Съвет на зъболекаря: Спрете да почиствате зъбите си с конец!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

oral irrigator 2

Да, правилно прочетохте: Аз съм зъболекар и ви съветвам да изхвърлите конеца за почистване на зъби.

Когато за пръв път посъветвам пациентите си да спрат да си чистят зъбите с конец, те обикновено ме поглеждат сякаш съм луд—в съзнанието им е вкоренена идеята, че почистването на зъбите с конец е много важно за здравето. За жалост, повечето съвети на зъболекарите за почистването на зъбите с конец са погрешни.

Както добре знаете, прекомерно много храна остава между зъбите ни след хранене. Традиционно сме научени да използваме тънък, восъчен конец, за да премахваме тази храна. Чудесно, след като върши работа.

Обаче, що се отнася до премахването на бактериите дълбоко под венците, почистването с конец в най-добрия случай се представя неубедително. За да обобщим, простите захари и въглехидрати хранят бактериите в устата. Така че когато консумираме много бонбони, газирани напитки, и други храни с богат на фруктоза царевичен сироп, бактериите процъфтяват и се умножават под линията на венците. Защо да се притеснявате за това? Ами, именно натрупването на патогенни (вредни) бактерии в устата води до заболявания на венците, кариеси, прониква в каналите на зъбите и може да се приеме дори за рисков фактор за заболявания в цялото тяло.

 За да поддържаме нужното орално (и общо) здраве, трябва да премахнем тези патогенни бактерии от устата. За жалост почистването на зъбите с конец не прави нищо за премахването на бактериите; то всъщност само ги разнася като масло върху препечена филийка.

Опасностите от патогенните бактерии

Патогенните бактерии растат и се размножават в джобове под венците. Джобът, точно както звучи, е пространство между венците и зъбите. Много от нас дори не осъзнаваме, че имаме джобове, но годините на зъбен камък са предизвикали линията на венците да се оттегли от зъбите и от тези пространства. Тези джобове стават идеалното място за отглеждането на патогенни (анаеробни) бактерии, където те да се увеличават и възпроизвеждат в топлата, богата на хранителни вещества среда в която няма кислород.

Ако тези патогенни бактерии нарастват безконтролно и влязат в кръвотока, те могат да бъдат пренесени в цялото тяло и да причинят възпаление. Хроничното възпаление от всеки един източник води до хронично заболяване. Провалянето в грижите за зъбите може да ни изправи пред редица медицински проблеми като сърдечно заболяване, диабет, преждевременно раждане, болестта на Алцхаймер и дори пред възпалителните видове рак като рак на гърдата и на панкреаса.

За да можем както трябва да премахваме бактериите от джобовете и да предотвратяваме тези инфекции, трябва да разберем дали в устата ни има такива бактерии. Ако е така, то тогава съществува и инфекция и тези микроби образуват биофилм върху зъбите и под венците. Този биофилм не може да бъде разрушен с антимикробни средства, нито дори с най-ефикасните домашни лекове. Трябва да отидете на зъболекар, който да се справи с този биофилм и със скритите инфекции.

След като направите това, вие трябва да продължите да дезинфектирате устната си кухина. Не се заблуждавайте, решението не е в чистенето на зъбите с конец! Според мен, здравият разум ви убеждава в това. Как бихте могли да излекувате инфекция с парче конец, особено ако не можете да достигнете до дъното на джоба, където живее инфекцията? Ето защо, трябва да използвате съвременен инструмент като иригатор за устата, който ще изплаква джоба до дъно.

Защо иригатор за уста?

Съветвам всичките си пациенти вместо да почистват зъбите си с конец, да изполват воден иригатор за уста всеки ден.

Иригаторът за уста използва поток от пулсираща под налягане вода за почистване между зъбите и под линията на венците. Приемете че все едно миете венците си с душ всеки ден. В резултат на това вредните, пародонтални бактерии дълбоко в джобовете, които не могат да бъдат достигнати чрез миене на зъбите с четка или почистване с конец, биват отмити и премахнати. Допълнителните ползи включват: миенето с иригатор спомага за контролиране на гингивита, намалява честотата от кървене на венците и премахва лошия дъх.

Вккючването на иригатор за уста в сутришния или вечерен тоалет помага в битката със заболяванията на венците.

Така че след като вече знаете че има по-добри алтернативи, изхвърлете конците за почистване на зъбите с усмивка, показваща здравите ви зъби.

Д-р Рийд Уиник

Източник: Dentist’s Advice: Stop Flossing! 23 June 2013; http://www.mindbodygreen.com/0-10026/dentists-advice-stop-flossing.html

Снимка: www.fystore.com 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Съвет на зъболекаря: Спрете да почиствате зъбите си с конец!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *