Тиква за здрав черен дроб, няколко лека

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tikva-cheren-drob

Лековитите и хранителни качества на тиквата са известни от древни времена. Това лековито растение е най-вече изключително полезно за черния дроб. Това се дължи на специфичния химически състав на тиквата. Тя съдържа следните хранителни вещества: вода, протеин, мазнини, въглехидрати, няколко витамини (витамините A, В комплекс и други), целулоза и т.н.

Тиквата възстановява смущенията в метаболизма на чернодробните клетки (хепатоцитите) или увредената им структура. Основното преимущество на тиквата е че тя възстановява клетъчните мембрани на хепатоцитите. Тя предпазва тези клетки от смърт, особено при болните от хепатит, при заболявания на жлъчната система и т.н. Правилното функциониране на черния дроб е много важно за човешкото тяло. Черният дроб изпълнява пречистваща функция; той синтезира протеини и участва във формирането на някои съсирващи фактори и в преноса на протеините, които са необходими за пренасянето на хормоните с кръвта.

Пречисти затлъстелия си черен дроб, пренастрой метаболизма си и задействай топенето на тлъстините

Ето защо появата на чернодробна недостатъчност засяга цялото тяло. Най-вече централната нервна система. Чернодробната недостатъчност причинява повишено кървене, отичане и други симптоми. Следователно, по-добре е да се предотвратява развитието на тези патологични процеси чрез поддържане нормалното функциониране на черния дроб.

Лекарите НЯМАТ обяснение! Този зеленчук възвръща зрението, пречиства черния дроб и дебелото черво

Как да пречистваме черния си дроб с тиква?

Редовната консумация на тиква е вид помощ при болен черен дроб. Има няколко начина за пречистване на черния дроб с помощта на този зеленчук. Те са: ядене на тиквени семки; тиква с мед, пиене на сок от тиква (само прясно изстискан).

Тиквени семки

За пречистването на черния дроб с тиквени семки трябва да ги приготвяте по определен начин. Смилайте и слагайте сурови тиквени семки във вряла вода, охладена до 60 градуса. Оставете така приготвената течност на хладно място една седмица. Пийте по 1 супена лъжица на празен стомах преди хранене. Продължителността на това лечение трябва да е около 1 месец.

Тайната на тиквените фенери в битката с рака и диабета

Яжте покълнали тиквени семки

Кълновете от тиквени семки помагат за освобождаването на част от анти-хранителните вещества, които те съдържат. В резултат витамините и минералите в тиквените семки стават по-лесно смилаеми и по-добре се усвояват. За премахването на някои от тези анти-хранителни вещества, затворете плътно в стъклен буркан тиквени семки във вода за 24 часа. Изплакнете семките и ги оставете да изсъхнат, преди да ги използвате в ястия и салати.

Тук е мястото да споменем, че тиквените семки засищат и са полезни за черния дроб

Тиквените семки са заредени с невероятни хранителни вещества и са много лековити. Например, чаена чаша тиквени семки съдържа:

  • 44 процента от дневната доза цинк
  • 22 процента от дневната доза мед
  • 42 процента от дневната доза магнезий
  • 16 процента от дневната доза манган
  • 17 процента от дневната доза калий
  • 17 процента от дневната доза желязо

Тиквените семки съдържат също аминокиселини (изграждащите протеините блокчета), калций, В витамини, витамин C, витамин D, витамин Е, витамин К, бета-каротин, фосфор и лутеин.

Яжте тези семки, за да се изплъзнете от метаболитния синдром

Тиква с мед

Отрежете капачето на една тиква и махнете семките. Напълнете тиквата с мед. Увийте тиквата (след като сте върнали отрязания капак) и я сложете на топло място за десет дни. След това лекът е готов. Мед се използва и в лечението на язва на дванадесетопръстника. Дръжте лека в хладилника. Пийте по една супена лъжица от този мед по три пъти на ден три седмици.

Тиквеният мед е истински балсам за черния ви дроб, рецепта

Сок от тиква

Чаша прясно изстискан сок (или половин килограм сурова тиква) имат същото пречистващо черния дроб действие. Печената тиква също е полезна.

Източници:

http://www.wellbeingherbs.com/blogs/wellness-guide/pumpkin-for-your-liver/

https://www.liversupport.com/liver-health-ideas-pumpkin-seeds-trump-chips/

https://drjockers.com/4-ways-pumpkin-seeds-cleanse-body/

https://www.hepatitiscentral.com/news/three_reasons_t_1/

Снимка: Good Housekeeping

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *