Стани, намали риска си от смърт и инвалидност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sedentary life

Не мисля често за себе си като за човек на средна възраст. Но реалността ме застига когато от другата страна на бюрото си гледам пациенти, които си мисля, че са по-възрастни от мен… а се окаже, че те са далеч по-млади.

Е, наследствеността наистина има пръст в това. И нещата не опират единствено до това как изглеждаме, зная. Но все казвам, че стареенето (поне що се отнася до това как изглежда човек и как се чувства докато хронологически остарява) е въпрос на избор. Истината е, че бихте могли да прекарате пенсионните си години като се чувствате и изглеждате далеч по-добре от когато и да било. 

Това не е някакво празно обещание. Това е живата реалност. И наскоро ми попаднаха две изследвания, които демонстрират колко проста е тайната всъщност.

Тези изследвания показват, че човек може да предскаже риска от смъртност на средна възраст като просто погледне три прости мерители за физическа годност. И нямам предвид колко бързо можете да пробягате една миля или колко лицеви опори ще направите за 60 секунди.

Става въпрос за основни неща като силата на захвата. Или времето за ставане от стола (колко време ви отнема да тръгнете да вървите след като се изправите). Или времето на запазване на равновесие в изправено състояние (колко дълго можете да стоите на един крак).

Изследователите оценяват физическите способности на участници на 53 годишна възраст и ги проследяват 13 години. И се оказва, че участниците, които се затрудняват да извършат тези основни задачи имат пет пъти по-голяма вероятност да умрат от най-добре представилите се участници.

Вярно, може би очаквате, че всеки човек на 53 години може да се справи с тези задачи добре. Но ще се учудите каква вреда нанася заседналия начин на живот и каква дан взима той особено щом човек навлезе в средната възраст.

Така че посланието е ясно. Дори лесни неща като практиката да ставате от и сядате на стол, укрепване на захвата или трениране на равновесието могат да добавят години към продължителността на живота ви. И не ви е необходимо членство във фитнес зала. Това са неща, които можете да правите в офиса, в клас по йога или ли гонг в махалата или дори докато гледате телевизия вечер.

Другото изследване, за което искам да ви разкажа разглежда връзката между физическата активност и инвалидността при по-възрастните хора с артрит в коляното. Изследователите откриват, че при участниците с най-високите нива активност с лек интензитет е 42 процента по-малко вероятно да страдат от инвалидност.

Сред участниците с по-напреднало заболяване, рискът от инвалидност е 47 процента по-нисък при най-високите нива на физическа активност. Но дори и по-малката физическа активност все пак предоставя драматични ползи – 41 процентно снижение на инвалидността. Което само идва да покаже отново, че дори и най-малката активност е важна.

И все пак, става дума за дейност с нисък интензитет. Което означава, че можете да намалите риска си от инвалидизиращ артрит наполовина просто като излизате от къщи на разходка всеки ден.

Така че, ако водите заседнал живот, нека тази статия ви подейства отрезвяващо. Дори и да не страдате от артрит в момента, трябва да станете и да се движите. Защото „болестта на седенето” не е шега работа.

Тя е много реален риск.

И преди съм обяснявал как просто седенето на бюрото твърде дълго може да покачи риска ви от смъртност до небесата. И как вие всъщност можете да набиете спирачки на стареенето като само малко подсилите физическата си активност.

Това означава, че трябва просто да помните, че нещо така просто като да се раздвижите по време на рекламния блок докато гледате телевизия може да се окаже много полезно.

Както казвам на пациентите си, просто правете нещо–каквото и да било движение. Защото всяка секунда, която прекарвате в бездействие има потенциала да реже години от живота ви. А една разходчица около блока може да го спаси.

До следващия път,

д-р Фред Пескаторе

Източник:
Simple Measures May Predict Mortality in Middle Age. Medscape. Apr 30, 2014.

Снимка: kwikfit4u.com

Прочетете още по темата:

Стола срещу мозъка – битката на деня

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *