Какво да пием вместо прясно мляко

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

milk-alternatives

Млякото е много полезно… ако сте теленце

Много от пациентите ми пият мляко всеки ден, за да си набавят необходимия им калций. И ще кажа на вас същото, което казвам и на тях…

Ако сте теленце, прясното мляко е най-полезното нещо на света за вас. Но ако сте човек, вие ще сте много по-добре без него.

Виждате ли, млякото на всяко млекопитаещо е конкретно предназначено за малките от вида. Така че, освен ако не искате да стигнете кравите по дебелина и тегло, не ви препоръчвам да пиете млякото, предназначено да ги прави такива.

И което е още по-лошо, добавянето на хормони на растежа и на антибиотици прави кравето прясно мляко дори още по-малко привлекателен избор за хората.

Кравето прясно мляко съдържа много антибиотици, които причиняват разпространението на резистентни на антибиотиците щамове бактерии. И е напомпано със синтетични хормони (като rBGH) за повишаването на производството на мляко. Този хормон се различава само по една аминокиселина от човешкия хормон на растежа.

Освен това, производителите на млечни продукти обичайно хранят животните с генетично модифицирани храни, което се предава и на вас, когато пиете прясно краве мляко.

Но най-важното е, че дори да пиете органично прясно мляко, аз все още не го препоръчвам.

Указанията за хранене на Министерството на селското стопанство на САЩ препоръчват всички ние да пием по две до три чаши мляко на ден. Но аз не вярвам, че тези препоръки се основават на каквито и да било научни изследвания, които да показват, че млякото е полезно за нас. Изследванията дори не показват, че то укрепва здравето на костите, да не говорим за каквито и да било други ползи за здравето.

Вместо това, препоръките на М-вото на селското стопанство на САЩ е по-вероятно да се основават на факта, че млякото е подсилено с витамините A и D.

Можете да добавите в прясното мляко каквото си искате. Но фактът е, че млякото на кравите никога не е било предназначени за нас хората. И макар че може да ви се стори изненадващо, животинският протеин, съдържащ се в млякото може би всъщност намалява количеството калций в тялата ни…

Ако пиете мляко, за да подсилите здравето на костите си, може би е време да преосмислите нещата. Понеже има нещо, което знаем от години… и за което никой не ви говори.

Консумирането на краве мляко може всъщност да отслаби костите ви!

Може би си мислите, че доста прекалявам с това твърдение. Но това е абсолютната истина.

Например, изследване от 1994 година откри, че когато хората над 20-годишна възраст пият прясно мляко, при тях има повече бедрени фактури в по-напреднала възраст.

А какво да кажем за резултатите от 12-годишното изследване Harvard Nurses’ Health Study от 1997 година?

Затова ли броят на фрактурите на кости се увеличават?

Изследователите не откриха никакви доказателства, че по-големият прием на мляко снижава вероятността от фрактури на костите. Всъщност, жените, които пиели по две или повече чаши мляко на ден имали по-голям риск от бедрена фактура от онези, които пиели по чаша или по малко всяка седмица.

Освен това, през 2003 година съвместни усилия между болницата Brigham Women’s Hospital и Харвардския медицински факултет разкриха, че пиенето на мляко не снижава риска от бедрена фрактура.

За жалост лошата новина дори не се състои в това!

Допълнителни изследвания откриха, че жените с най-висок прием на лактоза (набавяния приблизително от три чаши мляко всеки ден) са в по-висок риск от рак на яйчниците в сравнение с жените с по-нисък прием.

И положението при мъжете е също толкова сериозно.

В изследване на Харвард на медицински работници мъже, онези, които пиели по две или повече чаши прясно мляко на ден било почти два пъти по-вероятно да развият напреднал рак на простатата от онези, които изобщо не пиели прясно мляко.

Връзката била така силна, че авторите на изследването заявяват „Консумацията на мляко на глава от населението съответстваше повече на националните проценти за смъртност от рак на простатата, отколкото консумацията на други богати на животински мазнини и холестерол храни”.

Мога да продължавам до безкрай, но мисля, че разбрахте какво искам да кажа.

Ние знаем – вече от доста дълго време – че пиенето на краве прясно мляко не прави нищо за здравето на костите.

Тогава какво да пием вместо него?

Ако сте отгледани с пиенето на прясно мляко, вероятно то все още е голяма част от храната ви. И може да ви е малко трудно да преглътнете идеята и да се откажете от него (играта на думи е неволна).

Но има няколко алтернативи на прясното мляко, които могат да ви предоставят по-добри последици за здравето. И няколко от тях са също толкова бели а цвят, гъсти и пенливи като току-що налята чаша от любимите ви марки прясно мляко.

Хранителни, пълноценни, гъсти и вкусни алтернативи на млякото

Лично на мен любимото ми е бадемовото мляко. Може би си мислите, че вкусът му е землист, но не е така. То е впечатляващо гъсто и кадифено, но в същото време съдържа много по-малко мазнини и калории от кравето прясно мляко. Бадемовото мляко съдържа точно толкова калций на чаша, колкото и прясното мляко, но съдържа и здравословни дози калий, витамин E и витамин D.

Друго ядково мляко, което можете да опитате е неподсладеното кокосово мляко. Обаче аз не ви препоръчвам да пиете големи количества от него, защото съдържа много калории. Но е с ниско съдържание на натрий и не съдържа холестерол.

То съдържа и много високо количество наситени мазнини, според някои, това са „по-здравословни” наситени мазнини, отколкото в други източници. Но не съм виждал данните, потвърждаващи това, така че ключът е умереност.

Макар че поставям бадемовото мляко на първо място, нито то, нито кокосовото мляко няма да са подходящи за хората, алергични към ядки.

За щастие има още две други възможности, които да удовлетворят нуждите ви.

Оризовото мляко не е толкова гъсто, колкото е бадемовото мляко и то не съдържа протеин. Обаче, то съдържа почти толкова калций на чаша. Освен това, ще си набавите по малко от витамините A, D и B12 с всяка чаша. Така че, то си остава много по-здравословна алтернатива от пиенето на краве мляко.

И накрая има още едно мляко, което наскоро направи своя дебют, но още не съм го опитвал.

Това е конопеното мляко. Чувам, че консистенцията и мекотата му са подобни на обикновеното прясно мляко. А хранителният му състав е подобен на този на бадемовото мляко. Така че определено си струва да се опита.

Нещо, което не трябва да забравяте когато избирате алтернатива на прясното мляко е да не купувате овкусени и подсладени варианти. За най-големи ползи за здравето избирайте натурални, неподсладени форми.

Накрая, не е необходимо да се отказвате от гъстото, хранително, кадифено мляко, което жадувате. Просто е необходимо да го преоткриете в по-здравословна и по-естествена форма, от която тялото ви може да се възползва наистина.

Д-р Дейвид Блайуайз

Източник:

http://www.advancednaturalmedicine.com/general-health/what-to-drink-instead-of-milk-2.html

Снимка: ricettesapori.pianetadonna.it

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *