Псуването може ли да е здравословно?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

swearing

Вижте, трябва да съм честна с вас: аз не винаги се придържам към използването на приличен език т.е. понякога трудно се стърпявам да не изрека някоя цветиста фраза.
Точно така, аз псувам малко по-често, отколкото ми се иска (макар че понякога е направо приятно да чуеш как речитативът изхвръква от устата със скоростта на гнева). Но знаете ли какво? Всъщност, не ми пука.

И не трябва да ви пука и на вас. Ако се чувствате ядосани, изнервени, напрегнати или просто искате да отпуснете малко парата, няма нищо лошо да изръсите няколко думи, които иначе биха могли да накарат вас—или майка ви—да се изправите на нокти. В крайна сметка, това са само думи. И макар че те може да са леко неприятни за ушите, изследванията показват, че псуването има своите ползи за здравето.
Какви са тези ползи ли? Както прочетох в две малки изследвания от Университета Кийл във Великобритания, псуването помага на хората да издържат на физическа болка и да се справят с емоционални и разочароващи преживявания. Псуването изглежда задейства реакцията позната като „бий се или бягай”, която води до освобождаването на ендорфини за ограничаване на болката и за успокоение. (За което мога лично да свидетелствам, че е вярно.)
Например, ако зверски си ударя пръст на крака, разбита съм от стрес или забележа, че  разговарям по тема, която силно ме вълнува, много вероятно е да изрека няколко думички, които не са непременно част от ежедневния речник на когото и да било, нито пък се ценят високо. Открила съм, че като го направя, това не само ми помага да усещам по-малко болка и разочарование, но и ми предоставя форма на освобождаване. Самият факт на изричане на тези думи прави нещо в мен на емоционално и психологическо ниво, което внася елемент на релаксация, утеха и свобода.
Понякога хората се нуждаят просто от освобождаване. Има социално напрежение, което често ограничава поведението ни, а езикът е мястото, където тези ограничения редовно биват налагани. Когато се разочаровате, псуването може да донесе момент на освобождаване от тези таени вътре във вас чувства.
Ако се замислите за спорове, които някога сте водили или за ситуации, в които може да сте се оказвали, когато сте били емоционални, стресирани или избухливи, може и да сте изпуснали някоя и друга ругатня. И макар че е малко вероятно човекът с когото сте говорили или хората наблизо да са били доволни да ги чуят, това вероятно ви е накарало да се почувствате малко по-добре. (И както сме виждали на толкова места, (включително и тук) освобождаването от тези емоции, вместо да ги сдържате вътре в себе си е по-здравословно за вас!)
Все пак не искате да псувате твърде много. Но в ситуациите, когато чувствате, че няма как да не го направите, действайте! Просто се въздържайте да насочвате думите лично към когото и да било, тъй като това може да нанесе повече вреда от полза.

Бъдете здрави,

Хелън Мартър

Източник: Doctors Health Press, Can Swearing Make You Healthy? 23 May 2014

Снимка: www.countingcats.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *