Разбиване на още няколко мита за храненето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

eating guidelines

Ако следвате конвенционалните здравни указания, вие поставяте здравето си в риск…

Едно нещо е корпорациите да използват подвеждащи реклами за вредните храни. Честността не защитава личните интереси на хранително-вкусовата индустрия, произвеждаща вредни храни. Съвсем друго е когато правителството се солидаризира с печалбарските заблуди и се превърне в разпространител на корпоративното пропагандно дрънкане на глупости. И именно това се случва. Конвенционалните съвети, които движат здравето на обществото в грешната посока включват следните, но дадените тук са само мъничка извадка от всепроникващата, заблуждаваща информация за килограмите и затлъстяването, която се разпространява от държавните органи.

По-пълен списък на конвенционалните митове за здравето лесно може да запълни няколко книги. Жалката истина е че самите индустрии, които печелят от тези лъжи са същите, които финансират повечето изследвания, като проникват в регулаторните органи на страната и подкупват политиците да подкрепят финансово зависимия им дневен ред чрез ен брой законни, а понякога и не толкова законни средства.

„Намалете калориите, за да свалите килограми”: Противно на общото схващане, калориите НЕ са създадени еднакви и нямат едно и също въздействие върху теглото или здравето. Броенето на калории, следователно, няма да ви помогне да отслабнете, ако продължавате да консумирате погрешния вид калории, като в същото време намалявате полезните калории. Що се отнася до калориите, далеч по-важно е да се гледа източника на калориите, вместо да се броят самите те. Д-р Робърт Лъстиг, експерт по метаболитните стойности на захарта, обяснява, че в частност фруктозата е „изокалорична, но не е изометаболитна”.

Това означава, че можете да приемате еднакво количество калории под формата на фруктоза или глюкоза, фруктоза и протеин или фруктоза и мазнини, но метаболитният ефект ще е напълно различен, независимо от еднаквия брой на калориите. Една от ключовите промени в режима на хранене, който е необходимо да въведете, ако искате да отслабнете е замяната на въглехидрати (захари, фруктоза и зърнени храни) с по-големи количества зеленчуци и здравословни мазнини и да консумирате протеини умерено.

Причината това да е така важно е защото съдържащите нишесте въглехидрати като картофите и ориза, захарта и зърнените храни, но най-вече фруктозата, повишават нивата на инсулин и лептин в тялото. Тези два хормона играят ключова роля в контролирането на теглото и в регулирането на тлъстините, а хронично повишените им нива в крайна сметка водят до инсулинова резистентност и натрупване на тлъстини. Мазнините и протеините влияят на инсулина и лептина в далеч по-малка степен.

Колко фруктоза е твърде много? Ако имате затлъстяване, високо кръвно налягане, висок холестерол или сърдечно заболяване, мъдро ще бъде да ограничите приема си на фруктоза до 15 грама на ден или по-малко от всякакви източници докато нивото на инсулина ви се нормализира. След това бъдете предпазливи. За всички останали препоръчвам стандартно лимит на фруктозата от максимум 25 грама на ден.

„Избирайте „диетични” храни, за да свалите килограми”: Субстанции като Splenda (сукралоза) и Equal или Nutrasweet (които и двете са аспартам) може да съдържат нула калории, но тялото ви не се лъже. Когато усети „сладък”, вкус то очаква калориите да последват и когато това не се случи, това води до изкривявания в биохимията на тялото, които могат всъщност да доведат до качване на килограмите. Ако сте с наднормено тегло, вероятно се нуждаете от пробиотици (полезни бактерии), а НЕ от изкуствени подсладители. В много отношения ферментиралите храни биха били по-точното описание за истинска „диетична храна”.

Около 80 процента от имунната система се намира в стомаха и изследванията показват, че пробиотиците влияят на здравето по безброй начини; те могат дори да повлияят на способността ви да отслабнете. Здравословният режим на хранене е идеалният начин за поддържане на здрав храносмилателен тракт, а редовната консумация на традиционните ферментирали храни е най-лесният и рентабилен начин за подсигуряване на оптимална стомашна флора.

Що се отнася до напитките, чистата вода е най-добрият избор. Тя наистина е единствената течност, от която тялото ви се нуждае.

„Избягвайте наситените мазнини, за да предпазвате сърцето си”: Митът, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания несъмнено е навредил на неизброим брой хора през последните няколко десетилетия, макар че всичко започна чисто и просто като неподкрепена научно маркетингова стратегия за олиото за готвене Crisco. Повечето хора са резистентни към инсулин и лептин и всъщност биха извлекли полза от това 50-85 процента от дневните им калории да са под формата на здравословни мазнини като органични яйца от свободни кокошки, авокадо, кокосово масло, истинско масло и говеждо от хранени на паша животни с цел оптимизиране на здравето им.

Повишаването на консумацията на здравословните мазнини е особено важна след като намалите въглехидратите от зърнените храни. Много хора смятат, че човек се нуждае от въглехидрати от зърнени храни за енергия, но мазнините всъщност са далеч по-добър източник на енергия. Наситените мазнини са предпочитаната енергия за сърцето и те също така се използват като източник на енергия по време на периоди на голяма физическа активност. Мазнините освен това забавят усвояването на храната, така че да се чувствате сити по-дълго време, което спомага за избягването на похапванията между яденетата.

  • „Намалете холестерола си до изключително ниски нива”: Холестеролът всъщност НЕ е основният виновник при сърдечните заболявания, нито при което и да било заболяване и указанията, които диктуват в какви стойности трябва да са нивата на холестерола, за да сте „здрави” са пълни с конфликт на интереси – и изобщо не е доказано, че са полезни за здравето.

Маркетинговите тактики за вредните храни съперничат на тези на Биг табако

Друг основен фактор за епидемията от затлъстяване е че децата са основната мишена на хранително-вкусовата промишленост. Производителите знаят, че вкусовите предпочитания се формират за цял живот в ранно детство и децата биват заливани с реклами за вредните храни; у дома, на обществени места и в училище. Рекламите за храните далеч не са невинни след като се стигна до глобална пандемия на затлъстяване. Според скорошни изследвания за пристрастяването към храните „силно обработените храни могат да доведат до класически признаци на пристрастяване като загуба на контрол, толерантност и въздържане”. Коя друга индустрия има лошата слава, че агресивно продава силно пристрастяващ продукт на деца?

Биг табако… И също като тютюневата промишленост, индустрията на обработените храни се бори със зъби и нокти да отклони отговорността от своите продукти когато се повдигат въпроси за основните причини за затлъстяването и пристрастяването към храните. Колкото и да протакат дебатите, индустрията на обработените храни е създала цяла област на науката, посветена на създаването на вкусове и консистенции, за които хората бленуват и пристрастяването към вредните храни е наистина съвсем реално.

Децата не затлъстяват защото са твърде мързеливи или защото ядат твърде много. Те затлъстяват, защото се пристрастяват към обработени храни, които предизвикват метаболитен хаос. Не е ли време да потърсим сметка на индустрията на обработените храни за онова, което продават и за това как и към кого насочват рекламите си? Специалният говорител на ООН за правото на храна, Оливър де Шутър мисли така. В речта си при откриването на Годишната среща на високо равнище за 2014 година на Световната здравна организация той предупреди, че „затлъстяването е по-голяма световна заплаха за здравето от употребата на тютюн”. Той призова страните да обединят сили за налагането на по-строги разпоредби относно нездравословните храни:

 „Както светът се обедини за регулирането на рисковете от тютюна, сега трябва да се договори смела рамкова конвенция за адекватни начини на хранене”, казва той „.

Д-р Меркола

 

Източник:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/11/global-obesity-epidemic.aspx?e_cid=20140622Z2_SNL_MV_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=mv1&utm_campaign=20140622Z2&et_cid=DM48276&et_rid=562649629

Снимка: brooklynbridgebootcamp.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Разбиване на още няколко мита за храненето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *