Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

declutter

Няколко години обикалях света и раницата на гърба ми беше всичко за мен. Пътувах с експедиции дълбоко в пустинята Сахара, монголската пустиня и други пустеещи земи с много малко личен багаж, защото трябваше да носим достатъчно бензин и вода.

Един от уроците, които научих по време на тези екстремни пътувания бе колко малко всъщност му е необходимо на човек, за да е удовлетворен от живота си.

Но първият път когато се отправих на път – към Централна Америка – раницата ми бе претъпкана със слънцезащитни кремове, дубликати на паспорти, пътнически чекове, въже за пране, каучукова запушалка за мивка, уред за филтриране на водата (с резервен филтър, разбира се) и какво ли още не.

Влачих тези на практика непотребни неща през седем различни страни. И в крайна сметка ги изхвърлих всичките, едно по едно. Смешното е, че като товарът ми олекваше, физически и символично, това не само ми позволяваше да стигам до спирката на автобуса по-лесно. То също така отваряше нови възможности пред мен.

Пътуванията ме научиха, че е трудно да промениш нещо когато тътриш със себе си натрупания през живота ти багаж. Можете да приложите същия този ‘урок, извлечен от пътуванията’ в работата и живота си.

Ако искате да трансформирате работата си или да създадете живота на мечтите си, трябва да се приготвите да действате, за да освободите място за развитие.

Тези 3 съвета ще ви помогнат да задействате нещата.

1. Освободете се от ненужните вещи

Ако искате да подредите живота си, започнете с изчистването на заобикалящото ви пространаство.

Може да ви е трудно да изхвърляте неща, особено, ако сте малко нещо плюшкин. Но тези излишни вещи само ви спъват, както физически така и психически.

Започнете с лесните за изхвърляне неща, така ще наберете скорост.

Прегледайте килера и натрупайте на купчина всичко, което не сте носили през последната година. Прибавете нещата, които вече не ви стават. И нещата, които са ви подарени или които сте натикали в дъното на килера, защото са твърде грознички. Наистина те може пак да станат модерни след 20 или 30 години. Но струва ли си да ги влечете със себе си?

След това се заемете с бумагите. Отделете време да прегледате купчината и хвърлете всички стари сметки, разписки и наръчници за продукти, които вече не съществуват. Може да сканирате документите, които наистина ви трябват. Онлайн програмният продукт Evernote е чудесно решение в този случай. Качването им в интернет ги изкарва незабавно от личното ви пространство. А разчистването се превръща просто в едно натискане на бутона за изтриване.

Така че това е първата ви задача. Изхвърлете боклуците, които задръстват гаража, офиса или стаята за гости. Всичките неща, които не сте поглеждали от години. Те ви дърпат надолу.

Раздайте ги или ги дарете за добра кауза, за да могат същите тези неща да обогатят живота на  други хора. На вас те вече не са ви нужни.

Един последен съвет. Можете да помислите да продадете някои от тези неща чрез Ebay, или да организирате гаражна разпродажба (или за България да дадете обява в Продавалник). Но преди да го направите помислете за цената от гледна точка на времето и усилията, които ще ви се наложи да вложите. Наистина ли искате да се занимавате със списъци, обяви, организиране хора да идват и да ги гледат, купуват, и да ги взимат от дома ви? Не казвам, че това е лоша идея. Но понякога това не си струва главоболията. Може би за вас е по-добре просто да ги дарите или раздадете.

Не мислете какво сте платили за тях. Вече сте получили от тях каквото сте могли. Просто мислете какво ви струват те сега. Включете в сметката и времето, което ще ви отнеме да ги махнете от живота си.

Свършете тази работа колкото се може по-безболезнено, за да можете да се заемете с по-продуктивни задачи.

2. Освободете място за нови хора

След това идва моментът да изчистите личния си живот.

Не можете да изградите нови връзки и запознаства, ако не пуснете миналото, което вече не отговаря на визията за човека, в който искате да се превърнете. Времето минава, животът си тече. Ако искате животът ви да се насочи към нови сфери, понякога и вие самите трябва да се промените.

Започнете като се освободите от връзки, които вече за нищо не служат. Хора, чиито обаждания по телефона избягвате, защото всъщност изобщо  не обичате да говорите с тях. Взаимоотношения, които са изцяло едностранчиви – енергийните вампири, които монополизират времето и изцеждат енергията ви.

Направете списък на всички хора, за които отделяте време единствено от чувство на задължение или вина. Не ги съдете. Просто се освободете от тях.

В това няма нищо незряло. Вие просто сте поели в различна посока и уважавате тези хора като им позволявате да продължат по избрания от тях път.

Вместо това прекарвайте време с хора, които ви вълнуват и които ви насърчават да се развивате в нови посоки. Ако в живота ви има твърде много хора, вие никога няма да имате възможността да включите тези нови хора в него.

3. Разредете програмата си

И накрая, когато привършите с пречистването на личното си пространство, и сте пречистили живота си от хората, с които вече не ви свързват общи идеали, време е да подредите приоритетите си.

Започнете с това как прекарвате времето си.

Искате ли да достигнете нови висоти в професията си? Освободете се от задачите, които вършите само защото мислите, че сте длъжни. Делегирайте ги на някой друг.

И като сте се захванали, освободете се и от всички дейности, които направо мразите – и без това сигурно не сте много добри в тях. Освободете се от тях, за да можете да се фокусирате върху нещата, в които наистина сте добри. С ТЯХ ще внесете нещо уникално в света.

Ами семейния ви живот? Вие ли вършите всичко вкъщи? Разпределете задачите – нека децата изваждат съдовете от миялната, да пускат пералната, да изхвърлят боклука и да косят. Така ще се научат колко важно е да са отговорни и да се включват в общата работа.

Добре вижте как прекарвате времето си и престанете да губите време за нещата, които не допринасят за качеството на живота ви. Гледате ли безцелно по няколко часа телевизия всяка вечер? Изключете го или още по-добре, изхвърлете го.

Искате ли да замените нездравословните си навици с нещо съзидателно? Недейте просто добавя куп нови идеи към онова, което вече правите. Оставете старите навици да си отидат. Да, това означава да заделите време и внимателно да преразгледате схващанията си и да решите защо сте започнали да ги вършите тези неща първо на първо. Не е лесно, но върши работа.

Проучете всеки аспект от живота си, осъзнато и целенасочено. И започнете да се освобождавате от неважните елементи, така че да можете да се фокусирате върху истински важните за вас неща.

Когато го направите, нови възможности, за които не сте си и представяли, ще се втурнат и ще заемат мястото, което сте създали.

Раян Мърдок

Прочетете също: Изчисти си стаята… зареди ума си с енергия

Източник: Early to rise, 3 Steps to De-Clutter Your Life, 19 June 2013

Снимка: www.candysconfectionery.co.nz

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *