Царицата на плодовете предпазва… дори и от рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

apples

Кои са ползите за здравето от ябълките?

Несъмнено, през есента ядем много ябълки. Те са чудесно лакомство, което дава удовлетворение при яденето им, защото ябълките са заредени с борещи се с болестите витамини, антиоксиданти и други вещества, което лесно ги превръща в един от най-полезните плодове за здравето.

Ябълките се нареждат на второ място по антиоксидантно действие

В сравнение с други често консумирани плодове, ябълките се нареждат на второ място що се отнася до най-силно антиоксидантно действие. Обаче, те се подреждат на първо място по съотношението на свободни фенолни съединения, което означава, че те не са свързани с други съединения в плода и следователно се абсорбират по-лесно в кръвта.

Трябва да отбележим, че повечето от антиоксидантната мощ на ябълките се съдържа в кората, където се откриват катехини, процианидини, хлорогенова киселина, плоридизин и други. Според списанието New York Fruit Quarterly:

„Понеже ябълките са така богати на антиоксиданти, не е изненада, че именно ябълките се свързват с намален риск от хронични заболявания.

Три изследвания конкретно свързаха консумацията на ябълки с намален риск от рак… [а] друго изследване показа, че консумацията на ябълки и круши се свързва със снижен риск от астма.

Консумацията на ябълки също се свързва и със снижен риск от коронарна болест на сърцето… [а] намаления риск от диабет тип II беше свързан с консумацията на ябълки и горски плодове в друго голямо финландско изследване.

В лабораторията ябълките и съединенията в тях имат свойства, които биха могли да обяснят ролята им в предпазването от заболяванията. Нашата лаборатория откри, че ябълките, и особено кората на ябълките, имат антиоксидантно действие и могат в голяма степен да спират растежа на раковите клетки при рак на черния дроб и на дебелото черво.

На база на резултатите от всички тези изследвания, изглежда ябълките играят значима роля в снижаването на риска от много и разнообразни заболявания”.

Имам четири ябълкови дървета в двора на къщата си в Чикаго, но не бях ял много от тях. Сега като гледам тази информация, мисля че ще ям повече следващата година, защото за тази година събирането на реколтата вече приключи.

По ябълка на ден ни пази от 5 хронични заболявания?

Множество изследвания показват, че яденето на ябълки може да повлияе на здравето по редица полезни начини:

 • Здравето на мозъка: Бе открито, че ябълките предпазват невроните от причинената от оксидативния стрес невротоксичност и могат да играят важна роля за снижаването на риска от невродегенеративни смущения, като болестта на Алцхаймер.
 • Удар: Яденето на ябълки се свързва със снижен риск от удар.
 • Диабет: Три порции ябълки (и други плодове като боровинки и грозде) се свързват с 7 процента по-нисък риск от диабет тип 2. Това може би се дължи на тяхната благотворна роля в регулирането на кръвната захар, тъй като ябълките съдържат съединения, които:
  • Намаляват усвояването на глюкозата от храносмилателния тракт
  • Стимулират бета клетки в панкреаса ви за секретиране на инсулин
  • Повишат изхвърлянето на глюкозата от кръвта чрез стимулиране на инсулиновите рецептори
 • Рак: Ябълките имат редица свойства, които спомагат в снижаването на риска от рак включително антимутагенна дейност, антиоксидантно действие, противовъзпалителни механизми, противодействат на размножаването на раковите клетки и причиняват тяхната апоптоза (самоунищожение), както и нови механизми, действащи върху епигенетичните събития и вродения имунитет. Според списанието Planta Medica:

„Ябълковите продукти показват, че предотвратяват канцерогенезата в кожата, млечната жлеза и дебелото черво в животински модели. Епидемиологични наблюдения показват, че редовната консумация на една или повече ябълки на ден може да снижи риска от рак на белия дроб и дебелото черво”.

 • Сърдечни заболявания: Яденето на ябълки се свързва с по-нисък риск от смърт от сърдечно заболяване, връзка, която се счита, че е свързана със съдържащите се в тях антиоксидантни флаваноиди.

Яжте целите ябълки, за да извлечете най-голяма полза

Макар че ябълковите сосове и ябълковите сокове наистина съдържат някои ценни витамини и антиоксиданти, яденето на сурови ябълки ще ви даде синергичната комбинация от хранителни вещества и фибри, според замисъла на природата. Това е важно поради няколко причини. Например, ябълките често се приемат за храна с високо съдържание на фибри и много от ползите им за здравето на сърцето се свързват с вид фибри, наречен пектин.

Всъщност, ябълките наистина съдържат само по два до три грама фибри на 30 грама тегло, а пектинът е само половината от тях. Макар че това количество пектин е скромно, то има мощно въздействие върху здравето, заради взаимодействието му с другите фитонутриенти в ябълките. Както е обяснено в списанието World’s Healthiest Foods:

„… това относително скромно количество пектин в ябълките вече е показало, че взаимодейства с другите ябълкови фитонутриенти, за да ни осигурява видът снижаване на мазнините в кръвта, който обикновено се свързва с приема на много по-високи количества разтворими фибри.

В скорошни сравнения, проведени с лабораторни животни, снижаването на мазнините в кръвта от яденето на сурови ябълки бе доказано, че рязко спада когато ябълките (с кората) се извадят от храната и се заменят само с пектин.

На кратко, не са само фибрите, които обясняват ползите за сърдечно съдовата система от яденето на ябълки, а по-скоро взаимодействието на фибрите с другите фитонутриенти в този прекрасен плод. Ако искате да извлечете всички ползи за сърдечно съдовия си тракт от ябълките, то тогава трябва да ядете целите сурови плодове. Само така ще си осигурите тези уникални комбинации на фибри плюс фитонутриенти”.

По същия начин, изследванията показват, че яденето на сурови ябълки преди хранене може да допринесе за изяждането от ваша страна на 15 процента по-малко калории – последица, която не се свързваше с ябълковите сосове и сокове. Яденето на сурови ябълки също така се свързва с по-силното усещане за засищане след хранене.

Някои хора трябва да ядат умерени количества ябълки

Другата променлива величина, която още не сме обсъдили е фруктозата, вид захар, която се свързва с много хронични здравословни проблеми когато се консумира прекомерно. Смятам че повечето хора ще извлекат полза, ако ограничат приема си на фруктоза до 25 грама на ден, и на само 15 грама, ако са резистентни към инсулина или лептина.

Това включва фруктозата от сурови плодове като ябълките. Ябълките са плодове с относително високо съдържание на фруктоза, от порядъка на 9.5 грама в средно голяма ябълка. Ябълковият сок съдържа значително повече, което е още една причина за полезността да ядете ябълките сурови.

Също така е важно правилно да определяте времето за ядене на храни, богати на фруктоза като ябълките. Един от триковете, които лично аз използвам е времето когато ям плодове. Изяждането на ябълка след богато на калории хранене, така да се каже за десерт няма да има същият ефект, както, ако я изядете след физическо натоварване, което е намалило гликогена в мускулите ви.

В първият случай, фруктозата в ябълката в по-вероятно да допринесе за напълняване и за инсулинова резистентност; във втория, тя безопасно ще зареди запасите ви от гликоген в мускулите или направо ще бъде изгорена по време на физическите упражнения. Успявал съм наистина да отслабна като повиша приема си на плодове по този начин. Това действа далеч по-добре, ако метаболизмът ви се е нагодил да гори мазнините като основен източник на енергия.

Ако имате инсулинова или лептинова резистентност (с наднормено тегло сте, страдате от диабет, високо кръвно или висок холестерол), което включва около 80 процента от американците, то тогава е препоръчително да ограничите приема си на плодове до около 15 грама на ден, или равностойността на приблизително една ябълка и шепа боровинки – освен, ако не консумирате плодовете, както е описано по-горе и не правите доста натоварващи упражнения, при които да горите по няколко стотин калории.

Ако не сте резистентни към инсулин/лептин (имате нормално тегло, не страдате от диабет, високо кръвно или висок холестерол) и редовно сте заети с натоварваща физическа активност или ръчен труд, тогава по-високият прием на фруктоза е малко вероятно да причини каквито и да било здравословни проблеми. В този случай, вие можете да ядете повече плодове без да се замисляте много.

На какво още трябва да обръщате внимание по отношение на ябълките?

Тъй като повечето антиоксиданти в ябълките са в кората им, по-добре е да ги ядете с кората. Поради тази причина, търсете органични ябълки, които няма да съдържат пестициди и други химикали. Ябълките са сред най-засегнатите от пестициди плодове изобщо, така че ако планирате да ядете повече ябълки, нека те са органични. Ако купувате ябълки от магазина, накисването им за кратко в разтвор от 10 процента оцет към 90 процента вода може да помогне за премахването на някои пестициди (и бактерии).

Но не забравяйте, че много от пестицидите са липофилни, и следователно проникват през повърхността на плодовете и зеленчуците дълбоко в месото им за минути. Ако имате ябълкови дървета, вие можете да прилагате високо ефективни селскостопански техники, които поразително ще повишат хранителното им съдържание и на практика ще елиминират всички заболявания по ябълките. Когато избирате ябълки, нека те са:

 • С лъскава, не с матова кожа (тези с матова кожа няма да са хрупкави)
 • Твърди ябълки без наранявания и натъртвания
 • Държте ги в хладилника при 0 градуса температура, това поддържа крехкостта им
 • Предпазвайте нарязаните ябълки от покафеняване като ги потопите в разтвор от една част цитрусов сок към три части вода

Д-р Меркола

Източник: What Are The Health Benefits of Apples? 28 October 2013

Снимка: badel1862.com.mk

За рецепта за ябълков оцет, вижте: Направете оцета на мечтите си

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *