FDA променя позицията си, предупреждава срещу аспирина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

aspirin

По-рано през годината Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) предупреди срещу пиенето на ацетаминофен (Тиленол) в дози над 325 милиграма (мг) поради рискове от потенциално фатално увреждане на черния дроб. (Очаквайте статия за тиленол с алтернативи за заместването му.) Изглежда те започват бавно да загряват, защото сега FDA отново променя друга отдавна поддържана позиция относно популярно болкоуспокоително. Те обявиха, че хората без анамнеза за сърдечни проблеми не трябва да взимат аспирин ежедневно.

Предполага се, че 40 милиона американци пият аспирин всеки ден, като много от тях вярват, че това ще снижи риска им от сърдечна недостатъчност. Обаче, ако не сте преживяли инфаркт и нямата анамнеза за сърдечни проблеми, пиенето на аспирин може да причини повече вреда от полза. Според FDA:

„… след внимателно проверка на научните данни от значителни изследвания, FDA заключи, че данните не подкрепят употребата на аспирина като превантивно лекарство от страна на хора, които не са имали инфаркт, инсулт или сърдечносъдови проблеми, употреба, която се нарича „основна превенция”. При такива хора не е открита ползата, а рисковете—като опасен кръвоизлив в мозъка или стомаха—все още са налице”.

Друг признак, че FDA може би най-накрая става проактивна относно защитата на общественото здраве, е че те също така отхвърлиха молбата на Bayer да добавят твърдение в етикета си, че аспиринът помага за предпазването от сърдечен удар без анамнеза за сърдечно заболяване. Това е много добра новина, тъй като последното нещо от което се нуждаем е подвеждащ етикет, който насърчава здрави хора да вземат това потенциално фатално лекарство…

Знаехте ли, че аспиринът може да причини увреждане на ставите и други сериозни странични ефекти?

Ако не пиете аспирин, за да предотвратите сърдечно заболяване, вероятно го пиете за облекчаване на болка и може би по-конкретно на ставна болка. Малко хора знаят обаче, че аспиринът (който е  форма на нестероидно противовъзпалително средство) причинява по-бързото увреждане на хрущяла в ставите ви.

Аспиринът носи и други сериозни рискове също така, най-добре известното от които е причиняването на сериозен гастроинтестинален кръвоизлив. Въздействието изглежда зависи от дозата, така че, ако пиете пълна доза аспирин за облекчаване на болка (в сравнение с ниската доза аспирин, която понякога се използва за предпазване на сърцето), вашият риск от сериозен кръвоизлив в храносмилателния тракт може да се повиши. След тази информация, дори употребата на ниски дози аспирин доказано повишава риска от сериозен кръвоизлив в стомашно-чревния тракт.

Страничните ефекти от аспирина са толкова сериозни, че някои изследователи препоръчват статуса на това лекарство да се промени на предписвано само с рецепта лекарство. Други рискове включват:

  • Увреждане на бъбреците
  • Инсулт
  • Катаракти
  • Загуба на слуха
  • Хронично предозиране когато се приема дълго време

Аспиринът е едно от петте най-опасни лекарства

Знаехте ли, че болкоуспокиутелните и неблагоприятните реакции към лекарства са четвъртата водеща причина за смърт в Съединените щати? Само сърдечните заболявание, ракът и инсултите убиват повече хора. Ако разчитате на тези популярни лекарства да облекчат болката ви, можете да заплатите с живота си!

Има причина за това, че FDA сега предупреждава хората да не пият аспирин ежедневно и тя е, защото той просто е твърде опасен. Но аспиринът е само едно от опасните лекарства на пазара (което много хора погрешно приемат за абсолютно безопасно).

Има много други, затова моля ви, ако пиете лекарство за облекчаване на болка, непременно се уверете, че те не са под форма на едно от тези 5 най-опасни лекарства … животът ви може да зависи от това. (Очаквайте статията наскоро.)

Джеси Каноун

Източник: FDA Switches Positions, Warns Against Aspirin, 9 Мау 2014

http://www.losethebackpain.com/blog/2014/05/09/fda-warns-against-aspirin/?inf_contact_key=8e1458ad8bebe032fb2b0448110347857458a188e2cd4d54d80174708857909e

Снимка: article.wn.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *