Как да снижим кръвното си налягане и чувството на депресия

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sea salt 1351340253-7913

Според изследователите, над 20% от населението e с кръвно налягане, което ‘чувствително се влияе от солта’ т.е. може са се покачи с до 25 точки при приемането на завишени количества сол. Сравнете това с факта, че повече от 60% от населението приема много над максимално препоръчаната дневна доза натрий и се сдобивате с рецепта за някои сериозни здравни проблеми.

Днес, последните здравни новини показват, че изследователите са открили, че солта може да предизвика друг здравен проблем. Явно при хората, които вече страдат от високо кръвно налягане, солта може да предизвика чувства на безпокойство и депресия.

facing-repossession-B

Руски изследователи са изследвали възможната връзка между личностните разстройства и повишения прием на сол. Изследвани били общо 230 пациенти с високо кръвно налягане. Учените изчислили приема на сол и след това отчели психологическото състояние на всеки от пациентите. Те открили, че пациентите с високо кръвно, приемащи големи количества сол по-често изпитват сърдечносъдови и невротични смущения. Те открили, че безспокойството и напрежението били чести оплаквания и че почти 50% от пациентите с висок прием на сол страдали от депресия.

За да снижите приема си на сол, погледнете списъка  на 10 от най-опасните храни що се отнася до съдържание на натрий:

  1. Мариновани храни
  2. Консервирани супи
  3. Замразени готови ястия
  4. Осолена риба
  5. Субстанции, които правят месата крехки (папаин)
  6. Мононатриев глутамат
  7. Консервирани/пушени меса
  8. Подправки
  9. Солените снаксове
  10. Пакетираните тестени храни

Знайте, че когато ядете навън е много вероятно да погълнете ‘допълнителна’ доза сол в храната. Солта се използва да стимулира апетита ви.

Обаче, помнете че е важно да ядете умерени количества сол. Солта не е вредна, ако не прекаляваме. Всъщност, тя е необходима за някои много важни функции на тялото. Солта спомага за поддържането на течността в кръвните ви клетки. Тя се използва за прехвърлянето на информация в нервите и мускулите ви. Солта също така играе роля при усвояването на някои хранителни вещества от тънките черва. Попитайте своя лекар за това колко сол трябва да приемате.

Още по темата: 19 балансиращи ползи от този сутрешен тоник с лимон и хималайска сол

Тъй като тялото ви не може да прави сол, наистина трябва да консумирате такава в храната, която ядете, за да сте сигурни, че си набавяте необходимото ви количество. Правителството препоръчва прием на шест грама сол на ден. Но ако ядете готови храни е много вероятно да поглъщате много по-високо дози! Четете етикетите и не добавяйте сол когато това не е необходимо.

Помнете, продават се продукти с ниско съдържание на натрий! Ако въпреки това страдате от депресия или тревожност след като сте намалили приема си на сол, посетете своя личен лекар, който да потърси други причини за състоянието ви, както и възможното лечение.

от Кейт Стивънсън

Източник: Doctors Health Press e-Bulletin, What You Can Cut Out to Reduce Both Hypertension & Feelings of Depression, 8 July 2011

Снимка: www.mamyciuklubas.ltquickhousebuyers.co.uk

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

2 thoughts on “Как да снижим кръвното си налягане и чувството на депресия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *