Първият документиран случай на дете, излекувано от ХИВ

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

3 март, 2013 г  — Д-р Дебoра Персауд от университета Джонс Хопкинс днес описа първия документиран случай на дете, излекувано от ХИВ.  Епохалните констатации бяха съобщени на Конференцията по ретровирусите и опортюнистичните инфекции за 2013 в Атланта, Джорджия.

HIV-ribbon

Д-р Персауд описва случай на две-годишно дете в Мисисипи, диагнозирано с ХИВ по рождение и незабавно поставено на антиретровирусна терапия. На година и половина детето спира да взима противовирусни лекарства и изчезва от полезрението на лекарите. Когато на година и единайсет месеца отново е доведено в лекарския кабинет, макар че лечението му е било прекъснато за пет месеца, в детето не са открити вирусни заболявания. Последвалите много прецизни тестове потвърждават липсата на ХИВ.

„Педиатърът на детето в Мисисипи, д-р Хана Гей, педиатър специалист по ХИВ в университета на Мисисипи, знаеше за нашата работа и бързо информира екипа веднага щом на вниманието й попадна случая с детето”, казва д-р Роуина Джонсън, вице президент на Американската фондация за изследване на СПИН и директор на изследването. „Тъй като сътрудничеството вече съществуваше, изследователите успяха незабавно да се мобилизират и да направят необходимите тестове, за да определят дали наистина става дума за излекувано дете”.

Според д-р Персауд, изчерпателните тестове са потвърдили без никакво съмнение, че както майката, така и детето са били ХИВ позитивни при раждането на детето, а днес в детето не се откриват никакви признаци на ХИВ инфекция и чрез най-чувствителните налични методи на изследване.

Единственият друг документиран случай на излекуване от ХИВ към днешна дата остава този на Томи Браун, така наречения ‘Берлински пациент’. През 2006 г, докато е лекуван от ХИВ, г-н Браун бива диагнозиран с левкемия. Лекарят му успява да излекува левкемията му с трансплантация на стволови клетки от човек, роден с генетично изменение, причиняващо имунитет към ХИВ инфекцията. След трансплантацията г-н Браун успява да спре лечението на ХИВ без заболяването да го порази отново.

Този нов случай сочи към възбуждащата интереса възможност различните сегменти ХИВ позитивни хора да могат да бъдат излекувани по различни начини. Макар че случаят на г-н Браун бе резултат от сложна високо-рискова и скъпа поредица от процедури, новият случай изглежда е пряк резултат от сравнително евтин курс на антивирусна терапия.

„При положение, че това излекуване изглежда е постигнато само с антивирусна терапия,” казва д-р Джонсън, „наложително е да разберем повече за имунната система на новороденото, как тя се различава от тази на възрастните, и кои са били факторите, направили възможно излекуването на детето”.

Случаят в Мисисипи също така подчертава значението да се идентифицират ХИВ позитивните жени, да се разшири достъпа до лечебни режими, които могат да предотвратяват заразяването на децата от майките, и бебетата незабавно да се поставят  на антивирусна терапия в случай че те са родени ХИВ позитивни.

„Горди сме, че играем водеща роля в осветляването на това пъвро излекуване на дете от ХИВ”, казва Главният изпълнителен директор на Фондацията за изследвания на СПИН Кевин Робърт Фрост. „Този случай е поразително напомняне, че лечението на ХИВ може да се постигне по много начини, които ние изобщо не очаквахме, и ние се надяваме това да е първото от много излекувани от ХИВ деца в следващите месеци и години.

Източник:

http://www.whydontyoutrythis.com/2013/03/first-documented-case-of-child-cured-of-HIV.html

Снимка: saypeople.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *