Слънчевият витамин

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Витамин D достатъчно силен ли е за да се пребори с рака?

Според нарастващия обем данни, да. Открито е че високите нива на витамин D предпазват от няколко вида рак и най-вече от тези на храносмилателната система: на устата, гърлото, стомаха и дебелото черво. Макар че много от нас смятат, че получаваме доста витамин D от млякото или от мултивитамините които пием, оказва се, че най-добрият източник е слънцето. Неговите лъчи карат тялото ви да произвежда това хранително вещество, а една 10-20 минутна разходка ежедневно ви предоставя обилна доза от него.

Произтичащата от това защита от рака е впечатляваща. Участниците в едно изследване с високи нива на витамин D показали 43 процента по-малко рак на храносмилателния тракт, 29 процента по-малко смъртни случаи, причинени от рак, и 17 процента по малко случаи на рак като цяло. Макар че витамин D се съдържа в сьомгата, скумрията, херингата, туната и сардините, както и в подсиленото прясно мляко и хранителните добавки, излагането на слънце единодушно печели като най-добър източник, защото само мъничко слънчева светлина е достатъчна тялото ви да произведе много витамин D.

Какво количество от слънчевия витамин ви е нужно? Около 1,500 МЕ всеки ден за да се сдобиете със защитата, предоставена от 10-20 минутна ежедневна разходка на слънце. За сравнение, една чаша мляко съдържа само 100 МЕ витамин D, а в 100 г сьомга има 360 МЕ. Дори и препоръчителната дневна доза е сравнително ниска: само 400–600 МЕ. Но много експерти в общественото здраве призовават препоръчителната доза да се повиши на 1,000–2,000 МЕ, което в момента се счита за горната безопасна граница за възрастни.

За да получите дневната си доза слънце при свеждане до минимум на рисковете за кожата – не ви се иска да замените един вид рак с друг – е необходимо да се разхождате сутрин или следобед, когато лъчите не са толкова силни. И да си слагате слънцезащитен крем преди да излезете от къщи. Тъй като слънцезащитните кремове започват да действат 15-30 минути след нанасянето, вие вече ще сте си набавили дневната доза витамин D.

    

По-добре си набавете каквото ви трябва

Млякото остава отличен източник на витамин D, със 100–125 международни единици на чаша. Не си падате по млякото? Ето още няколко различни от слънцето начина за сдобиване с необходимото ви количество витамин D:

  • Избирайте храни, подсилени с този витамин. Производителите на храни вече наваксват: Ние се нуждаем от повече витамин D! Проверявайте етикетите на всичко – от портокалов сок и хляб до кисело мляко и пудинг, за да видите дали са подсилени.
  • Яжте риба. Най-богатият хранителен източник на витамин D е сьомгата (360 МЕ витамин D в 100 г), но консервираните в олио туна и сардини също са добри източници.
  • Яжте по някое и друго яйце. Витамин D е в жълтъка и макар че 26 МЕ изглеждат нищожна доза, това е повече от нищо.
  • Вземайте хранителна добавка. Само не приемайте повече от 2000 МЕ на ден от храната и от добавките в комбинация.

Ползите за истинската ви възраст:

Ако вземате по 400 международни единици витамин  D и 1,200 милиграма калций на ден това може да снижи истинската възраст на тялото ви с цяла 1.3 година.

Източник: Real Age, Sun Kind of Vitamin

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *