5 опасности от пиенето на бутилирана вода

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Макар че постоянното хидратиране на тялото е особено важно за здравето, бутилката вода в чантата ви може да се окаже по-скоро вредна, отколкото полезна. Ето какво трябва да знаете за опасностите от бутилираната вода и как да ги избягвате.

В момент се знае, че пластмасата е опасна за здравето ни поради много причини. Бисфенол А или BPA, съединение често съдържащо се в пластмасата, разстройва хормоните и може да нанесе широк спектър от вреди върху човешкото тяло, включващи хормонален дисбаланс, токсичност, възпаление и дори рак. BPA не е дори единственото съединение в пластмасата, което е потенциално опасно—има десетки други химикали, които могат да нанесат неблагоприятно въздействие на човешкото тяло, ендокринната система и на другите органи.

Когато на бутилките пише, че те не съдържат BPA, потребителите често мислят, че тогава те са предпазени от проблемите с разстройването на хормоните, с които BPA е печално известен. Обаче, различните форми на пластмаса вероятно съдържат и бисфенол S или BPS, химикал, сходен на BPA, но който още не е получил публичността, която има BPA (без да споменаване други химикали). Изследванията показват шест области, в които излагането на пластмаса може в значителна степен да въздейства на тялото негативно.

Опасните пластмасови бутилки за вода

Пластмасовата планета и истината за бутилираната вода

Човек не е необходимо да е екологичен активист, за да е притеснен от ектремното натрупване на отпадъци на планетата ни.

Индустрията за бутилиране на вода продължава бързо да се разраства след като всяка година ние хората пием по 10.9 милиарда галона (1 галон е равен на 3.78 литра). Приблизително 38 милиарда бутилки от вода попадат в сметищата само за една година, след като само малко над 20 процента от пластмасовите бутилки биват рециклирани. И макар че пиенето на бутилирана вода определено е по-здравословно от пиенето на газирани напитки или на други подсладени напитки, количеството отпадъци от тази промишленост само по себе си ще доведе до сериозни неблагоприятни и дългосрочни последици за нашата планета, ако не направим драстични промени в ежедневните си навици.

Изследванията показват липсата на доверие на обществото в системата на общественото водоснабдяване като основната причина хората редовно да пият бутилирана вода. Но е факт, че общественото водоснабдяване се регулира от Агенцията за екологична защита или EPA (в САЩ), която ограничава и контролира питейната вода за населението. Макар че много потребители приемат, че бутилираната вода ще е по-стриктно регулирана от водоснабдителната система, то вярно е всъщност обратното. Агенцията за храните и лекарствата или FDA (на САЩ) регулира бутилираната вода, а процесът на изследване, който те използват е не толкова строг, колкото е този на EPA. На някои общински системи за водоснабдяване всъщност бутилират водата от източниците си и я продават, а много марки бутилирана вода предоставят всъщност същата вода, като тази от чешмата.

Пластмасата е навсякъде, а екологичните активисти и последователите на устойчивото развитие трябва да действат по-ясно, за да изпращат посланието на обществеността, че бутилираната вода не е по-безопасна в повечето случаи, особено не в САЩ, и че рециклирането на бутилките не променя въздействието върху околната среда от производството на същите тези бутилки първо на първо. Макар че пластмасата има различни полезни роли, водещи до технологичен напредък, от особено значение е да се регулира производството и да се намалят отпадъците, където е възможно, и няма по-голям потенциал за това от това да се премине към по-надежден метод за набавяне на необходимото ни дневно количество.

Извод: Консумацията на бутилирана вода се увеличава всяка година, а количествата рециклирани бутилки остават едни и същи, като доста по-малко от половината население рециклира пластмасовите продукти, които използва. Многократно използваните пластмасови бутилки със сигурност са за предпочитане, от екологична гледна точка, пред еднократните пластмасови бутилки. Обаче, в идеалния случай, стъклените или тези от неръждаема стомана бутилки биха заменили, за да се намалят нивата на консумация от пластмасови бутилки.

Няколко невероятно лековити ползи от пиенето на вода от медни съдове

Откъде идва бутилираната вода?

Потребителите непоколебимо вярват, че компаниите не могат да продават продукти, които не са полезни за тях, макар че стандартите на FDA за контрол на храните, напитките и на хранителните добавки не са дори и приблизително толкова строги, колкото вярват хората. Лекарствата трябва да преминат през сурови процеси на изпитание и изпробване, преди да бъдат пуснати на пазара, но храните, напитките и хранителните добавки биват одобрявани по-бързо, не са изследвани и се изтеглят от пазара единствено при откриване на сериозни проблеми.

Както споменахме по-горе, EPA регулира общественото водоснабдяване и определя законови лимити за почти сто замърсители, които е възможно да бъдат открити във водата. Добрата новина е, че тези химикали се следят и контролират изкъсо и когато надвишат дадени нива, обществото трябва да бъде уведомено.

Макар че хората се чувстват некомфортно като знаят, че има позволени токсини в водопреносната мрежа, включително, но без да се ограничават само до бактерии, фармацевтични лекарства, флуорид и олово, по-депресиращата новина е, че има цял списък нерегулирани замърсители, които могат да бъдат открити във водата, и които все още не се контролират стриктно съобразно стандартите за безопасност. На всеки пет години EPA допълва своя списък на контролирани замърсители на питейната вода, но междувременно има вероятност в нея да бъдат открити хиляди химикали, за които не се знае как въздействат върху човешкото здраве.

И така, какво трябва да знаем за пиенето на вода? Ако бутилираната вода не е по-добра (и е по-малко контролирана) от чешмяната вода, то какви възможности ни остават?

Можете да си набавяте доклад за качеството на питейната вода в района ви от EPA, като подновеният такъв излиза на 1 юли всяка година. Това ще ви позволи да взимате информирано решение как да действате и дали да филтрирате или не чешмяната си вода.

Извод: Бутилираната вода се счита за по-чиста от чешмяната вода, защото е обработвана и регулирана от Агенцията за храните и лекарствата (FDA), но истината е че Агенцията за екологична защита (EPA) регулира чешмяната вода по-строго от бутилираната вода. Въпреки това, чешмяната вода съдържа дълъг списък от законно позволени замърсители.

НАИСТИНА ЛИ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ПО 8 ЧАШИ ВОДА НА ДЕН?

5 опасности от пиенето на бутилирана вода

1. Разстройване на хормоните и плодовитостта

Хормоните са най-важният компонент при плодовитостта, както при мъжете, така и при жените. Макар че анатомични проблеми също могат да доведат до безплодие, хормоналните проблеми и други свързани заболявания, като ендометриоза, са виновниците, които най-често се свързват със снижената плодовитост. Пластмасите са известни с това, че разстройват хормоните и че могат да изпращат смесени сигнали, причинявайки прекомерното производство на някои репродуктивни хормони, както и че водят до недостици на други. Както жените, така и мъжете са податливи на това и в двата случая прекомерните естрогени могат да са виновникът в снижаването на способността за зачеване.

2. Развитие на плацентата, плода, бебето и преди пубертета

Макар че разстройващите ендокринната система вещества могат значително да нарушат способността за зачеване, много жени успяват да забременеят и да имат деца, въпреки наличието на тези химически хормони. Въздействието не свършва с това, обаче. Развитието на плода в матката, наред с важните ранни години от живота на детето, могат драматично да се изменят от комуникацията, идваща от тези хормонални вестители. Момчетата изглежда са в най-голям риск от тежки изменения преди и по време на пубертета, и въпреки че самото развитие на тестисите не зависи от хормоните, всеки друг аспект на пубертета при мъжете и последващата им плодовитост и способността им за репродуктивност са зависими от тях.

Световната здравна организация определя, че пластмасите и разстройващите ендокринната система вещества са световен проблем, който не се решава така успешно, както би следвало—било то заради въздействието му върху плодовитостта и репродуктивността или за трайни промени, които могат да произлязат от излагането на пластмаса по време на формиращите години от живота.

Разбира се, за много хора е най-удобно да купуват и носят вода със себе си ежедневно в пластмасови бутилки. Стъклените и тежките бутилки от неръждаема стомана не са нещо, което родителите искат да дават на децата си. Въпреки това, когато потенциално променящите живота притеснения относно пластмасата се вземат предвид, важно е незабавно да потърсим по-здравословни алтернативи.

BPA, да поиграем на криеница

3. Рак

Ракът засяга много мъже и жени, млади и стари, както и различни органи, тъкани и клетки. В същото време изследователите продължават да съобщават, че увеличаването на естрогенните химикали като BPA и другите пластмасови материали допринася не само за рака на гърдата, но и за рака на тестисите и за рака на простатата.

4. Токсичен товар

Бисфенол А – BPA и други пластмасови токсини се откриват в кръвта и урината, циркулиращи в цялото тяло. Токсичният товар, който се натрупва с годините на излагане може да засегне всички органи и телесни системи, но черният дроб е основният детоксикиращ орган, който филтрира кръвта, а бъбреците филтрират урината.

Когато пиете напитка, държана в пластмасова бутилка, вие също така пиете онова, от което е направена бутилката. Дори във водата (и не само във вкиселяващите тялото газирани напитки) могат да проникнат частици от бутилките, особено, ако бутилките са излагани на топлина или държани по-дълго време. Многократните пластмасови бутилки са обект на същите проблеми, ако биват измивани или изсушавани при висока температура като в съдомиялните машини или пък се използват за горещи напитки като кафе или чай.

5. Напълняване & натрупване на тлъстини

Затлъстяването достигна епидемични пропорции през последните десетилетия, и макар че определението на затлъстяването може да изглежда ограничено (повече от 25 процента телесни тлъстини при мъжете или 30 процента при жените), в действителност много хора тежат повече, отколкото би следвало, като над 30 процента от хората над 18 годишна възраст в САЩ са в категория затлъстели. Да не говорим, че скоростта на затлъстяване при децата под 19 се е утроила през последните 50 години.

Постоянното излагане на пластмаса днес също въздейства върху общото телесно тегло, след като естрогенната природа на тези химикали може директно да въздейства на скоростта, с която се складират тлъстините, както и на това какво се складира в тялото—включително, токсини от излагане на околната среда.

20 причини за прочистване от химикали & тежки метали

Извод: Химикалите във водата в пластмасовите бутилки и другите източници на пластмаса имат сериозно въздействие върху комуникацията между хормоните, клетъчното здраве, и върху конкретни органи и телесни системи, което може да започне още преди раждането и продължава да въздейства на бъдещото здраве на човека до края на живота му, включително и върху това на бъдещите му деца.

По-полезни алтернативи на пластмасовите бутилки ще намерите в статията 7 по-здравословни алтернативи на бутилираната вода

Прочетете още:

Множеството причини да спрем да използваме микровълнова фурна ВЕДНАГА!

5 начина за ежедневна детоксикация без спазване на диета

5 токсични химикала проникват в тялото ви всеки ден

Какво се случва с тялото когато спрем да пием газирани напитки

5 изненадващи източника на токсини

Храните, които ви пазят след 40

Телата на бременните са задръстени с химикали

Чудесните ползи от пиенето на вода преди сън

Източник:

https://blog.paleohacks.com/dangers-of-bottled-water/

Снимка: www.pinetrest.ru

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *