Защо не използвам дезинфектанти за ръце

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Онзи ден ходих в любимия си тайландски ресторант с моята приятелка Лиза Б. Вместо да си измие ръцете, тя използва дезинфектант за ръце, докато чакахме да ни донесат храната. После ми го подаде и на мен. Но аз й казах, че нямам намерение дори да го докосна.

immunity boosters

Истината е, че дезинфектантите за ръце не правят онова, за което са предназначени.

Ново изследване на Университета на Вирджиния изследва дезинфектанти за ръце върху две групи хора. Едните използваха дезинфектанти за ръце на всеки три часа в продължение на 10 седмици. Другата група просто си живееха както обикновено.

Резултатът? Нямало разлика във вирусите върху ръцете на участниците в двете групи.

И това е добре. Защото излагането на микроби може да спомогне за избягването на множество здравни проблеми. Като неприятности със сърцето, например.

В изследване, публикувано в бюлетина ‘Proceedings of the Royal Societyизследователите от Севернозападния университет откриха, че излагането на бактерии предпазва хората от високи нива на С-реактивния протеин.

Това е голяма работа и дори малко ме изненада.

Ако не сте прочели това по-рано, високото ниво на този протеин в кръвта ви може да причини възпаление. Високият С-реактивен протеин се свързва дори с диабета, високото кръвно налягане и сърдечните заболявания.

В крайна сметка: Не само че не се нуждаете от дезинфектантите за ръце, за да се преборите с микробите, но използването им е много лоша идея. Онова което наистина трябва да направите е да се излагате на бактерии и да си изградите по-силна имунна система.

Ето някои лесни начини да засилите имунитета си:

Първо, осигурете си така важния ви сън. Това е един от най-добрите начини да се справите с бактериите и микробите. С правилните нива на мелатонин няма да имате проблем да получавате по осем часа сън. Този естествен, предпазващ ви хормон ви помага да заспите и поддържа дълбокия ви сън през цялата нощ. За да повишите мелатонина естествено, всеки ден прекарвайте време на ярка естествена слънчева светлина. Освен това си лягайте в напълно тъмна стая. Слагайте си превръзка на очите, ако е необходимо. Можете да си закупите мелатонин под формата на хранителна добавка. Търсете капки или таблетки, които се топят под езика ви. Те се абсорбитат по-лесно и действат бързо. Започнете с 0.5 мг и повишавайте дозата, за да достигнете най-много до 3 мг. Вземайте го 20 минути преди момента, в който искате да заспите.

Следващото нещо, което трябва да правите е да ядете естествени храни. Те са НАЙ-ДОБРИЯТ източник на витамини и хранителни вещества, необходими ви за да се спасите от настинките. Яжте много засилващи имунитета храни като бял и червен фасул, боровинки, червени боровинки, артишок, къпини, ягоди, ябълки, сливи, северно-американски орехи, портокали и зелени листни зеленчуци. Тези храни ще ви помогнат да се преборите с инфекциите и ще предпазват клетките ви от увреждане.

Също така, ако смятате, че сте изложени на повишен риск от вируси или бактерии, можете да взимате ударно селен, който ви предпазва от вируси като H1N1. Когато сте изложени на риск, аз препоръчвам по 100 мкг на ден.

garlic juga

И накрая, можете да подсилите имунитета си като ядете чесън. Той е един от най-добрите антибиотици в природата. Но за разлика от антибиотиците, докато се бори с вредните неща в червата ви, той не убива полезните бактерии в тях. Нуждаете се само от няколко скилидки на ден, за да елиминирате микробите. Можете да си приготвите собствена естествена ‘огнена смес’ като смелите домати, морска сол, скилидки чесън и любимите си зеленчуци.

от Ал Сиърс

Източник: Al Sears, Why I Don’t Use Hand Sanitizers, October 2010

Снимки: m.jasen.keventajat.fi;  cutieliesa.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *