Направете калция в тялото си полезен като наред с витамин D пиете и витамин К2

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Защо е наложително когато пием витамин D да пием и витамин К2?

Ако пиете витамин D, особено важно е да помислите и за подсилване на приема си на витамин K2 под формата на хранителна добавка.

Витамините D и K2 взаимодействат един с друг, за да поддържат строг контрол върху нивата на калций в тялото.

Витамин D контролира усвояването на калция в кръвта. Витамин K2 контролира къде в тялото попада калция в крайна сметка.

Прекомерният прием на витамин D3 без обилно количество витамин K2, води до проблеми, причинени от излишен калций.

Ако калцият не се абсорбира в костите, той ще се окаже в други тъкани, като артериите. Калцият в артериите е ВРЕДЕН. Той допринася за атеросклероза и скованост на кръвоносните съдове.

Войната в тялото, заглушете рака и атеросклерозата с ябълки и чай!

Атеросклерозата просто е водещата причина за смърт.

Можете да се храните здравословно, да сте физически активни, да не пушите и да пиете умерено – и въпреки това да страдате от атеросклероза, ако в артериите ви се наслоява калций.

Преди да се впуснете да изхвърляте хранителните си добавки с витамин D3, помнете, че повечето американци са с под-оптимални нива на витамин D3 първо на първо и биха могли да се възползват от повече излагане на слънце и от приема на витамин D3.

Единодушни сме, че витамин D е „супер витамин” и за това си има добра причина. Много хора днес взимат с готовност хранителни добавки с витамин D3 заради ползите от него.

Ако пиете витамин D, трябва да взимате и… магнезий

И макар че D3 предоставя невероятни ползи за здравето, КРИТИЧНО важно е да помислите за добавянето на витамин K2 винаги когато приемате витамин D3. Защо, вижте по-долу.

Както винаги, това са мощни стратегии за прием на витамини и те са насочени да подобрят здравето ви. Трябва да взимате решения в контекста на своето здравословно състояние & с насочване от страна на професионалист.

Бърз преглед на витамин D:

-витамин D се складира в черния дроб като 25-хидрокси витамин D (25-OH витамин D; калцидиол). Именно това измерват лекарите при изследване на нивата на витамин D3 в тялото ви.

– витамин D се „активира” от бъбреците в 1,25 хидрокси витамин D (1,25 OH витамин D; калцитриол). Това е активната форма на витамин D, отговорна за неговите биологични функции.

Как витамин D побеждава болестите

„Нормалният” лечебен обхват на 25-OH витамин D (неактивната форма на складиране; калцидиол) е 20 ng/mL до 100ng/mL.

Този обхват е доста широк.

С години, стойността на витамин D в тялото се считаше, че е важна единствено за здравето на костите. 20ng/mL е необходимата стойност, за да избягвате меки, слаби кости. Приемът на 800 МЕ (20 мкг)/ден обичайно е минимумът, необходим за поддържане здравето на костите.

Витамин D предоставя още много ползи, освен здравето на костите. Ще са ви необходими по-високи нива на прием на D3, за да извличате всички ползи, които той предоставя.

С покачването на нивата на витамин D3, става все по-важно да помислите за прием на витамин K2 като хранителна добавка!

Отключете супер силата на витамин D за побеждаване на автоимунни заболявания

Ползи от витамин D3:

Витамин D е мощен хормон & и прави много повече от това да укрепва здравето на костите.

Той помага за поддържането на силна и балансирана имунна система.

Той има противовъзпалителни свойства, стимулира целостта на червата и се свързва с понижен риск от редица видове рак.

За да си набавяте повече от тези отнасящи се до цялото тяло ползи, освен здравето на костите, натуропатите препоръчват нива на витамин D (25-OH витамин D; калцидиол; складиране) по-близки до обхвата 40-80 ng/mL, като 50-70ng/mL е дори още по-благоприятен обхват.

Аз живея в Аризона и съм изложен на слънце почти всеки ден като седя до басейна по 20 минути на ден, разхождам се, карам колело и т.н. В дните когато не излизам на слънце, аз пия хранителна добавка и нивата ми въпреки това наскоро бяха измерени като само 30 ng/mL!

Човек просто не знае какви са стойностите на витамин D в тялото му докато те не бъдат измерени чрез изследване.

Как естествено да снижим холестерола си… в 28 лесни (!) стъпки

Ползи от витамин K2

Витамин K е мастно разтворим витамин, който участва в съсирването на кръвта и е важен за здравето на костите.

Витамин K се проявява в няколко структури като „К1; филоквинон”  и „К2; менаквинон” са доста различни.

Витамин K1 се използва от черния дроб за съсирването на кръвта. Витамин K2 действа извън черния дроб и е този, на който обръщаме внимание в настоящата статия.

Повечето хора приемат витамин K2 за хранителна добавка за костите. K2 е безопасен при прием на лекарства за разреждане на кръвта (K1 е по-скоро пряк проблем), но вие редовно трябва да следите PT/INR стойностите си при своя лекар. (PT е протромбиново време, а INR означава международно нормализирано съотношение).

Незаменимият за здравето витамин К

Както витамин D3, така и витамин K2 предоставя ползи за цялото тяло, освен за здравето на костите. За да изпитате тези ползи, ще ви е необходима по-висока доза до  цели 320 мкг/ден.

Витамин K2 активира определени протеини, които контролират хомеостазата на калция в тялото. Това включва отлагането на калций в костите и препятстването на отлагането на калций в меките тъкани като артериите & бъбреците.

Измерване на нивата на витамин K2 в тялото

Разбира се, не съществува чудесно пряко измерване на витамин K2 в тялото.

Витамин K се пренася от липопротеини в кръвта и действителното количество K2, измервано в тялото не отразява непременно складирания в тялото ви витамин K2.

Понеже е трудно да се измерва K2 пряко, използва се заместващ маркер, който непряко отразява количеството.

На мен ми харесва да използвам маркера „активен” витамин D3, измерван като 1,25 OH витамин D (калцитриол).

Витамин К предпазва от сърдечни болести, рак и стареене

 Баланс между витамин D, витамин K2 и калций

Витамин D, който сте свикнали да виждате е формата на натрупване на витамин D3, позната като  25-OH витамин D (калцидиол). Това е колко витамин D е наличен за тялото. 25-OH витамин D (калцидиол; натрупване) все още трябва да бъде активиран от бъбреците в 1,25 OH витамин D (калцитриол; активен D3) за да предоставя функциите на витамин D в тялото.

Витамин D контролира колко калций е наличен в кръвта само когато той е в формата 1,25-OH витамин D (активен; калцитриол).

Нивата на 1,25 OH витамин D (активен; калцитриол) се променят на базата на нуждата на тялото от калций. След като калцият веднъж е активиран и освободен в тялото, той може да остане в организма за цели 24 часа, преди да бъде напълно метаболизиран. Това означава, че можете да имате удължен период на прекомерно количество на калций в кръвта. Когато калцият е в излишък, тялото намира нездравословни начини да го изхвърля от кръвта.

Недостигът на този витамин често е причина за агонизращи болки в гърба и ставите

Забележка: Често срещано повишенията на 1,25 OH витамин D (активен; калцитриол) да се появят по време на фазите на растежа (възраст<16) или при възстановяване на костите. Внимавайте да не следвате маркери когато те могат да бъдат обяснени от други фактори!

След като веднъж калцият е усвоен или освободен в кръвта, той все още трябва да бъде насочен накъде да отива! Ето защо статуса на витамин К2 е особено важен за здравословния баланс на калция в тялото.

Витамин K2 се казва, че е водещ противодействащ на стареенето витамин. Атеросклерозата и втвърдяването на кръвоносните съдове се влошават при прекомерни количества калций.

Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

Сърдечно-съдовите заболявания като атеросклероза и втвърдяване на кръвоносните съдове са причина номер едно за смърт.

Витамин K2 се оценява като средство за снижаване на риска.

Зависими от витамин K2 функции на тялото

Тялото ви има зависими от витамин K2 протеини, които контролират притока на калций в тъканите.

Ако имате непрестанно висок 1,25 OH витамин D (активен; калцитриол), това действа за освобождаването на повече калций в кръвотока. Ако в тялото ви няма витамин K2, който да активира зависимите от витамин K2 протеини, калцият се натрупва в тялото.

Понеже тялото иска да поддържа нивата на калций много стабилни, излишният калций след време се натрупва там където не го искате!

Сок спасява от съсиреци в кръвта, риск от удар и множество други здравословни проблеми

Витамин K2 е сигналът, който подсигурява, че калцият се натрупва в костите. K2 също така активира протеин, който извлича калция от артериите.

За да контролираме баланса на калция (както и здравето на костите и сърдечно-съдовото здраве), вие трябва да имате достатъчно витамин K2, който да активира подходящите, зависещи от витамин K2 протеини!

Ползите от витамин K2 включват подобрено здраве на мозъка, производство на енергия, оксидативен стрес и метаболизъм, както и риска от сърдечно-съдови заболявания, камъни в бъбреците и развитието на рак.

Ако в тялото ви НЯМА обилни нива на витамин K2, вие няма да можете да минерализирате този калций обратно в костите си. Когато активното ниво на витамин D е високо, вие сте предразположени към високи нива на калций в кръвта.

Случайно откритие води до най-големия пробив за здравето след пеницилина!

Е, калцият е по-вероятно да се окаже там където вие НЕ искате той да отиде (като в артериите, бъбреците и меките тъкани). 

Витамин K2 също така е по-малко наличен, за да убива свободните радикали, да произвежда енергия и да стимулира здравословна кръвна захар и здрав мозък.

Прием на витамин K2 като хранителна добавка

Статусът на витамин K2 зависи от приема ви.

Витамин K2 не е широко наличен в храните. Той е с високо съдържание в някои ферментирали сирена и във ферментирал соев продукт, известен като натто.

Витамин K1 е наличен когато ядем много зеленчуци с тъмно зелени листа. Тялото преобразува известно количество K1 в K2, но то иска да използва K1 най-вече за стимулиране на съсирването на кръвта в черния дроб.

Поради ниския прием на витамин K2 в западния начин на хранене, много хора вече прибягват към хранителни добавки с витамин K2, за да подсигуряват здравословни нива от него на тялото си.

Фибрите са едно от най-мощните оръжия, с които разполагаме за да сме здрави

Кой е по-полезен, витамин K2-4 или K2-7?

K2 се предлага в хранителни добавки като витамин K2-4 и витамин K2-7. Стойностите „4” и „7” представляват дължината на структурата на витамин K.

Химическото име на витамин K2 е известно като „менаквинон”. Той се съдържа в хранителни добавки като „менаквинон-4; mk-4” или „менаквинон-7; mk-7”.

K2-4 е наличен само като синтетична добавка и се метаболизира бързо от тялото. По-дългата структура на K2-7 не е синтетична и остава в кръвта за 24-72 часа. K2-7 може да се приема веднъж дневно за поддържане на нивата на K2, докато K2-4 се приема по няколко пъти на ден.

K2-4 може също така да има проблеми относно чистотата и може да съдържа остатъчни количества от непознати химически съединения. Понеже K2-4 се използва по-бързо от тялото, той е по-малко наличен за осигуряването на нуждите от витамин К в цялото тяло за цял ден.

Поради тези причини, аз използвам хранителни добавки под формата K2-7.

Витамин K2-7 (менаквинон К2-7) остава в кръвта по-дълго и е по-лесно усвоим за активирането на зависимите ви от К2 протеини през целия ден. По-малко вероятно е той да е усвоен от черния дроб, както и използван и за други цели.

Хранителните добавки с K2 и D3 съществуват в комбинация, но аз обичам да ги взимам отделно, понеже нуждите както от K2 така и от D3 се различават при различните хора.

Изследвания показват, че ползите от K2-7 се повишават наред с дозата до около 320 мкг на ден. Нивата над 320мкг/ден не са непременно вредни – но прекомерното количество може да е загуба на пари и потенциално водят до нови дисбаланси.

Ако ви е нужна препоръка за изходно ниво за прием на хранителни добавки с D3 и K2, то 50-125 мкг D3 (колекалциферол) и до 320 мкг/ден витамин K2-7, съдържащ се в менаквинон К2-7 са популярни и безопасни начини за следване, докато периодично проверявате нивата си на 25-OH витамин D (складиране; калцидиол).

Древен немски лек отпушва артериите, предпазва от инфекции, снижава холестерола и стимулира имунната система

Взимате ли достатъчно витамин K2 за оптимални ползи?

Как можете да разберете дали имате ниско ниво на витамин K2?

Ако пиете витамин D, убеден съм, че трябва да пиете и витамин K2 наред с него.

Първо на първо, обикновено препоръчвам пиенето на по 320mcg на ден витамин K2 под формата на менаквинон К2-7, за да поддържате ежедневно здравето си.

Още по темата:

Сърдечна недостатъчност се лекува с витамин D, казват учените

Симптомите на недостиг на витамин D обяснени: най-сериозните 9 предупредителни признака

Ето какво изхвърляме с урината когато пием газирани напитки

Витамините от храната — не от хранителните добавки — се свързват с по-дълъг живот

Наскоро открити: 3 изненадващи биологични процеса се нуждаят от калций и въздействат на костите

Естествена превенция на остеопорозата

Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

Източник:
https://info.dralexrinehart.com/articles/vitamin-d-and-vitamin-k2-benefits-connection

Снимка: Healthy Concepts with a Nutrition Bias – Natural Healthy Concepts

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *