Огромна победа за човечеството над генната зависимост

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Здравият разум надделя: Върховният съд на САЩ постанови, че човешките гени не могат да бъдат поставяни под патентна защита 

Supreme_Court_Appeal_Wis

(NaturalNews) С единодушно решение Върховният съд на Съединените щати днес (13 юни) постанови, че човешките гени не могат да бъдат патентовани. Постановлението прави невалидни хиляди вече дадени патенти за човешки гени, включително патентът на Myriad Genetics за BRCA гените на рака на гърдата, които компанията казва, че никой друг не може да изследва или дори да открива без да й плаща авторски и лицензионни възнаграждения.

„Myriad нищо не са създали”, каза съдия Кларънс Томас. „Разбира се, те откриха важен и полезен ген, но отделянето на този ген от обкръжаващия го генетичен материал не е същото като да го изобретят”.

Ами, именно. Тази позиция трябваше да е очевидна за по-нисшите съдилища, също, но в днешния свят на корпоративно господство върху, както изглежда всичко, адвокатите на генната индустрия успяха да твърдят, че патентната защита по някакъв начин би вдъхновявала повече открития и изследвания. „Биотехнологичната индустрия предупреждаваше, че едно широко спектърно постановление срещу Myriad би заплашило инвестиции за милиарди долари,” писа Ройтерс.

Но вярно е точно обратното. Генните патенти ограничаваха изследванията и създадоха медицински монополи, които повишаваха цените за потребителите. Дори списанието USA като че ли схваща тази позиция като казва, „Решението представлява победа за пациентите с рак, както и за изследователите и генетиците, които твърдяха, че патент, принадлежащ само на една компания повишава цените, ограничава изследванията и понякога принуждава жените да се подлагат на изрязване на гърдите и яйчниците си без достатъчно факти или второ мнение”.

Американският съюз за граждански свободи (ACLU), които бяха защитници по делото в Съда, казаха, „Като направи невалидни тези патенти, Съдът премахна голяма бариера пред прогреса и откри пътя за понататъшното разбиране как можем по-добре да лекуваме и предотвратяваме заболяванията”.

Корпоративните усилия да се повлияе на Върховния съд в крайна сметка се провалиха.

Ако Върховният съд беше подкрепил възможността за патентоване на човешки гени, той щеше да отприщи ужасяваща нова ера в която корпорациите и университетите щяха да се впуснат през глава да искат монополна патентна защита за всеки ген в човешкия геном. На практика никоя медия не отрази този аспект на ситуацията, освен Natural News. Ние предупредихме читателите, че всичко вече съществуващо в природата тогава щеше да може да бъде патентовано: стръкчетата трева, насекомите, човешките уши, цвета на очите, цветовете на косата… всичко, кодирано с ДНК.

Ние също така посочихме, че внимателно дирижираното изявление на Анджелина Джоли за двойната й мастектомия след подлагането й на тест за гена BRCA, изглеждаше направено в конкретен момент, за да стане част от ‘рекламна’ кампания, измислена от биотехнологичната индустрия, за да повлияе на решението на Върховния съд. Ние също така предизвикахме Джоли публично да обяви за невалидни патентите върху човешките гени, което тя така и не направи.

Ясно е, че могъщи сили действаха зад кулисите в опит да повлияят на решението на Върховния съд, но се провалиха. В крайна сметка, съдът достигна до миг на единодушен здрав разум… нещо, което виждаме толкова рядко, че може би и то се нуждае да бъде защитено с патент, също.

Големи загуби за биотехнологичната и фармацевтична индустрии

Важно е да отбележим, че това решение е огромна загуба за биотехнологичната и фармацевтична индустрии, защото и двете безотказно търсят пълно господство над всички форми на живот на планетата посредством монополна патентна защита. Биотек индустрията, разбира се, ще се радва да патентова всички семена и хранителни култури – дори и онези, които тя не е модифицирала генно. А фармацевтичната промишленост с радост би патентовала всеки човешки ген, като по този начин ще изисква буквална собственост върху всяко човешко същество, родено на този свят.

Myriad Genetics опита всеки отчаян аргумент, за да убеди съда, че човешките гени трябва да могат да бъдат патентовани от корпорациите. Те дори разгърнаха екстравагантна ‘теория за бейзболната бухалка’, която твърди, че да се реши къде започва и къде свършва дадена генна поредица е ‘откритие’:

„Бейзболната бухалка не съществува, докато не бъде отсечена от някое дърво. Но тя все пак е продукт на човешко изобретение, което решава къде започва бухалката и къде свършва”, твърдеше адвокатът на Myriad Грегъри Кастаниъс.

Този абсурден аргумент претендира, че простото решение за това кои гени да отрежем от ДНК веригите някак прави всички гени корпоративна собственост. За щастие, съдът не се съгласи с теорията за бейзболната бухалка. Както Главният съдия Джон Робъртс обясни:

„Бейзболната бухалка е нещо различно. Човек не поглежда дадено дърво и не казва, хей, ами отрязах клона от тук до ето тук и изведнъж се сдобих с бейзболна бухалка. Човек трябва да я изобрети”.

Огромна победа за човечеството

В крайна сметка, това решение е изключителна победа за цялото човечество, защото то спира жадните за власт, злонамерени медицински и биотехнологични корпорации да не претендират за собственост върху генетични вериги, които вече съществуват в природата.

Това постановление означава, че биотехнологичната индустрия също така не може да патентова обикновените растения и животни. Те не могат да патентоват части от човешкото тяло, нито генни вериги. Да, индустрията все още може да патентова синтетично създадени гени, казва Върховният съд, но това са неща, които те наистина ще трябва да създадат, а не просто да го открият във вече съществуващи организми.

Днешното постановление означава също, че мъжете и жените ще имат достъп до много по-евтини изследвания на генните поредици в телата им. В момента жените, които искат да се изследват за гените BRCA1 и BRCA2 трябва да заплатят цели $4000 за теста поради монополната ‘собственост’ върху тези гени от страна на Myriad Genetics. Но сега, след като Върховният съд постанови, че тези патенти са невалидни, цените за теста би следвало драстично да паднат с времето, тъй като на сцената ще излезе конкуренцията. В крайна сметка, тестът след време би могъл да се предлага за някакви си $100.

Постановлението също така означава, че други компании могат да провеждат изследвания на тези гени без преди това да искат разрешение от Myriad. Това всъщност ще стимулира повече иновации, потенциално водейки до повече напредничави тестове за генетичен анализ, които могат да помогнат на хората да разберат рисковете за здравето си (и да се надяваме, да ги насърчат да променят начина си на хранене и на живот, за да избегнат проявлението на тези гени).

В свят, който изглежда все по-доминиран от корпоративни монополи и биотехнилогична лудост, това постановление на съда е глътка свеж въздух. То потвърждава, че корпорациите не могат да патентоват естествено срещащи се в природата неща, които съществуват от стотици и хиляди години, и то потвърждава,  че когато човек се сдобие с дете чрез генетична репликация, корпорациите не могат да го принудят да им плаща авторски възнаграждения за собственото си дете.

Това решение дава фундаментална свобода, затова съм шокиран, че съдът всъщност постанови така. Това несъмнено е един от онези редки моменти на здрав разум във Върховния съд, който иначе изглежда се стреми към унищожението на човешката свобода, достойнство и справедливост.

Решението показва важната работа на Американския съюз за граждански свободи (ACLU) в защита на човешките права от корпоративното господство

Ние всички трябва да благодарим на ACLU за това решение, тъй като именно ACLU ивоюваха победата.

„През последните 30 години Патентната служба на САЩ издаде патенти за хиляди човешки гени, включително за гени, свързвани с рака на дебелото черво, болестта на Алцхаймер, мускулната дистрофия и много други опустошителни заболявание. Статуквото означаваше, че компаниите, които контролираха генните патенти имаха правото да спират всички други учени да не изучават, изследват, тестват и проучват нашите гени”, писаха от ACLU в съобщение за медиите.

ACLU пишат още:

Приветстваме постановлението на Съда като победа за гражданските свободи, научната свобода, пациентите и бъдещата персонализирана медицина. То също така показва силата на създаването на съюзи и на борбата в името на обществените интереси. ACLU и Фондацията за обществените патенти заведоха делото преди четири години от името на двайсет ищци, включващи организации, представляващи повече от 150000 медици, генетици, групи, защитаващи здравеmо на жените и посветени на битката с рака на гърдата и пациенти. Малко бяха хората, които мислеха, че имаме шанс срещу съществуващата от няколко десетилетия практика на Патентната служба, както и на засягащата интересите на всички позиция на промишлеността. Но съдебното дело може да е силен инструмент за промяна, още повече, когато различните общности се съюзят. Тук медицинската, научна и пациентска общностти се обединиха и скоро към тях се присъединиха много други, е крайна сметка и правителството на САЩ. Уважавме приноса на всеки довел до днешния ни успех.

Източник: NaturalNews, Sanity prevails US Supreme: Court rules that human genes are not eligible for patent protection, 13 June 2013

http://www.naturalnews.com/040760_Supreme_Court_gene_patents_Myriad_Genetics.html#ixzz2W7wiA1yB

Снимка: kstp.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *