Промени за двама

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Като майка на три деца аз си спомням, че след ражданията на децата си мислех: „Защо никой не казва истината за това колко всъщност е стресиращо да родиш бебе и да имаш няколко деца?” Имаше много родилки, с които споделях реалността, която съвсем не беше ширещата се романтична версия за раждането и майчинството.

pospartum-adjustment

Родителска реалност

Отне ми време и много лични промени, за да вляза в ролята на майка, но не и без да изживея ред безспокойства, да прочета много книги за родители и да изпитвам чувството, че се ‘учех в движение’ без никакво предварително обучение или знание ьс това как да се справя.

Фактът, че майките могат да се чувстват по този начин не е никаква изненада за онези от нас, които имаме деца. Онова, което изненадва хората обаче е, че много татковци могат също да преживеят силно безспокойство, стрес и следродилна депресия.

В изследване сред британското население изразило се в психилогически въпросници, попълнени от 8431 бащи и 11833 майки, изникват интересни факти, свързани с депресията след раждането. Изследването събира данни на три различни интервала след раждането на детето: след 8 седмици, 21 месеца и 3.5 години.

Резултатите показват, че децата на бащите, изпитали следродилна депресия е два пъти по-вероятно да имат поведенчески проблеми на 3 годишна възраст, сравнени с децата на бащи, които не изпитват следродилна депресия. Резултатите са неизменни дори и когато майчината депресия не била вземана предвид.

Неподготвени

Онова, за което родителите често не са готови след радостното събитие е съпътстващата загуба на идентичност, както като самостоятелни индивиди, така и като романтични партньори. След раждането на бебе, детето се превръща, и с право, в център на грижите и вниманието. Личното и социално време и дейностите, които доскоро са се въртели около двойката, сега започват да се въртят около бебето.

Съпрузите могат да се почувстват изоставени, самотни или изолирани от своите партньори след раждането дори на най-чаканото и обичано дете. Родителството води със себе си огромна радост и еднакво огромни стресове. По-здравословно е да обсъждаме тези чувства и да изразяваме отрицателните, както и положителните си емоции от това да си родител, отколкото да се чувстваме виновни и да превърнем чувствата си на безсилие в потенциална депресия. Както винаги трите важни правила за поддържане на щастлива връзка и семейство са: общувайте, общувайте и пак общувайте. Не прекъсвайте връзката помежду си.

от Джорджиана Донадио

Източник: Easy Health Digest, Postpartum Adjustment: Not Just For Mom Anymore, 26 February 2013

Снимка: easyhealthoptions.com

За справяне с проблемите, които тази статия обсъжда, прочетете статиите: Хомеопатия и депресия; Не, не си въобразявате, но всичко е химия

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...