Синапените семена и безбройните им ползи за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mustard-seeds

Имайки предвид, че последни изследвания коронясаха синапените листа за най-полезни сред зелените листни зеленчуци, днес ви представяме какви ползи за здравето си можете да извлечете от консумацията на синап (синапено семе)

Синапените семена са част от човешката цивилизация от незапомнени времена. Древните гърци и римляните редовно ги използвали в ястията си. Предполага се, че именно римляните са създали така широко използваната днес горчица. Синапените семена са основна подправка в Индия от векове. Тези семена със силен пикантен вкус са споменати дори в Новия завет на Библията в Притчата за синапеното семе, в която Исус подчертава, че Небесното царство може да израсте и от най-мъничките семена. Синапът се споменава още 4 пъти в Библията, като на едно място той е наречен най-чудесната билка въобще изобщо!

Синапените семенца се събират от растението синап и са в три цвята – черен, бял и жълт.

Растението синап е част от семейстово кръстоцветни, към което принадлежат различните видове зеле, брюкселското зеле, броколи, карфиол, репички…

Синапените семена са втората най-популярна подправка, продавана в света.

За съжаление важността на синапа в днешно време доста се омаловажава поради връзката му с горчицата, която от своя страна се свързва с бързите храни като бургери и хот дог. Жалко, след като, както синапените семена, така и популярната подправка, която се прави от тях имат много и значими ползи за здравето.

Богати на борещи рака съединения

Синапените семена са учудващо богати на фитонутриенти, наречени глюкозинати, които в тялото се преобразуват в изотиоцианати, които пък се изучават обстойно заради противотуморните им свойства. Например, изследване, публикувано в списанието International Journal for Vitamin and Nutrition Research през 2002 г. разкри, че изотиоцианатите спират митозата (деленето на ядрото на клетката) и стимулират апоптозата (клетъчната смърт) на човешките ракови клекти.

Друго изследване, публикувано в списанието Carcinogenesis през 2010 г. откри, че стритите на прах синапени семена са богати на особено полезна група изотиоцианати, наречени алил изотиоцианати (AITC), които в значителна степен спират растежа на туморите при рак на пикочния мехур. Тези впечатляващи резултати показват, че добавянето на повече синапено семе в храната може да препятства, а вероятно дори да лекува, развиването на рак.

Съществуващите съединения като глюкозинолати и мирозиназа в синапените семена се знае, че използват фитохимикали за спиране растежа на раковите клетки. Това определено е важна полза за здравето, предоставяна от синапените семена.

Още по темата: Зеленчукът 10 пъти по-силен срещу рака от броколи

Синапените семена предпазват от стомашно-чревен рак. Синапениете семена са заредени с фитонутриенти и те предпазват от или спират развитието на различи видове рак в стомашно-чревния тракт. Както бе посочено по-горе, синапените семена имат свойствата да ограничават растежа на вече появилите се ракови клетки, както и да предпазват тялото от формирането на нови тумори.

Съдържат голямо количество от регулиращия щитовидната жлеза селен

Една супена лъжица синапени семена съдържа приблизително 21 процента от препоръчителната дневна доза от особено важния минерал селен. Освен че е антиоксидант, спомагащ премахването на причиняващите заболявания свободни радикали, селенът също така има благотворно действие върху трансформирането на мудния щитовиден хормон Т4 в по-активния Т3. Селенът всъщност действа рамо до рамо с йода в поддържането на функцията на щитовидната жлеза! Понеже зле функциониращата щитовидна жлеза всява хаос в тялото (включително не ни позволява да отслабваме), винаги е важно да консумираме богати на селен храни, както и такива богати на йод.

Съдържат противовъзпалителното съединение куркумин

Чудили ли сте се някога, защо горчицата и семената, от които тя е направена са всъщност жълти? Това се дължи на факта, че те бъкат от куркуминоиди, група мастно разтворими пигменти, които се съдържат в куркумата, джинджифила и другите билки и подправки с жълт цвят. Куркуминоидите, най-известният сред които е куркуминът, са антиоксиданти, притежаващи забележителни противоракови свойства. Обаче, те имат също така и мощни противовъзпалителни свойства. Например, доклад, публикуван в алманаха Alternative Medicine Review през 2009 г. посочва, че куркуминът облекчава болката, свързвана с възпалителните заболявания като ревматоиден артрит, възпаления на червата и синдром на дразнимото черво.

Синапените семена облекчават ревматоидните, артритни и мускулни болки

Съдържанието на селен и магнезий в синапа предоставят на тези семена противовъзпалителни и произвеждащи топлина свойства. При налагането на болезнените места по тялото с паста, направена от синапени семена, пастата загрява мястото и отпуска мускулите, което води до облекчаване на болката.

СъветЗа облекчаването на болката увийте семена в малка торбичка от муселин и я пуснете във вана с топла вода. Отпуснете се във ваната за известно време, или можете просто да натопите уморените си и болящи ви стъпала за незабавно облекчение. Друго чудесно средство за облекчаване на болката е да наложите мястото с паста от семената за няколко минути.

Схванатите мускули или мускулната треска и болките в мускулите могат също да се лекуват със синапени семена. Просто се накиснете във вана с топла вода, в която сте добавили смлени на прах синапени семена и това ще успокои болките.

mustard-seeds-2

Добър източник на витамини и минерали

Като повечето семена и синапените семена са добър източник на различни хранителни вещества, включително на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк и манган. Две супени лъжици от тях ни предоставят 6 процента от препоръчителната дневна доза омега-3 мастни киселини, полезните полиненаситени киселини, необходими за изграждането на клетъчните мембрани в мозъка.

Псориазис

Дребничките синапени семена се справят добре с псориазиса, хронично възпалително автоимунно заболяване. Изследвания доказаха колко полезни са тези семена за лечението на възпаление, както на пораженията, нанесени от псориазис. Според изследването, лекуването на псориазис паралелно със синапени семена стимулира дейноствието на полезните ензими като супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза и каталаза, които предоставят защитно и лечебно действие при тези заболявания.

Контактен дерматит

Синапените семена осигуряват терапевтично облекчение при контактен дерматит. Изследвания препоръчват употребата на синапени семена понеже те действат добре за излекуването на признаците и симптомите, свързани с контактен дерматит като лекуват тъканите и снижават отоците.

Лечение при натравяне

Синапените семена предоставят предпазно и предизвикващо повръщане свойство за спасяване на тялото при отравяне. Отвара от синапени семена действа добре за пречистването на тялото, особено при натравяне причинено от наркотици или прекомерно поглъщане на алкохол.

Лечебен ефект върху нервите

Както вече споменахме, синапът има загряващо действие, което може да е полезно за много хора страдащи от увреждане на нервите. Синапените семена спомагат възобновяването и лечението на нервите като чисто и просто стимулират импулсите, те също така имат стимулиращо въздействие върху нервите.

Прочетете и за също толкова полезните: Синапените листа – благословия за здравето

Помагат при отслабване

Тези чудодейни семена са заредени с витамини В-комплекс като фолат, ниацин (В3), тиамин, рибофлавин и т.н. Освен всички останали ползи от тези витамини по отделно, заедно те са чудесни за ускоряването на метаболизма, което води до отслабване. Съдържанието на фибри в синапа също спомага отслабването.

Забавят стареенето

Синапът е чудесен източник на каротини, зеаксентин и лутеин (наричани също флавоноидни и каротиноидни антиоксиданти), витамините A, C и K. Всички тези компоменти взети заедно, правят синапените семена богати на антиоксиданти, което от своя страна забавя процеса на стареене.

Снижават холестерола  

Синапът съдържа високи нива ниацин или витамин В3. Ниацинът има свойствата да помага за снижаването на нивата на холестерола и да предпазва артериите от атеросклероза (натрупване на плака). Те също така помагат в регулирането на кръвотока и предпазват тялото от високо кръвно налягане.

Спомагат облекчаването на запек и симптомите на маясъл и фисури:

Синапените семена съдържат уникална субстанция, наречена клей – гъста лепкава субстанция, която е ключова в облекчаването на запека. Освен това, те са както вече казахме с високо съдържание на фибри. И освен това синапените семена се знае, че повишават производството на слюнка, което води до по-добро храносмилане.

Синапените семена са добър източник на хранителни фибри, които подобряват храносмилането. Те подобряват изхожданията и по този начин подобряват метаболизма в тялото. Съдържанието на фибри в синапените семена много лесно се разтваря във вода, което ги прави много ефикасни за употреба.

Съвет: Взимайте по една чаена лъжица синапени семена по два до три пъти на ден за облекчаване на запека.

Подобряват имунитета и предпазват от заболявания

Понеже синапът съдържа голям брой минерали като желязо, манган, мед и т.н., това помага за подобряването на способността на тялото да се предпазва от заболявания.

Синапените семена съдържат хранителни вещества, които предпазват от болести.

Поставят астмата под контрол

Синапените семена са също така полезни за астматиците. Наличието на минерали като мед, магнезий, желязо и селен в тях спомагат предпазването от астматични пристъпи. Контролирането на пристъпите на астма се дължи на съдържанието най-вече на селен и магнезий в тези семена. И двата минерала са причината за уникалното противовъзпалително действие на синапените семена. Освен че контролират астматичните пристъпи, синапените семена предпазват и от настинки и от конгестия на гърдите.

Облекчават дихателни заболявания

Синапените семена имат много ефикасно терапевтично действие в лечението на настинки и на проблеми със синусите. Те са фантастичен деконгестант (облекчаващо набъбването на носната кухина средство за отпушване на носа), както и експекторант (отхрачващо средство) и помагат за пречистването на секрета от дихателните пътища. В Аюрведа синапените семена (както и синапеното масло) се считат за затопляща храна и отдавна се ценят и включват в различни естествени домашни лекове; добавянето на смлени синапени семена във вана за крака спомага изхвърлянето на секрета, натрупал се в дихателните органи; правенето на гаргара с чай от синапени семена помага за облекчаване на възпалено гърло, лоша кашлица и настинки, като това са само няколко от ползите. Загряващите свойства на това растение спомагат проникването на топлина вътре в тъканите за прочистването на излишния натрупал се секрет там. Тези загряващи качества на синапа изискват предупреждение за парещите усещания, които можете да изпитате в тъканите, които не са покрити с достатъчно секрет.

Синапените семена са чудесни в лечението на упорит бронхит. По време на астматичен пристъп масажирането с синапено масло, смесено с малко камфор, стимулира лесното дишане като разгражда флегмата. Пластир и лапа със синапени семена се използват от древни времена за лечението на бронхит, като в същото време стимулира здравословното кръвообръщението вътре в тялото.

Лекуват висока температура

Синапените семена причиняват силно изпотяване, което се използва за снижаване на температурата. Силното потене освобождава тялото от токсините и се лекува грип и настинка.

Болки в тялото

Лапа или пластир от синапени семена лекуват болки, както и спазми. Синапът, както вече казахме, притежава загряващи свойства и следователно когато се използва пластир, той осигурява обезболяващи ефекти и предлага облекчение при парализа на крайниците, ревматизъм, както и при други мускулни болки. Важен съвет, който трябва да споменем е че пластирът със синап има загряващо действие и може да предизвика мехури по кожата, ако се поставя направо върху кожата. За да се избегне това, между кожата и пластира трябва да се поставя ленен плат.

Екстрактът от синапени семена е полезен за облекчаване на спазми и болки в гърба.

Още ползи за здравето, предоставяни от синапените семена:

  • Честотата на мигрената се снижава поради съдържанието на магнезий в синапените семена.
  • Мъничко синапени семена върху рибата повишава приема ви на омега-3.
  • Синапените семена трябва да намерят място в ежедневието ви, ако искате да избягвате яденето на растения от семейство Картофови.
  • Редица хранителни вещества в синапените семена като мед, желязо, магнезий и селен спомагат лечението на кръвното налягане и предоставят облекчение по време на менопауза.

И накрая, помнете да използвате синапените семена умерено. Макар че те предоставят чудесни лечебни ползи, ако прекалявате с количествата, те могат да бъдат и токсични. Непременно се консултирайте с лекар преди да започнете самолечение.

Източници:

http://www.naturalnews.com/046006_mustard_seeds_cancer_inflammatory_conditions.html

http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-mustard-seeds/

http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/10-health-benefits-of-mustard/

https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-mustard-seeds/

Снимка: MSN.com; Aziatische-ingrediënten.nl

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *