Започнете да снижавате риска си от Алцхаймер още днес с тези две стъпки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

alzheimers-pqq

През 1993 година бе одобрено първото лекарство за болестта на Алцхаймер. Макар че то може и да е помогнало на някои хора с леки симптоми, то в никакъв случай не е панацея.

Оттогава науката се опитва да определи точно неясните причини за опустошителната загуба на паметта и физическото влошаване, причинявани от болестта на Алцхаймер с надеждата някой ден да се открие лекарство.

Днес вълнуващи изследвания може би сочат пътя към нови и по-добри лечения. Не само това, но заключенията на две скорошни изследвания осигуряват доста солидни доказателства за ефикасна стратегия, която можете да въведете сами, за да отблъснете болестта на Алцхаймер много преди болестта да се появи…

В витамини незаменими за здравето на мозъка

Болестта на Алцхаймер не е свързана единствено с плаката в мозъка

Един от отличителните признаци на болестта на Алцхаймер е натрупването на амилоидни плаки между невроните в мозъка. Точно както натрупването на плака може да запуши артериите, тези лепкави парчета от протеини се натрупват между нервните клетки и разстройват мозъчната функция.

За жалост, фокусирането върху тези натрупвания на плака като основен предшественик на Алцхаймер не доведе до разработването на ефикасни лечения.

Днес две независими едно от друго изследвания, насочени в различни посоки дават обещаващи резултати. И двете изследвания изучават митохондриите – енергийните динама в човешките клетки, като ключ към предпазването от Алцхаймер. И ето какво откриха тези изследвания…

Здравето се случва на клетъчно ниво, защитавайте безценните си митохондрии

Ролята на митохондриите при Алцхаймер

Митохондриите са отговорни за приема на хранителни вещества и кислород и за превръщането им в енергия. В основни линии те предоставят горивото, което поддържа функционирането на сложния мотор на тялото.

С остаряването, състоянието на клетките ни се влошава и заместването на митохондриите става по-трудно. Нивата на енергията спадат, а действието на различни телесни системи може да се влоши.

За предпазване от Алцхаймер и Паркинсон трябва да лекувате мозъка си и този орган…

Но френско изследване от 2017 година откри два самозащитаващи се механизми, при които митохондриите се опитват да отблъскват това увреждане: митохондриален разгънат протеинов отговор, или MUPR, който предпазва като щит митохондриите от стрес; и митофагия, процес, който рециклира дефектните митохондрии.

Когато изследователите стимулираха тези два процеса при мишки, те не само откриха подобрена митохондриална функция и по-малко амилоидни плаки, но и станаха свидетели на значително нормализиране на познавателните функции.

Френското изследване е първото, което показва как двата по-горе споменати механизми действително действат, за да се борят с болестта на Алцхаймер. За жалост, вече знаем, че пациентите с Алцхаймер имат дефектни митохондрии.

И така, какви са последиците от това за лечението на Алцхаймер? Изглежда повишаването на митохондриите може да предостави на здрав или болен мозък здравите митохондрии, от които той се нуждае, за да въведе тези самозащитни механизми… но има и още една стъпка…

Молекулният водород: Най-новото и най-голямо антиоксидантно откритие!

Оксидативният стрес е част от причината

Изследователи в Университета на Аризона доказаха, че токсичен щам на бета-амилоиден протеин, наречен олигомерик а-бета (OAβ) разстройва нормалната митохондриална функция, и че това се случва много рано в процеса на възникване на Алцхаймер, дълго преди появата на плаки в мозъка в напълно развилняла се фаза на Алцхаймер.

Най-обещаващото откритие на това изследване е, че митохондриите в невронните ни клетки могат да бъдат предпазвани от Oaβ със съединение, което ограничава оксидативния стрес.

Предварителното третиране на човешки невронни клетки със съединение подобно на CoQ10, и излагането им след това на OAβ, доказа че ограничаването на оксидативния стрес може да ограничи обичайно нанасяното увреждане от страна на бета-амилоида.

Извор на младостта в капсула

Защо тези заключения са важни за вас?

Те предоставят две важни следи към това как вие бихте могли проактивно да защитите мозъка си от Алцхаймер… като подсилите митохондриите си и ги защитите, снижавайки оксидативния стрес, протичащ в тялото ви.

Начини за стимулиране на митохондриите

Сигурно вече доста добре сте запознати с CoQ10 — коензимът, много сходен на веществото, използвано в изследването в Университета на Аризона. Вече от известно време знаем, че CoQ10 помага в поддържането на клетъчните функции и производството на енергия — а сега, най-важното в сферата на изследванията на Алцхаймер, ние вече знаем че той може да ограничи увреждането от амилоидната плака…

Но може да не сте запознати с пиролоквинолин квинона (PQQ), естествен коензим, който помага на други ензими като CoQ10, в човешкото тяло да си вършат работата и е химически сходен на CoQ10.

Дали не крадем енергията на боговете?

PQQ се счита че помага за увеличаването на митохондриите. Това означава, че ако броят на митохондриите пада заради възрастта или болест, приемът на PQQ като хранителна добавка може да помогне на тялото естествено да произвежда повече митохондрии. А вие вече знаете за въздействието, което той може да има в поддържането на мозъка здрав, след като прочетохте за горното изследване.

PQQ е особено концентриран в храни като спанак, тофу, зелен чай, зелени чушки и киви, но ще ви се наложи да ядете огромни количества от тези храни, за да си набавите терапевтична доза PQQ. Най-високо съдържание на CoQ10 има в карантията като черен дроб и бъбреци.

Така че, за да поддържате митохондриите си здрави — а броят им, висок — може да искате да взимате по поне 5 до 20 мг на ден PQQ, и 50 до 100 мг CoQ10.

Мъж яде по 2 с.л. кокосово масло два пъти на ден за 60 дни и ето какво се случва с мозъка му!

Но това е само първата стъпка…

Също така е важно да намалите колкото се може повече приема си на произвеждащи възпаление храни и навици. Това е защото възпалението задейства оксидативния стрес, който може да повиши увреждането от амилоидните плаки.

Започнете като ядете борещи възпалението храни. Елиминирайте захарта и високо фруктозния царевичен сироп. Отървете се от обработените храни (обработени сирена, деликатесни колбаси, бисквити, солети и т.н.). Пийте алкохол умерено или изобщо не пийте. Забравете всички пържени храни.

Добавете някои от следните храни в хранителния си режим:

  • Зелени листни зеленчуци
  • Броколи
  • Сини боровинки
  • Ананас
  • Сьомга
  • Зелен чай
  • Черен шоколад (умерено)
  • Авокадо

Средиземноморският начин на хранене е диетата, която трябва да спазвате, за да намалите в голяма степен риска си от възпаление.

CoQ10, горивото на сърцето

Също така богатите на пробиотици храни като киселото мляко или приемът на хранителна добавка с пробиотици могат да помогнат за балансирането на бактериите в стомаха и червата и за отблъскването на възпалението.

Успокойте се. Хроничният стрес води до хронично възпаление. Медитация, масаж, ароматерапия или горещи вани… открийте своята техника за релаксиране, която най-добре действа за вас.

Спете. По-малко от шест часа отморяващ сън всяка нощ се свързват със значително повишаване на маркерите в кръвта за хронично възпаление. Спането на една страна изглежда  е особено полезно в битката срещу деменцията. 

Упражнения. Не е необходимо да прекалявате с вдигането на тежести, освен ако не искате да го правите. Разходката с бърз ход всеки ден може да намали драстично риска ви от възпаление.

Джойс Холман

Източник:

https://easyhealthoptions.com/2-steps-start-lowering-alzheimers-risk-today/

Снимка: VĂN NGHỆ

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *