Живот след живота? Посещение в пет-измерната реалност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

life 29312-20120822090128

Изследвания на хора, върнали се от смъртта показват, че съзнанието продължава да живее след смъртта

Изследване на пациенти със сърдечен арест показва, че 46 процента са имали спомени за времето, през което те са били клинично мъртви, като два процента подробно си спомняли, че са видели и чули неща през това време.

Ето че имаме проблем. Докато факултетите по медицина учат студентите, че само пет минути след като сърцето спре, мозъкът е мъртъв, това не е съвсем вярно; някои хора са останали в клинична смърт по-дълго време, но мозъците им са оцелели незасегнати. Ново изследване на пациенти със сърдечен арест показва, че 46 процента от тях са имали спомени за времето, през което са били клинично мъртви, а два процента в детайли си спомняли видените и чути от тях неща, свързани с реанимацията им. Изследователите казват, че тези резултати показват, че съзнанието присъства и е живо след момента, до който учените могат да го засичат. Умът ни, следователно, може да е отделен от мозъка ни.

Много хора вярват, че в момента на смъртта, в който сърцето спира да бие, човек повече не диша, а мозъкът не функционира поради липсата на приток на кръв (и на кислород). Обаче, от 60-те години на миналия век насам лекарите използват модерни методи за сърдечно-белодробна реанимация, позволявайки на хората да преминат отвъд този традиционен праг на смъртта. Хиляди, ако не и милиони хора вече се знае, че са се върнали в съзнание след момента на смъртта и в отговор на това учените смятат, че мозъчните клетки не се разпадат незабавно щом мозъкът вече не функционира, а по-скоро може би е нужно време, възможно часове, до измирането на всички неврони на починалия.

В провежданото в момента изследване, д-р Сам Парниа планира и провежда изследването AWARE — осъзнатост по време на реанимация — с цел да изясни някои спорни моменти. По-конкретно, Парниа иска да разбере действието на кислорода, който влиза в мозъка, за да подобри техниките на реанимация, като в същото време изследва многото различни доклади за хората, върнати към живота след сърдечен арест. Четири-годишното наблюдателно изследване използва процес, включващ анкета в три етапа, чрез която изследователите изпробват точността на твърденията за визуална и слухова осъзнатост/спомени по време на сърдечния арест и след това обективно доказват тези твърдения.

Сред 2060-те души преживели сърдечен арест, 330 оцеляват, а от оцелелите 140 съобщават за поне частична осъзнатост по време на реанимацията си. Почти половината (46 процента) имат спомени, свързани със седем основни теми: страх; животни/растения; ярка светлина; насилие/преследване; дежавю; семейство; и си спомнят събития, случили се след сърдечния им арест. Два процента описват осъзнатостта с подробни спомени за видени и чути действителни събития, свързани с реанимацията си.

В телевизионно обсъждане в Ню Йоркската академия на науките, Сам Парниа отбеляза, че е реанимирал „стотици, ако не и повече”, пациенти и че сърдечния арест е много добре разбран. „В мозъка не стига кръв и той спира да функционира след секунди”, обяснява той. Обаче, данните показват, че „така наречените изживявания извън тялото не могат да са халюцинации”, казва той, добавяйки, че съзнанието „изчезва от поглед”, и лекарите не могат да засекат никакви признаци за него след клиничната смърт. 

Следвайте ни

Д-р Мери Нийл, участник в обсъждането, вярва, че тези преживявания след смъртта не са обикновени спомени. „Това е качествено различен вид спомен”, казва Нийл, която се дави при инцидент с каяк и остава под водата 30 минути. Това преживяване, казва тя, на това да е мъртва не е същото като да кажем спомена, който не може да забрави за деня, в който синът й е убит.

Д-р Питър Фенуйк, друг участник в обсъждането и невропсихиатър, смята че преживяванията извън тялото са много често срещани, и че за тях има сведения в целия свят, както и откакто свят светува. (Някои вярват, че един на 20 души ще има преживяване извън тялото си по време на живота си.) По време на сърдечен арест, мозъкът не функционира; обаче, много хора излизат от тялото си, за да разберат какво се случва около тях. „Това показва, че умът и мозъкът могат да се разделят”, заявява Фенуйк. Някои върнали се от смъртта хора, отбелязва той, съобщават, че са чули разговор, воден в друга стая, а други виждат тялото си не само  отгоре и отстрани, но и долната му страна. Вземайки предвид тези преживявания, Фенуйк смята, че те може да са били в пет-измерна действителност.

Сюзан Скъти

Източник:

http://www.medicaldaily.com/life-after-life-near-death-experiences-suggest-consciousness-continues-beyond-death-306443

Снимка: www.telstar-online.nl

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *