Цветовете на кимиона

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cumino

Nigella sativa – по-често позната като цветовете на кимиона – е панацея, използвана от хиляди години. Билката лекува всичко като се започне от повръщане през висока температура до кожни заболявания и е широко достъпна в бедните общности в целия Близък изток и Азия.

Но сега компанията Nestlé твърди, че я притежава, и е подала молби за патенти в целия свят, за да се опита да контролира този естествен лек от цветовете на кимиона и да го превърне в скъпо струващо лекарство, собственост на фирмата.

Кажете на Nestlé: Престанете да се опитвате да патентовате естествени лекове! Използвайте този линк, за да подкрепите кампанията против патентоването на растението Nigella sativa: http://action.sumofus.org/a/nestle-nigella-sativa/?sub=taf

В доклад, публикуван миналата година, учени на Nestlé твърдят, че са открили нещо, което светът знае от хилядолетия: че екстрактът от nigella sativa може да се използва за „хранителни интервенции при хора с алергии към храната”.

Но вместо да създаде изкуствен заместител или да се бори, за да подсигури лекът да е на широко разположение, Nestlé се опитва да създаде монопол над nigella sativa и да се сдобие с възможността да съди всеки, който използва билката без разрешението на Nestlé. Nestlé е подала молби за патент – по които се очакват решения – в целия свят.

Преди странната молба на Nestlé за патент, учени изследователи в развиващи се страни като Египет и Пакистан вече отдавна бяха публикували изследвания за същите лечебни свойства, за които Nestlé претендира, че са на фирмата. А Nestlé е правила същото и преди – през 2011 година компанията се опита да си припише заслугата за използването на кравето мляко като слабително средство, въпреки факта, че това познание се съдържа в индийските лечебни текстове от хиляди години.

Не позволявайте на Nestlé да превърне традиционен лек в корпоративна дойна крава.

Това не е изненадващо, като се има предвид, че Nestlé е известна отдавна с това, че не зачита моралните принципи. В крайна сметка, това е корпорацията, която отрови млякото си с меламин, купува какао от плантации, които използват робски детски труд и започна кампания за заместването на кърмата през седемдесетте години на миналия век, която доведе до страданията и смъртта на хиляди бебета в бедните райони.

Но ние също така знаем, че Nestlé е чувствителна към общественото мнение и че вече е губила битки в играта за патенти. Ако действаме бързо, можем да поставим  Nestlé под достатъчно натиск, за да я накараме да се откаже от плановете си за патент, преди те да навредят на когото и да било – но ако искаме да имаме шанс да повлияем на решението на Nestlé, ние трябва да изразим мнението си докато молбите за патентите все още се разглеждат.

Благодарим ви за всичко, което правите,

Клейборн, Мелани и екипа на SumOfUs.org

Подкрепете кампанията тук: http://action.sumofus.org/a/nestle-nigella-sativa/?sub=taf

Снимка: personalpauper.wpretina.com

Още по темата: Древни чудодейни семена борят астма, рак, диабет…

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *