Факт или заблуда: Напоените с джин стафиди облекчават болката

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

gin soaked raisins DSCN1447

Повече от 43 милиона американци страдат от ставни болки – често пъти причинени от артрит. Според Фондацията за артрит на град Атланта, има над сто различни вида артрит, като повечето от тях са свързани под някаква форма с процеса на стареене. Една от най-болезнените и най-неразбрани форми на артрит е ревматоидният артрит, който всъщност не е свързан със стареенето, а е по-скоро автоимунно заболяване.

Това изключително болезнено заболяване причинява възпаление на множество стави и на други части на тялото. То може да се окаже инвалидизиращо и да засегне хора на всяка възраст. Причинителя на ревматоидния артрит предстои да бъде открит.

При ревматоидния артрит болката и възпалението се появяват и изчезват – понякога без предупреждение – като затрудняват изпълнението на дори най-простите ежедневни занимания. В някои случаи заболяването води до перманентно увреждане на ставите.

Към днешна дата, няма познато лечение за ревматоидния артрит, а конвенционалното лечение обикновено включва комбинация от обучаване на пациента, почивка, упражнения,  предпазване на ставите, лекарства (много от тях с неприятни странични ефекти) и дори операция. Колкото по-рано се диагнозира заболяването, толкова по-ефикасно изглежда че хората откликват на лечението.

Като всички хронични заболявания, хората, изпитващи болка неуморно търсят средства за подобряване качеството им на живот. Това включва твърдо преминаване към алтернативни и дори народни лекове.

Алтернативни лекове за артрит

Бърз преглед в интернет разкрива редица домашни и алтернативни терапии, които се използват с потвърден успех в облекчаването на болката и възпалението, свързвани с артрита. Те включват неща като магнитна терапия, акупунктура, джинджифил, Епсом соли, куркума, листа от глухарче и други.

Може би прабаба ви и прадядо ви са ви завещали своя рецепта за тинктура или други домашни лекове, които вие намирате за полезни. Макар че няма да откриете купища изследвания на тези лекове, често попадате на доста убедителни разкази на хора.

Интересното е, че много отколешни народни лекове с времето привличат вниманието на учените, които работят усилено, за да открият как и защо те са ефикасни. Такива са случаите с лавандулата за по-добър сън и с пилешката супа при настинка, като тези лекове биват подкрепяни от все повече и повече научни изследвания.

Много странен народен лек

Една използвана от народа терапия, която сякаш днес набира нова сила, звучи малко странно, но продължете да четете за да разберете какво имаме да разкажем за жълтите стафиди, киснати в джин.

Използването на напоени с джин стафиди за облекчаване на артритните болки първо бе популяризирано от покойната радио звезда Пол Харви, който ги споменаваше в шоуто си. Харви обсъждаше стафидите през 1994 година и отбеляза, че практиката на накисване на стафиди в джин за облекчаване на болка съществува от около двайсет години по онова време. Други отбелязват, че практиката е дори от по-отдавна.

Пол Харви също така четеше писма от слушателите си, които бяха изпитали положителни резултати при използването на стафидите. Това популяризира този народен лек дори още повече.

Какъв е методът?

Методът е лесен. Необходимо е да се сложат стафиди в плитка купа и да се налее достатъчно джин, така че да ги облее. След като джинът се изпари (обикновено след около една седмица), стафидите се преместват в стъклен буркан с капак. Препоръчва се хората, засегнати от хронична болка ежедневно да консумират по 10 напоени с джин стафиди.

Може ли умерената консумация на алкохол да снижи увреждането на ставите?

Швейцарски изследователи проследяват 2900 възрастни хора, страдащи от ревматоиден артрит. Те откриват, че хората, които пиели малко или умерено количество алкохол увреждането на ставите се развивало по-бавно в сравнение с хората, които не пиели алкохол.

При хората, които пиели много настъпването на увреждания на ставите било най-бързо. Водещите учени в изследването отбелязват, че тези заключения отговарят на предишни изследвания, които показаха, че умереното пиене наистина снижава риска от развиване на ревматоиден артрит.

Джинът се ароматизира с плодове от хвойна, които са богати на катехини, алфа-терпинеол, алфа-пинен, бетулинов кариофилен, лимонен, ментол, рутин и делта-3-карен. Всички те са противовъзпалителни съединения.

Плодовете на хвойната се радват на дълга история на лечебна употреба още от времето на гърците и римляните, които изглежда са ги използвали като лек преди хранене. Изследванията показват, че плодовете на хвойната съдържат мощни антиоксиданти, както и антибактериални свойства.

Златни стафиди

Също известни като „султански” стафиди, златните стафиди се сушат от бяло грозде от Турция. Те са много богати на антиоксиданти като ресвератрол и витамин С, но стафидите съдържат и ферулова киселина, хидроксибензоена киселина и салицилова киселина, които всичките са известни болкоуспокояващи. Освен това, стафидите съдържат калий и калций, които спомагат за предпазването на костите от деминерализация.

Златните стафиди се третират със серен двуокис за забавяне на процеса на покафеняване. След това те биват сушени или в пещ или на пламък. Останалите сулфиди в стафидите след изсушаването им се счита, че предоставят противовъзпалителни свойства.

Ще се напия ли?

Макар че тези стафиди често биват наричани „пияни стафиди”, малко вероятно е да почувствате какъвто и да било ефект от нищожното количество алкохол, което те поемат. Джинът често пъти се използва като разтворител в традиционната медицина за извличане на активни съставки от листата, корените, кората на билките. Накисването на стафидите в джин позволява всички лечебни свойства в тях лесно да се усвояват и използват.

Присъдата

Без значения дали вярвате или не, че напоените с джин стафиди ще ви донесат облекчение от възпалението и болката, изглежда че голям брой хора са намерили облекчение от този домашен лек, а много други го изпробват всеки ден. Единственият начин да разберете дали ще ви помогнат е като го изпробвате!

Забележка: Винаги говорете с лекар преди да опитате който и да било домашен лек. Ако сте алергични към сулфонамид, това не е най-добрият лек за вас Стафидите се запазват добре в хладилника и хората съобщават за осезателно облекчение на болката в рамките на 1 до 8 седмици.

~ The Alternative Daily

Източник:

Fact or Fallacy: Do Gin-Soaked Raisins Really Work to Alleviate Pain?

Снимка: bluecountrymagic.blogspot.com

Прочетете още: Напитка предпазва от артрит

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *