Изумителната билка ашваганда

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

ashwagandhaThumb

В нашия свят всяко малко нещо, което ни помага да снижим стреса и вредното му въздействие върху тялото е от изключително значение. В крайна сметка, стресът е основен фактор за развитието на неразположенията и заболяванията. Една билка, която предлага такова решение е ашваганда, наричана още индийски женшен, зимна череша или с латинското си име Withania somnifera. Ашваганда не само забавя процеса на стареене, но също така е прекрасно средство срещу оксидативния стрес, клетъчната смърт и мутациите. Освен това, растението помага за снижаването на нивата на кортизола, един от най-вредните хормони на стреса.

Ашваганда снижава стреса, бори се с рака и релаксира тялото.

Стреса се свързва с всякакъв вид физически заболявания, включващи сърдечни заболявания, депресия и невродегенеративни заболявания. Хроничният стрес уврежда почти всяка клетка в тялото. За щастие, билката ашваганда има имуностимулиращи свойства като в голяма степен повишава броя на белите кръвни клетки и на клетките убийци, което също лекува заболяванията. Ашваганда подпомага отморяващия сън и с доза от само 300-500 милиграма на ден можете да се наслаждавате на отморяващо отпускане и на по-добро физическо и умствено здраве.

Ашваганда е адаптоген, което означава, че тя се приспособява така, че да лекува тялото от онова от което то страда. Билката също така подсилва нервната система и може дори на играе основна роля в битката с раковите клетки. Рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на дебелото черво са най-успешно повлияваните видове рак в лабораторните тестове.

Ашваганда стабилизира нивата на кръвната захар, така че да не ви се ядат сладки неща и прости въглехидрати, което е много полезно за хората, които държат да запазят теглото си.

Други ползи от употребата на ашваганда включват подобряване качеството на съня като растението спомага не за маскирането на въздействието на стреса, а като освобождава тялото от стреса за балансирането и възстановяването на естествените циркадни ритми. Ашваганда е толкова ефикасна в снижаването на стреса, че причинените от стрес язви могат да заздравеят при продължително пиене на билката. Ашваганда дори снижава кръвното налягане, още една свързана със стреса болест.

Накрая, ашваганда е изследвана и като естествено лекарство при невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон понеже подсилва растежа на нервните клетки.

Тази Аюрведическа билка има минимални странични ефекти, но не трябва да се използва от бременни или от хора със стомашни язви. Ашваганда можете да закупите под формата на екстракт или на таблетки или можете да си отглежате храст в градината и да си варите натурален чай или да си правите тинктура и по този начин най-добре да извличате предлаганите от билката ползи. Ашваганда наистина е лечебна билка с многостранно действие, като снижаването на стреса оглавява списъка.

Кристина Сарич

Източник: Amazing Ashwagandha: The Plant for Stress Reduction, Cancer Prevention, and More, 15 May 2013; http://consciouslifenews.com/amazing-ashwagandha-plant-stress-reduction-cancer-prevention/1157040/comment-page-1/

Снимка: http://lodaat.com/index.php?cPath=25

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *