Здравето се случва на клетъчно ниво, защитавайте безценните си митохондрии

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mitohondriiНие често мислим за здравето и болестите от гледна точка на органите: черен дроб, бъбреци, бели дробове, сърце, мозък. Обаче, истинското здраве всъщност се случва на клетъчно ниво. Макар че по-сериозното проявление може да е чернодробно заболяване, основната причина неизменно има нещо общо с клетъчната дисфункция.

Клетките разбира се са цели светове сами по себе си. Те ядат, пият, общуват и се репликират и самите те си имат комплект от органи, наречени „органели”. Те също така произвеждат енергия, което е от особена важност когато говорим за заболяванията. Клетките имат конкретен органел за производство на енергия – митохондрия. Митохондриите са като малки фабрики и генерират АТП: клетъчния еквивалент на гориво, което предоставя енергия за клетките, за да си вършат безбройните задачи. Излишно е да казваме, митохондриалното здраве е много важно.

Митохондриалната дисфункция се свързва с безброй заболявания от рак, диабет, Алцхаймер и Хънтингтън до аутизъм, фибромиалгия и кардиомиопатия. Но не се ограничава само до хората със сериозни заболявания. Изследвания през последните 10 години показват влошена митохондриална функция в област, която засяга всички нас – стареенето.

Прочетете още за митохондриите: Дали не крадем енергията на боговете?

Стареене на клетъчно ниво

Когато учените питат защо стареем, един от честите отговори е че митохондриите забавят функцията си. Митохондриите са особено важни и при апоптозата, програмираната клетъчна смърт, която обикновено се случва когато клетките са твърде увредени, за да функционират както трябва. Когато митохондриите са увредени, това позволява на болните и стари клетки да продължават да се възпроизвеждат.

Но може би най-важното е, че броят на митохондриите в клетките намаляват докато стареем. Това може да окаже особено негативно влияние върху мускулните клетки, които се нуждаят от повече енергия и следователно по принцип имат повече митохондрии.

Начин на живот

Много се пише за това как ограничаването на калориите или снижения прием на калории страхотно удължава живота на животните. Макар че няма да навлизам в сложната биохимия, твърде вероятно е правилния вид ограничение на калориите действа като стимулира митохондриите. Макар че не е необходимо някой да публикува двойно сляпо клинично изследване в тази област, изглежда логично, че това им действие ще действа и при хората.

Някои режими на хранене с ограничаване на калориите, изготвени от лекари, изследващи въздействието им са доста строги, препоръчвайки ни да намалим приема си на храна с една трета. Това вероятно е твърде екстремно за повечето хора. Обаче, въпреки това можем да натрупаме ползи като снижим количеството, което ядем и фокусирайки се върху храни на растителна основа, съдържащи антиоксиданти и полифеноли. Тези особено важни фитонутриенти помагат в битката със свободните радикали и защитават клетъчното и митохондриално здраве.

Разбира се, друга интервенция, която подкрепя по-малкото ядене е правенето на повече физически упражнения. Физическата активност стимулира броя на митохондриите понеже мускулите ни се нуждаят от повече енергия, за да се справят с повишеното натоварване. Бърза ежедневна разходка казва на клетките ни, че се нуждаят от повече произвеждащи енергия митохондрии — и те реагират подобаващо.

Хранителни добавки за подсилване на митохондриите

При силното въздействие, което митохондриите упражняват върху клетъчното и цялостното здраве, съвсем логично е да правим всичко, което можем, за да ги запазим. Има множество хранителни добавки, които могат да помогнат.

Една препоръка е коензим Кю10 или CoQ10, който играе жизнено важна роля за функцията на митохондриите. CoQ10 е брънка във веригата от химически реакции, която позволява на митохондриите да произвеждат енергия. Пиенето на хранителни добавки помага процесът да стане по-ефективен. Освен това, CoQ10 е естествен антиоксидант, който наистина елиминира свободните радикали, така че той може да ни защитава по два начина. CoQ10 е особено полезен за здравето на сърцето, което е логично, понеже клетките на сърдечния мускул изискват много енергия и съдържат много митохондрии.

Алфа липоевата киселина (ALA) е друг мощен антиоксидант, който помага за предпазването ни от свободните радикали, както и убива свободните радикали. Има изследвания, които показват, че както ALA, така и CoQ10 подсилват когнитивната функция – област, за която здравето на митохондриите е особено важно.

Прочетете още по темата: Хранителни добавки подобряват функцията на сърцето 

Лечебните гъби са много мощни и разностранни хранителни добавки. Особено гъбите кордицепс доказано стимулират митохондриалното здраве. Изследванията показват, че тази гъба спомага за защитата на митохондриите от увреждане, убива свободните радикали и може да има други свойства, препятстващи стареенето. Гъбите са известни и със способността си да модулират имунната функция, така че всички печелят.

Още за гъбите кордицепс: Малко познатата супер билка с незаменими свойства

Стимулирането на митохондриална ефективност може да има положителни последици както върху продължителността на живота ни, така и на здравето ни, но има също и по-непосредствени ползи. Като разумно се грижим за митохондриалното си здраве, ние можем да поддържаме дневното производство на енергия, което е необходимо за посрещането на нуждите на заетия ни начин на живот. В същото време ние правим голяма крачка към поддържането на жизненоважните си резерви от енергия и за снижаването на умората за цялостно добро умствено и физическо здраве.

Д-р Айзък Илайъс

 

Източник:

http://easyhealthoptions.com/protecting-precious-mitochondria/

Снимка: ocelici.weebly.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *