каза Хогенеш пред ВВС.

Нашите биологични часовници контролират вътрешното действие на тялото като се влияят от промените във атмосферното време и от часа през деня. Например, когато започва да се стъмва, тялото ни освобождава хормон, който ни кара да се чувстваме сънени и готови за сън и много хора изживяват значителни промени в настроението, които са свързани с промените във метеорологичното време и включват и други телесни функции като кръвното налягане, съсирването на кръвта и кръвообръщението.

Д-р Саймън Арчър, учен, занимаващ се с часовника на тялото от Университета на Съри, споделя мнението на Хогенеш, че това изследване може коренно да промени начина по който лекарите назначават лечение. „Хиляди, милиони хора потенциално могат да извлекат ползи от вземането на лекарствата си в различен час на деня, и повишаването на информираността им по въпроса е важно”, каза Арчър пред ВВС.

Дана Доуви

*Време за лекуване: Хронотерапията хармонизира ритмите на тялото

Успешното лечение на заболяванията може да зависи от хронологичното време през деня или месеца, в което се пие дадено лекарство или се прави операция. Болките при астма и артрит са пример за заболявания, които сега се лекуват по часовник или календар.

Как телата ни организират защитните си механизми срещу заболяванията зависи от много фактори, като възраст, пол и генетика. Напоследък, ролята на биологичните ритми на тялото в борбата със заболяванията все по-често се изучава в медицинската общност.

Ритмите на тялото, също известни като биологичен часовник на тялото, се влияят от околната среда и от ритмите на слънчевата система, които редуват нощта с ден и водят до преминаването от сезон в сезон. Вътрешните ни часовници също така са продиктувани от генетичният ни строеж. Тези часовници влияят на това как телата ни се променят през деня, въздействайки на кръвното ни налягане, съсирването на кръвта, кръвотока и на други функции.

Някои от ритмите, които влияят на тялото включват:

  • Ултрадиен/ултраден, по-къс от един ден, но по-дълъг от един час – тези цикли са по-къси от един ден (например милисекундите, необходими за един неврон да се задейства, или 90-минутния цикъл на съня)
  • Циркаден, който трае около 24 часа (като например моделите на спане и будност)
  • Инфрадиен/инфраден, отнасящ се до цикли, по-дълги от 24 часа (например, месечната менструация)
  • Сезонен, като при сезонните афективни разстройства, които причиняват депресия при по-уязвими хора през късите дни на годината.

 

Източници:

http://www.medicaldaily.com/body-clock-rush-hour-occurs-certain-hours-day-discovery-may-revolutionize-how-doctors-308199

http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=551

Снимка: www.pianetadonna.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху

търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *