Молекулният водород: Най-новото и най-голямо антиоксидантно откритие!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

H2-antioxidant

Последното и най-голямо антиоксидантно откритие в живота ми!

Това е едно от най-големите сътресения в науката след откриването на витамините.

За какво говори професорът? Позволете ми да се върна назад и да обясня.

Всички знаем историята за антиоксидантите… Свободните радикали или „реактивните кислородни видове” (РКВ) са изключително увреждащи за тъканите ни. Затова ядем храни с наситени цветове и приемаме защитаващите ни субстанции, наречени „антиоксиданти”, които ни предпазват от това увреждане; не се разболяваме; живеем по-дълго, нали?

Е, не съвсем, както се оказва.

Да, вярно е че реактивните кислородни видове увреждат тъканите ни. Те са молекулен кислород (O2), супероксид (зареден кислороден радикал), съдържащ три атома кислород (озон), хидроксилен радикал (OH-) и пероксиден радикал (-H2O2). Те не всичките са еднакво вредни. Хидроксилният радикал (OH-) е далеч най-вредният.

Хидроксилните радикали увреждат на практика всички видове макро-молекули: въглехидратите, нуклеиновите киселини (мутации), липидите (липидна пероксидация), и аминокиселините.

Така нареченият супероксид радикал не е наистина толкова активен или увреждащ, колкото е основната кислородна молекула, въпреки името й! Определени бели кръвни телца за кратко генерират кислородни йони, които да увреждат микробите преди кръвните телца да ги погълнат. Те (кислородните йони) са потенциално вредни за нас само ако не са си на мястото.

Ние имаме изключително мощни антиоксидантни ензими, които помагат за предпазването ни: супероксид дисмутазата, ензим, за който може би сте чували, дезактивира супероксид радикалите; каталазата премахва пероксидите. За жалост, за разлика от тези два ензима, хидроксилните радикали не могат да бъдат елиминирани посредством ензимна реакция.

Това само по себе си е проблем. И доскоро наивни учени и „диетолози” знаеха само това.

Редокс сигнализиране

Сега осъзнаваме, че ни е липсвало парче от мозайката. Истината е, че не всички реактивни кислородни видове са вредни или, за да сме по-точни, че се нуждаем от наличието на малки количества РКВ, които да функционират като изпращат сигнали.

Това е аспект от система, наречена сигнализираща пътека REDOX (като Ред-Окс са съкращения за редукция и окисляване на английски). Това е много важна защитна пътека. Ние се нуждаем от известно количество свободни радикали от типа реактивни кислородни видове, за да могат антиоксидантните механизми в тялото ни да функционират правилно. Приемете ги за „горчивата съставка” в коктейла, способстваща за потичането на храносмилателните сокове, за състояние на готовност за добро похапване!

Всъщност, може би има частица истина в докладите, които предупреждават, че приемът на антиоксиданти може да е вреден за здравето ни. Те биха могли да за МНОГО вредни за здравето – да, да водят дори до по-ранна смърт; ако приемаме твърде много от тях. Това не е просто конспирация с прикриване на фактите; теорията беше подкрепена научно в известна степен.

Както и да е, ние продължихме напред. Мога да обобщя новата идея в едно изречение: хидроксилните йони си остават много вредни, но ние не трябва да премахваме останалите.

Можем ли селективно да унищожаваме смъртоносните хидроксилни йони без да увреждаме полезните… супероксид и пероксид и т.н.?

Разбира се (стига, защо иначе щях да пиша тази статия!)

Решението е: Молекулен водород

Решението се намира в най-често срещаната субстанция във вселената, водорода. Всъщност водородът СЪСТАВЛЯВА 90% от всички атоми в космоса, и това се отнася и за нашата Слънчева система! Освен това, водородът предявява претенции към повече от две трети от всички атоми в човешкото тяло.

Не става дума за често обсъжданата форма, наречена водородни йони, които ни предоставят феномена на киселинността и алкалността (колкото повече водородни йони, толкова повече киселинност).

Говоря за водородния газ, нещото, което се използва за гориво в космическите кораби! Водородът (със символ Н) обича да се подвизава по двойки, оттам H2. Наричаме това „молекулен водород”, защото група от два или повече атома се нарича молекула. Нали?

Молекулният водород е чудесна прахосмукачка за хидроксилните йони! Всъщност, дори и хората, които не са на ти с химията разбират това: H2 + 2OH = 2H2O. С други думи, вода!

Ако можехме само да изпълним телата си с този молекулен водород, щяхме да не се разболяваме и да живеем по-дълго. Чудесно. Бъдете търпеливи, ще поговорим и за това

Първо, повече за начина на живот

Въпреки че в малки количества реактивните кислородни видове имат някои полезни действия, очевидно те могат да са токсични за клетките. По дефиниция, радикалите съдържат свободен електрон, което ги прави силно реактивни и следователно способни да увреждат всички биологични молекули, включително липидите, протеините и нуклеиновите киселини (ДНК и т.н.).

Постоянният оксидативен стрес е една от основните причини за повечето свързани с начина на живот заболявания, за рака и за процеса на стареене. Силният оксидативен стрес директно причинява сериозно увреждане на тъканите. Въпреки клиничната важност на окисляващото увреждане, антиоксидантите имат ограничен терапевтичен успех, макар че яденето на голямо количество пресни плодове и зеленчуци с ярки цветове не е навредило никому.

Едно от най-познатите токсични действия на кислородните радикали е увреждането на клетъчните мембрани (плазма, митохондриални и ендомембранни системи), което се задейства от процес, известен като липидна пероксидация.

Митохондриите, малките вътреклетъчни структури, които генерират енергия за клетката, са основно място на оксидативен стрес. Когато те изчезнат и ние изчезваме. Изживяваме огромна умора и бързо стареене. Може да се каже, че човек е на възрастта на митохондриите си!

Острият оксидативен стрес също така причинява сериозно увреждане и на други тъкани, а непрекъснатият оксидативен стрес е една от причините за много от често срещаните заболявания, рака и процеса на стареене; обаче, вече има малък успех в разработването на ефикасен антиоксидант без странични ефекти.

Поне така беше до сега. Молекулният водород доказа, че действа отлично като мощен и ефикасен антиоксидант за медицинско приложение. Никой не е по-изненадан от мен.

H2-wellness elixir

Молекулният водород е уелнес еликсир

Молекулният водород има редица преимущества като потенциален антиоксидант: той е мъничък атом и бързо се разпръсква в тъканите и клетките в цялото тяло. Той е с достатъчно слабо действие, за да не нарушава редокс реакциите за сигнализиране, нито да засяга реактивните кислородни видове, които функционират в клетъчната сигнализация и следователно, би следвало да има малко неблагоприятни последици от консумирането на H2.

Публикувани са 300 разработки за ползите от него…

Всъщност, вече има над 300 публикации в рецензирани списания, които ясно показват истинските ползи за здравето от молекулния водород.

От публикуването на първата разработка за H2 в списанието Nature Medicine през 2007 година, биологичните въздействия на H2 се потвърждават с публикуването на повече от 38 изпитания на заболявания, физиологични състояния и клинични тестове във водещи списания за биология и медицина, а няколко групи започнаха клинични изследвания.

Освен това, H2 показва действие не само срещу оксидативния стрес, но също и редица различни противовъзпалителни и анти-алергични ефекти. H2 регулира различни генни експресии и дори задейства повечето от собствените антиоксидантни механизми на тялото.

Струва си да повторим: нововъзникващи научни доказателства показват, че молекулният водород ни предпазва от смъртоносните хидроксилни радикали, като в същото време оставя незасегнати останалите кислородни радикали, които са необходими за физиологичната сигнализация.

Как да го приемаме?

Има няколко метода за поглъщане или консумиране на H2, включващи вдишване на водороден газ, пиене на H2, разтворен във вода (водородна вода), вземане на водородна баня, инжектиране на физиологичен разтвор с разтворен в него H2 венозно (водороден физиологичен разтвор), капване на водороден физиологичен разтвор в очите и дори повишаване на производството на чревния H2 посредством бактерии.

Но далеч най-лесно е да се приема активиран H2 на таблетки. Сложете една таблетка в бутилка изворна вода, затворете с капачката докато тя се разтваря и шуми, след това изпийте течността (доста бързо, за да извлечете пълна полза).

Ако правите това по веднъж на ден ще се доближите приблизително до дозата, използвана в изследванията на терапията с водород. То буквално залива тялото – до последното ъгълче в него – с убиващ свободните радикали водород.

Дали това е безопасно? Шегувате се. Тъй като водородът е така преобладаващ в тялото така или иначе, вливането на допълнително количество не представлява заплаха. Той е напълно естествена молекула.

Като пия активиран H2 усещам незабавен прилив на енергия. Ще се убедите сами в това, ако и вие опитате активиран H2. Не мога да обещая, че всеки ще изпита именно това, но не забравяйте, че тази година навършвам 70. Нуждая се от подсилване на енергията от време на време!

Професор Кийт Скот-Мъмби
Официалният алтернативен лекар

Очаквайте още информация за ползите от и употребите на активирания водород за отслабване, при диабет, глаукома… скоро.

 

Източник:

http://alternative-doctor.com/anti-ageing/molecular-hydrogen-the-newest-and-greatest-nutritional-discovery/

Снимки: plus.google.com; alkaway.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *