Твърде много хора не се лекуват при псориазис

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Приблизително 8 милиона американци страдат от сърбежите, лющенето и болките, които съпътстват заболяването псориазис. Изследване показа, че изненадващ брой от тези хора изобщо не се лекуват.

oats2

Изследователи анализираха данни от изследвания на 5600 души, страдащи от псориазис и псориатичен артрит. Изследванията са проведени от Националната фондация за изследване на псориазиса между 2003 и 2011 година. Голямото откритие: до 50% от хората с лека форма на псориазис и 30% от онези с тежък псориазис изобщо не се лекували. А много от онези, които били лекувани, използвали единствено кремове за мазане, за да се справят със симптомите си, вместо по-силни методи.

Защо? Много хора казват относно лечението си, че не са можели да си позволят по-ефикасни лечения, а други казват, че изпитвали твърде много странични ефекти. Като цяло, изследването показва, че повече от половината хора с псориазис и 45% от онези с псориатичен артрит не били доволни от лечението си.

Повече от просто обрив

Псориазисът се появява когато определени фактори—може би инфекция, нараняване, стрес или лекарство—причинят задействането на автоимунен отговор в тялото. Имунната система от своя страна атакува кожата, карайки кожните клетки да растат с много по-бърза скорост от нормалната. Пластовете на кожата се наслагват един върху друг и така се образува обрив, който сърби, бели се и се лющи, а това са най-характерните симптоми на псориазиса.

При около 15% от хората с псориазис имунната система атакува също така и ставите, причинявайки болезненото заболяване псориатичен артрит. Хората обикновено имат подуване и възпаление на ставата, които се появяват и изчезват, и най-често засягат пръстите на ръцете и краката, колената, лактите и дори гръбначния стълб. Това може да е катастрофално за ставите на хората, които избират да не се лекуват. Нелекуван, псориатичният артрит може да доведе до постоянна болка, деформирани стави и дългосрочно инвалидизиране.

Знайте възможностите пред себе си

Макар че в момента няма лечение за псориазис, много лечебни възможности предоставят облекчение. Лечението на кожата започват с овлажнители, лечебни кремове и мазила и с ултравиолетова или лазерна терапия. Псориатичният артрит често първо се овладява с болкоуспокоителни като ибупрофен или напроксен. Ако тези лечение не действат или ако симптомите са тежки, лекарите могат да предпишат лекарства, които забавят растежа на кожните клетки, намаляват увреждането на ставите или обуздават имунната система. На много хора им се налага да опитат няколко различни подхода, за да разберат кой действа най-добре за тях.

Дали страдате от дразнещия кожата псориазис или от потенциално увреждащия ставите псориатичен артрит, важно е да работите с лекаря си, за да си осигурите необходимата ви помощ. Ако не можете да си позволите лекарствата, не се отказвайте—лекарят ви може да ви свърже с фармацевтични компании, предлагащи програми за финансова помощ или да ви предпише друго лечение.

Да живееш с псориазис

Тези направи си сам лекове могат да ви помогнат да се справите и дори да предотвратявате пристъпите на псориазиса.

Променете начина си на къпане.

Като престанете да си взимате душ и вместо това си взимате вана, това ще направи чудеса за раздразнената ви кожа. Кисненето в хладка вода само за 15 минути може да намали силата на симптомите ви. За допълнително облекчение, слагайте във водата етерични масла за вана, Епсом соли или дори овесени ядки — полизахаридите в това основно ястие за закуска образуват предпазен слой върху кожата, с което предотвратяват лющенето и преборват раздразнението. Просто избягвайте острите (силни) сапуни, които могат да влошават симптомите.

Излагайте се по мъничко на слънце.

Слънчевата светлина помага при псориатични обриви, но твърде дългото излагане може всъщност да раздразни кожата и да предизвика нови пристъпи. Стойте за кратко на слънце, и винаги използвайте защитно средство с широк спектър на действие. Питайте лекаря си за това как да използвате слънцето за лечение на псориазиса.

Опитайте тези рецепти за облекчаване на болезнената, сърбяща кожа: пастата с кайен на д-р Оз, както и още десет направи-си-сам домашни лека в статията 10 направи-си-сам домашни лека за псориазис

(Очаквайте още ефикасни рецепти за облекчаване на симптомите на псориазис и екзема скоро)

Не спирайте да се движите.

Макар че е примамливо да се избягва физическа активност когато човек има артрит, тя е задължителна за поддържане гъвкавостта на костите и за предотвратяване на инвалидност. Опитайте се да правите по няколко кратки сеанса от упражнения всеки ден и се разтъпквайте. Леките дейности като ходене, йога, каране на колело и упражненията във вода са най-ненатрапчиви за възпалените стави.

Практикувайте здравословни навици.

Пушенето, пиенето и наднорменото тегло могат да влошат псориазиса и да направят леченията по-малко ефикасни. Хората с псориазис са в по-висок риск от сърдечни заболявания, диабет и други болести, така че здравословните храна и начин на живот са от особено важно значение. Също така, дръжте под контрол ежедневните стресиращи ви фактори. Стресът може да влоши сърбежа, беленето, напукването и лющенето, свързани с псориазиса.

Бет Карсън

Източник:

http://www.sharecare.com/health/psoriasis-skin/article/too-many-people-dont-get-help-for-psoriasis?eid=1010721694&memberid=17975162&_sid=7a896988-3268-48ac-a075-d6f8e2bb8695&#cmpid=sceml00

Снимка: www.bikemyday.com

Прочетете още по темата:

10 направи-си-сам домашни лека за псориазис

Магнезий в действие, 4 рецепти

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *