Учените разработват капки за очи, които топят катаракти

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ново откритие на група учени от Калифорния (статията е от 2015 година) показва, че естественият стероид  ланостерол топи катаракти и предпазва от тяхното повторно появяване под формата на капки за очи.

cataract-eye-drops

Ако премине всички изпитания за одобрение, това съединение ще е на разположение като неинвазивно лечение за хора с умерена форма на перде на очите.

Основната причина за това изследване, първо на първо е случай в Китай с две деца с наследствена форма на заболяването. Тези две деца имали еднаква мутация, която блокирала производството на стероида ланостерол, съобщава сайтът Science Alert.

Всичко това произтичало от факта, че при родителите тази мутация липсвала и поради това те така и никога не развили перде на очите.

Когато екипът от учени изследвали ситуацията, те открили, че този стероид играе роля във формирането на катаракти. Университетът на Калифирния, Сан Диего, съобщава, че при положение, че ланостеролът се съдържа естествено в очите на хората, той би следвало да е безопасен за използване в лекарство.

След поредица от експерименти, които вече са описани и публикувани в списание Nature, тестът, проведен със зайци и дарени човешки лещи показал, че ланостеролът в значителна степен свива големината на катаракта.

Вълнуващото е, че капките с ланостерол са подействали при възрастни кучета, които като хората развиват катаракти в процеса на стареене.

Перде на очите се появява когато лещите се уплътняват и препятстват проникването на светлината през тях. Това заболяване се предава по наследство, както е и по-вероятно да се развие в по-напреднала възраст.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (на САЩ) катарактите са водещата причина за слепота в света и водещата причина за загуба на зрението в САЩ. В момента единственото налично лечение за перде на очите е хирургическото отстраняване на замъглените лещи от окото и заменянето им с изкуствени лещи.

Не е напълно ясно в каква точно степен действа ланостеролът, но изследването показва, че този стероид предпазва от натрупването на протеини в лещите.

Сайтът Tech Times съобщи, че ако капките докажат, че действат и върху хора, те биха могли да предложат неинвазивно лечение за хората с лека и умерена форма на катаракт и да служат като средство, което ще препятства появата на заболяването отново.

Макар че операцията на катаракт може да се класифицира сред лесните и безопасни операции, този метод на лечение ще е дори още по-лесен и безопасен.

Това е важна новина при положение, че се очаква до 2050 година 50 милиона американци да бъдат засегнати от заболяването.

Джонатан Кинг, молекулярен биолог от Масачузетския технологичен институт казва пред Armitage, че това изследване макар и да не е приключило още, е много обещаващо.

„Те откриха феномен и след това продължиха с провеждането на всички експерименти, които трябваше да бъдат направени – това е много значимо от биологическа гледна точка”, обяснява Кинг.

Ланостеролът може да помогне дори и за лечението на други заболявания, характеризиращи се с натрупване на протеин, включително при Алцхаймер.

Капките за очи с ланостерол могат да са в домашните аптечки най-късно след шест-седем години и да са далеч по-евтино лечение от операцията.

Източници:

http://www.forhealthylifestyle.com/scientists-developed-eye-drop-can-melt-away-cataracts/

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3171048/Is-end-cataract-operations-New-eye-drops-dissolve-deposits-cause-cloudy-vision.html

Zhao L, Chen X Zhu J. Lanosterol reverses protein aggregation in cataracts. Nature 2015

Снимка: Le Quotidien du Pharmacien

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *