Изследване: Фитохимикал в броколито & карфиола атакува простатните ракови клетки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

broccoli

Всички знаем, че е важно да си изяждаме зеленчуците. Поне на повечето от нас ни го повтарят, откакто бяхме деца. Онова, което ни казваха майките когато бяхме малки, сега като остаряваме ни го казват лекарите. Понякога, обаче, помага, ако имаме по-конкретна причина от високия холестерол или дори от майчиното ‘защото така казвам аз’. Особено за хората, които но са големи любители на органично отглежданите зеленолистни зеленчуци.

Изследване, проведено в Изслвдователския институт за микроелементи Линъс Полинг на Университета на Орегон потвърждава, че сулфорафанът, открит в броколи и сродните му кръстоцветни зеленчуци като карфиола и зелето, има естествената способност да набелязва и атакува раковите клетки в простатата без да уврежда съседните клетки. Несвързани едно с друго изследвания показват, че той може да е също толкова обещаващ и при рака на гърдата.

Активните химикали, съдържащи се в ежедневни храни – като например в броколи – често са много по-мощни, отколкото си представят хората. Всъщност, определянето как безопасно да използваме тези химически съставки за лечебни нужди е една от най-големите пречки, пред които се изправят учените изследователи. Дори ядивните растения, които се считат за ‘богати’ на даден вид хранителна субстанция съдържат относително малки количества от същата по обем. В голямото си мнозинство тези съединения могат също да станат токсични за хората, ако се приемат в достатъчно големи концентрации.

Макар че редица предишни изследвания доказаха, че сулфорафанът може да атакува както доброкачествени, така и злокачествените ракови клетки, изследването на Орегонския университет е едно от първите, които доказват, че той е ефикасен без да уврежда иначе здравите тъкани. Това дава на изследователите мощен инструмент за разработването на нови, нискорискови възможности за лечение и вероятно ще насърчи още изследвания върху лечебните способности на други на пръв поглед обикновени ядивни растения.

Реалистично погледнато, може да мине известно време преди тези открития да бъдат приложени в каквото и да било разработване на лекарство или лечение на рака в традиционна болнична среда. Междувременно обаче, изследователите в изследването препоръчват да ядем повече органично отглеждани кръстоцветни зеленчуци.

Храни, богати на сулфорафан & други борещи рака съединения

Освен броколи, редица лесно достъпни кръстоцветни зеленчуци са естествен източник на големи количества сулфорафан. Някои добри примери на храни с високо съдържание на този важен фитохимикал включват обикновените и люти репички, ряпата, креса, различните видове зеле, руколата и повечето останали зелени листни зеленчуци.

Несвързани помежду си изследвания също така показват, че редица други борещи се с рака съединения може да съществуват в други билки и градински зеленчуци. Целината и магданозът, например, са особено богати на апигенин – вещество, което се оказва забележително обещаващо в борбата с рака на. Апигенин се открива и в портокалите, ябълките и в някои видове ядки. Проблемът е, че тялото доста се затруднява само да го извлича ефективно от тези храни.

Вземането на естествени храносмилателни ензими  като хранителни добавки е добър начин за разграждане и абсорбиране на тези съединения, наред с важните витамини и минерали. Препоръчително е да пиете ензими за тялото и храносмилането.

д-р Едуард Груп

Източник: Global Health Center, Study: Phytochemical Found in Broccoli and Cauliflower Attacks Prostate Cancer Cells, 8 August 2011

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, променяте, нито да използвате статиите и материалите в сайта Здрави всеки ден за каквато и да е публична или търговска цел. Можете да споделяте тази статия във вида, в който е, както е взета от нашия сайт като упоменете, че тя първо е публикувана в zdravivsekiden.com.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *