Три плашещи причини да изхвърлим алуминиевото фолио (и какво да използваме вместо него)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

aluminium-folio

Може би вече малко ви писва от хора, които ви казват, че нещата, които ядете или използвате от години са вредни за здравето ви. Някои съвети сте приели; стараете се да избягвате глутен и да ядете органични храни когато можете. Други съвети стратегически сте избрали да пренебрегвате; любимият ви млечен сладолед, например, или тигана с незалепващо покритие, който се предполага, че е токсичен, но пък в него правите най-вкусните палачинки.

Но ето още нещо, което вероятно трябва да избягвате като чума: алуминиевото фолио. Вярвате или не, всеки път когато използвате алуминиево фолио в кухнята, то сериозно наврежда на здравето ви. Ето три причини да не използвате алуминиево фолио за готвене и някои по-здравословни алтернативи, с които да го замените.

Как да се предпазваме от рак на гърдата с детоксикация на мишниците!

1. Алуминиевото фолио е невротоксин

Алуминия отдавна е под лупата на научната общност заради потенциалната му роля на невротоксин. Изследователите твърдят, че поради факта, че алуминият няма физиологична роля в човешкото тяло, той има потенциала да причинява сериозно увреждащо действие при консумация.

Тази теория неоспоримо бе доказана в изследване от 2014 година, което показа, че 66-годишен мъж е починал от болестта на Алцхаймер като е имал значително повишено ниво на алуминий в мозъка си, поради професионалното си излагане на алуминий в продължение на осем години. Макар че в изследването се отбелязва, че респираторната система на човека е била изложена на алуминиев прах, днес вече знаем, че има пряка връзка между поглъщането на алуминий и болестта на Алцхаймер, инвалидизиращо неврологично заболяване.

Прочетете Обърнатото дърво, необичаен роман за съвременния, търсещ себе си човек от Стефана А’Дора 

Остава и фактът, че алуминиевото фолио не е напълно инертно; храната, приготвяна в него е доказано, че съдържа значително по-високи нива на алуминий от храната, приготвяна в други съдове. Изводът е прост: алуминиевото фолио има потенциала да упражнява невротоксичен ефект, включително и болестта на Алцхаймер.

Черният и белият ви дроб и мозъкът са пълни с АЛУМИНИЙ. Яжте тези храни за естественото му изхвърляне

2. Алуминиевото фолио може да допринесе за заболяване на костите

Изследванията показват, че алуминият от източници като фолио може да повиши риска на човек от развиване на заболяване на костите. Изследване, изследвало действието на хемодиализата, която причинява натрупване на алуминий в кръвта откри, че 37 процента от пациентите на диализа са развили заболяване на костите, свързано с алуминия. Поддръжниците на изследването заключиха, че „дългосрочният орален прием на алуминий при пациентите на хемодиализа води до висока честота на свързвани с алуминия заболявания на костите”. Теоретически алуминият или пряко или непряко въздейства на производството на остеобласти, което от своя страна води до загуба на костна маса.

Ключът тук е в израза „дългосрочен орален прием на алуминий”. Много хора ще кажат, че редовното използване на алуминиево фолио с години се равнява на дългосрочен орален прием на алуминий. Това означава, че честото използване на алуминиево фолио в кухнята може да доведе до заболяване на костите.

Ненатрапчива детоксикация от ваксините за ДЕЦА и ВЪЗРАСТНИ: Премахва тежките метали и другите токсини

3. Алуминиевото фолио може да причини пулмонарна фиброза

Използването на алуминиево фолио за приготвяне, съхраняване или готвене на храна може да повиши риска от развиване на пулмонарна фиброза, форма на заболяване на белите дробове. Изследване, направило анализ на белодробна тъкан  от девет работника, изложени на алуминиев оксид откри алармиращо високи нива на алуминий в белодробната им тъкан, което показва, че излагането на алуминий е допринесло за развиването от тяхна страна на пулмонарна фиброза.

Макар че алуминиевото фолио може да не допринася за заболяване на белите дробове така много както вдишването на алуминиеви оксиди, все пак има много реален риск готвенето с алуминиево фолио да причинява пулмонарна фиброза и други заболявания на белите дробове.

Зеолитите съдържат високи нива на олово и алуминий, как да не ги използваме

Защо алуминият се процежда в храната, която ядем

В изследване от 2012 година, екип от факултета по инженерство от Университета на Айн Шамс в Кайро изследва различните начини, по които алуминиевото фолио и другите съдове за готвене взаимодействат с храната. Процеждането на вредни алуминиеви съединения било далеч най-високо когато киселинни храни като лимонов сок или домати влизали в контакт с алуминиевото фолио и това често било допълнително подсилвано при употребата на подправки.

В основни линии, алуминиевото фолио не е инертно. При излагането му на определени храни то е доказало, че отделя част от металните си съединения в храната, а оттам те биват поглъщани от хората. Оттук алуминият може да се натрупва в кръвта, мускулите и органите и да допринася за всевъзможни здравословни проблеми. Науката едва започва да разбира точно колко отрицателни могат да бъдат тези последици.

Изводът е прост: не използвайте алуминиево фолио в кухнята, още по-малко в допир с храната, която ядете. Ето някои по-здравословни алтернативи за готвене и съхранение на храната, които нямат никакви вредни последици за здравето.

N-ацетил цистеинът прочиства, пази и лекува

По-здравословни алтернативи на алуминиевото фолио

Лично аз никога не съм била фен на алуминиевото фолио и на съдовете за готвене от алуминий. Ако искам да съхраня храна в хладилника или в шкаф, почти винаги използвам стъклени контейнери. Стъклото е напълно инертно и не отделя никакви вредни химикали или метали в храната, независимо колко киселинна е тя. По този начин ние също така свеждаме до минимум разхода, понеже стъклото може да се използва многократно… за разлика от алуминиевото фолио!

За готвене, например, за печене на картофи или риба, вместо да ги увивам във фолио, аз просто използвам керамични касароли с капак. Ефектът е съвсем същия, само дето керамиката не отделя вредни съединения в храната! А за печене използвам или стъклени или висококачествени силиконови съдове, които не се нуждаят от хартия за печене на дъното. Тези материали са много по-добри за използване, и често придават много по-добро качество на ястията без излишни загуби. А така всички печелим!

Ливи Хес

Шест стъпки към чисто и детоксикирано тяло

 

Източник:

https://www.thealternativedaily.com/3-scary-reasons-ditch-aluminum-foil/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N180115
Снимка: Pitacos e Achados

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *