Факт или мит: Молитвите подобряват ли здравето?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

prayer-health

Това е ФАКТ.

Повече от 55% от американците се молят всеки ден, но помага ли тази духовна практика за оздравяването на тялото и ума? Изследвания показват, че помага.

Няма един единствен правилен начин да се моли човек. Молитвата включва медитация, пеене на мантри, молитви към Бог и така нататък.

Учените разделят молитвата в пет категории:

 1. Съзерцателна, медитативна молитва, като свързване с Бог или следване на духовните учения.
 2. Ритуална молитва, като повтарянето на мантри, афирмации или твърдения.
 3. Просителска молитва за изкане на застъпничество/помощ от страна на дух.
 4. Искрена молитва на благодарност за живота ви/събития/обстоятелства в него.
 5. Застъпническа молитва като молене за доброто на друг/и човек/хора.

Независимо от това какъв вид молитва практикувате, молитвата може да ви помогне да се излекувате духовно, емоционално и дори физически. Изследвания свързват молитвата със снижаването на депресия, стрес и безпокойство. Според списанието Psychology Today, има

5 научно подкрепени ползи от молитвата:

 • Подобрява самоконтрола
 • Прави ви по-добри
 • Насърчава прошката
 • Повишава доверието
 • Елиминира отрицателните за здравето последици от стреса

Как молитвата въздейства на физиологията на тялото

Според Дейвид Ларсън, MD, президент на Националния институт за здравни изследвания (National Institute for Healthcare Research), частна организация с нестопанска цел, способността на молитвата да лекува е обект на почти двойно повече изследвания през последното десетилетие. Всъщност, Националният здравен институт (National Institutes of Health – NIH) на САЩ, който в миналото отказваше да се занимава с посветени на молитвата изследвания, в момента финансира свое изследване на тази тема!

Харвардският учен Хърбърт Бенсън, MD, изследва медитацията от повече от 30 години. Медитация е всъщност всеки вид молитва, която кара тялото и ума да се отпуснат и успокоят. Изследвания с ядрено-магнитен резонанс показват какво се случва в мозъка по време на този вид молитва:

 • Частта от мозъка, която отговаря за пространственото ориентиране на човека и за способността му да разграничава себе си от света се активира, което има успокояващ ефект върху целия мозък.
 • Частта от мозъка, свързана с възприемането на времето и развиването на осъзнатостта притихва, създавайки по-щадяща връзка между ума и тялото.
 • Лимбичната система—частта от мозъка, която регулира автономната нервна система, метаболизма, кръвното налягане и сърдечния ритъм се активира.

Като цяло, тялото и умът се успокояват, физиологичната активност е по-балансирана. Други изследвания показват, че молитвата предоставя повече сигурност и стимулира цялостното психично здраве.

Молитвата не е само за религиозните. Единството между душевност и молитва е прекрасно, но ако сте атеист (или агностик) вие въпреки това можете да се наслаждавате на ползите за здравето от афирмации, медитация, мантри или само редовно да изразявате благодарността си—просто отделяйте по няколко минути да постоите неподвижно и да споменете всичко, за което трябва да сте благодарни. Забавете ритъма на сърцето си, съсредоточете се върху дишането си и дайте на ума и тялото си почивка за здраве.

от Даника Колинс

 

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-can-prayer-improve-health/#axzz416nMIAKR

Снимка: www.enseignemoi.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *