Събудете се с по-нисък риск от рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

wake up happy

Първото нещо, което правите сутрин може да има голямо значение за това дали ще развиете тумор или не. Изследване в щата Пенсилвания откри, че навиците ви рано сутрин могат да повишат или снижат причиняващите рак химикали в тялото ви.

Номерът е много прост: Ако пушите, не запалвайте цигара преди да сте били буднни поне 30 минути. Ако живеете с пушач, избягвайте да се излагате на дим поне половин час след като станете сутрин. (Разбира се, ако изобщо не пушите това снижава риска ви от рак най-много.)

„Ние открихме, че пушачите, които пушат цигари веднага след като се събудят имат по-високи нива NNAL — метаболит на тютюно-специфичния канцероген NNK — в кръвта си от пушачите, които се въздържат да пушат половин час или повече след като се събудят, без значение колко цигари пушат на ден”, казва изследователят Стивън Бранстетър.

Изследователите откриха, че около 32 процента от хората в изследването им пушат първата си цигара за деня в рамките на пет минути след като се събудят; 31 процента пушат след шест до 30 минути след събуждане; 18 процента пушат след 31 до 60 минути след като отворят очи; 19 процента пушат след повече от час след събуждане.

„Най-важното, което открихме е, че нивото на NNAL е най-високо сред хората, които пушат най-скоро след събуждане, без значение каква е честотата на пушенето им и другите фактори, които предвещават концентрации на NNAL”, казва Бранстетър. „Ние вярваме, че тези хора, които пушат по-скоро след като се събудят вдишват дима по-дълбоко и по-изцяло, което би могло да обясни по-високите нива на NNAL в кръвта им, както и по-високия им риск от развиване на рак на устата или на белите дробове”.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, Wake Up To a Lower Risk of Cancer, 2 April 2013

Снимка: emotion.hualady.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *