12 здравословни хранителни навика

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

screen-shot-2014-02-18-at-10-41-39

Културата оказва огромно влияние върху начина на хранене.

Например, за западния маниер, към който все повече се пристрастяваме и ние, е характерно: Колкото по-бързо и повече ядем, толкова по-добре.

Без дори да осъзнава, човек свиква да поглъща ненужно големи количества храна и напитки – особено в ресторантите за бързо хранене.

Докато маниерът на хранене на запад и у нас все повече се изкривява и отдалечава от здравословните навици, в много страни традиционната кухня все още е на почит.

Там се сервират умерени по размер, добре комбинирани порции, които се поднасят в приятна обстановка и с любимите хора.

Затова и няма нищо чудно, че любителите на домашната кухня са по-елегантни от онези, които обичат да хапват най-вече навън.

      Яжте по-често у дома, отколкото навън (Полша)

Яденето в домашна обстановка не само ни дава по-голям контрол върху храните, които слагаме в устата си, но и пести пари.

Плюс това, така имаме възможност да прекарваме повече време със семейството.

      Яжте повече ядки (Африка)

Богати на белтъчини, здравословни мазнини и други полезни хранителни вещества, ядките могат да бъдат прекрасен заместител на месото, включително на пилешкото.
В Африка ядките се сервират в комбинация с най-различни зеленчуци и подправки под формата на супи и яхнии.

      Станете приятели с ориза и семейство бобови (Бразилия)

Според проучване, публикувано в списание Obesity Research, режим на хранене, богат на ориз и бобови растения, намалява риска от затлъстяване с 14% в сравнение с типичния западен маниер на хранене.

      Подправяйте добре храната си (Югоизточна Азия)

Легендарните лютиви чушки в тайландската кухня имат най-малко две диетични функции: забавят процеса на хранене и ускоряват метаболизма.

Не трябва да забравяме, че бързото хранене е една от основните причини за наднорменото тегло, защото мозъкът ни няма достатъчно време да подаде на тялото сигнал, че погълнатата храна вече му е достатъчна. Ето защо добавянето на лютиви подправки към ястията може да допринесе за процесите на отслабване.

Например, популярната в кухнята на Югоизточна Азия подправка куркума съдържа вещество, наречено куркумин, което потиска натрупването на мазнини и ускорява метаболизма.

      Не пропускайте закуската (Германия)

Може да ви се струва нелогично, че да се яде повече на закуска води до отслабване, но е доказано.

Приемът на добре балансирана храна рано сутрин (като например, варени яйца, препечена филийка, плодове) засилва метаболизма и увеличава усещането за задоволство, правейки ни по-малко податливи на високо калоричните изкушения по-късно през деня.

      Разкършете крака и ръце (Индия и Холандия)

Свикнали сме и при най-малката нужда да скачаме веднага в автомобила, дори и ако хранителният магазин се намира на две преки.

Противоположно на нас, в Холандия броят на велосипедите е по-голям от този на хората, и над половината от холандците използват колелото си всеки ден.

В Индия пък хората предпочитат йогата, за да поддържат добра физическа форма, мускулна сила, а и да усъвършенстват своето познание.

Докато в Европа думата йога се е превърнала в синоним на релаксация от стреса, в Далечния изток хората я възприемат най-вече като начин на живот.

Освен това, тя е и мощно средство срещу наднорменото тегло: комбинацията от практикуването й на празен стомах и изграждането на мускули води до засилен метаболизъм, което означава най-малко едно – повече изгорени калории.

      Нисък приоритет на месото (Гърция и Близкия изток)

За традиционната средиземноморска кухня е характерна ниската консумация на месо и месни продукти. Там се набляга на плодовете и зеленчуците, в това число на маслините.
Главен източник на белтъчини са ядките и нахутът, докато месото се използва много повече като допълнение към ястията.

Подобно на гръцката кухня, в много азиатски страни месото също се третира като гарнитура, а не като основно ястие. Белтъчините се набавят главно от риба и соя, сервирани в комбинация с пресни или задушени зеленчуци, варен ориз, спагети и супа.

      Пийте чай Ройбос (Южна Африка)

Естествено сладкият червен чай от ройбос е по-полезен дори от зеления и може да предотврати епизоди на преяждане, тъй като засилва усещането за достатъчна хидратация.
Освен това, той съдържа катехини и антиоксиданти, които подпомагат процеса на отслабване.

      Направете обяда, а не вечерята, най-обилното ядене за деня (някои европейски страни и Мексико)

Дали заради забързания начин на живот или неправилните хранителни навици, често се налага да изпускаме закуската, да обядваме нещо на крак и… да преяждаме на вечеря.

Този режим на хранене обаче е силно противопоказен.

Обилната храна непосредствено преди лягане по време на сън се преобразува в мазнини, тъй като докато спим, обмяната на веществата е забавена.

Ето защо, вместо да консумирате най-много калории вечерно време, започнете с малка, но хранителна закуска, продължете със здравословен обяд, а за накрая оставете леката вечеря.

По този начин ще увеличите оборотите на метаболизма, т.е. ще изгаряте повече вредни мазнини.

      Яжте бавно и се наслаждавайте на храната (Франция)

92% от френските семейства се хранят всяка вечер заедно. Нека да вземем пример от тях!

Времето прекарано със семейството и с любимите хора не е загубено: то не само подобрява семейните отношения, но и забавя процеса на хранене.

Освен това ще се почувствате сити с по-малко погълнати калории.

      Яжте повече риба (Япония и Холандия)

Японците консумират повече риба от жителите на всяка друга държава, но и холандците не остават много назад. Там всяка година се изяждат средно 85 милиона херинги, приготвени по най-различен начин.

А, както е известно, рибата е богата на така ценните омега-3 мастни киселини, които стимулират мозъчната функция, подобряват състоянието на сърцето и кръвоносните съдове и намаляват нивата на стресовия хормон кортизол, който доказано влияе неблагоприятно и на психическото, и на физическото здраве.

И понеже повечето морски храни са нискокалорични (защото съдържат малко наситени мазнини), може да ги ядете без да се тревожите от излишни килограми.

      Спрете да се храните още преди да сте сити (Япония)

Според известна японска система на хранене, човек трябва да престане да яде, когато е на 80% сит.

Логиката зад това е, че системното и пълно засищане води до разтягане на стените на стомаха, което пък непрекъснато увеличава необходимото количество храна, за да се чувстваме сити.

По този начин се оформя един порочен кръг, който води до затлъстяване. Научете се да ставате от масата в момента, когато почувствате първите признаци на засищане, и спадането на теглото ви няма да закъснее.

Бон Апети! Трайното отслабване и поддържането на добра физическа форма не се крие в крайностите – не се опитвайте да се изтезавате с глад, да пропускате хранения, да пиете 10 дни само вода или да прекарвате по 5-6 часа във фитнеса.

Всичко, което се изисква, е мъдър избор на храни, умереност и избягване на крайностите и на стремежа към бърз ефект.

Източник: Internet, 12 healthy nutritional habits from all over the world, 2010

Снимка: oneyearinspanish.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, променяте, нито да използвате статиите и материалите в сайта Здрави всеки ден за каквато и да е публична или търговска цел. Можете да споделяте тази статия във вида, в който е, както е взета от нашия сайт като упоменете, че тя първо е публикувана в zdravivsekiden.com.

Здрави всеки ден

 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *