Содата за хляб: Спасение след усилена физическа активност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Содата за хляб е сред най-непретенциозните и подценявани продукти, употребявани в домакинството. Известни са нейните почистващи и освежаващи свойства, но днес ще говорим за способността й да лекува.

Ползите за здравето на содата за хляб са базирани на способността й да регулира pH на тялото. Когато тялото стане твърде киселинно, или пък твърде алкално, се появяват здравословни проблеми. Содата за хляб помага за възстановяването на здравословния баланс.

baking-soda-workout

Много важна част от живота, в която содата за хляб може да е полезна е физическата активност. Всички сме се изморявали до смърт, било то във фитнес залата, в градината или дома. Всеки, който е правил упражнения с високо натоварване познава усещането за сковани стави, мускулна треска и тотална умора.

Процесът на усилени физически упражнения води до натрупване на млечна киселина в ставите. Макар че това е естествен процес, той може да предизвика съсипваща умора и нестихващи мускулни болки, които да ви извадят от строя. Физическата активност може също така да доведе до снижаване на телесното pH, процес, наречен метаболитна ацидоза.

Как содата за хляб помага в този случай? Тя служи като основна съставка в балансираща pH-то и бореща умората напитка. Тази напитка не само може да спомогне за снижаване натрупването на млечната киселина в тялото, но и възстановява pH-то на тялото, спомагайки по-бързото му възстановяване след фитнес и друга изморителна физическа активност.

Прочетете също:  Как естествено да излекуваме бъбреците си със сода за хляб

Това е подкрепено научно: Изследване от 1997 година, публикувано в списанието Journal of Applied Physiology изследва действието на содата за хляб върху „умората и възстановяването на мускула quadriceps femoris след упражнения”. В изследването участват шестима мъже в добро здраве, които пият сода бикарнонат и след това карат колело.

Учените стигат до заключението, че содата за хляб води до „снижена умора и подобрено възстановяване”.

Изследване от 1999 година, публикувано в списанието European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology изследва въздействието на содата за хляб върху представянето на десет велосипедиста. От резултатите учените извлекли заключението:

„Резултатите показват, че натриевия бикарбонат може да се използва за туширане на процеса на умората по време на силно натоварване при каране на колело в продължение на 60 минути”.

Лек за умора:

За да неутрализирате последиците след физическо натоварване, просто смесете 1/4 ч.л. сода за хляб с 240 мл вода.

А за да направите още по-полезна напитка, смесете 4 ч.ч. вода с 1/2 ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. нерафинирана морска сол, 2 с.л. местен натурален мед и 1 с.л. прясно изстискан лимонов сок или сок от лайм. Това не само ще ви помогне да облекчите възстановяването си, но и ще насити тялото ви с електролитите, които сте изразходвали в упражненията.

Ето още няколко причини да използвате сода за хляб за по-добро здраве:

  • Облекчете уморените си стъпала като смесите три с.л. сода за хляб в леген с топла вода и накиснете краката си.
  • Преборете се с подуването на корема като пиете чаша вода с една ч.л. сода за хляб и малко лимонов сок след обилно хранене (но не непосредствено след преяждането).
  • Смесете 1/4 ч.л. сода за хляб в чаша зелен чай за стимулиране на метаболизма.
  • Смесете равни количества сода за хляб и кокосово масло и използвайте като естествен дезодорант.

Забележки:

Когато избирате сода за хляб, непременно се уверете, че тя не съдържа алуминий, най-добре е да купувате от аптеката натриев бикарбонат.

При някои хора содата за хляб може да подразни червата.

Говорете с медицинско лице преди да започнете да използвате сода за хляб, за да сте сигурни, че тя е безопасна конкретно за вашите нужди.

Таня Ракмилевич

Още ползи от содата за хляб:

 Премхнете нежеланото окосмяване от интимните си части лесно и завинаги!

Мед и сода за хляб – невероятен лек за най-смъртоносното заболяване!

Содата за хляб снижава риска от преждевременна смърт

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/how-to-drink-baking-soda/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N160610

Снимка: pentrunoidoamnele.wordpress.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

2 thoughts on “Содата за хляб: Спасение след усилена физическа активност

  1. Статията ви този път е пълна с недобри за здравето съвети Първоизточникът на този метод за западния свят, доколкото знам без претенциите да съм права, е Елена Рьорих. Ето и нейните съвети за начина, по който се пие содата и обясненията защо това е така и още др. неща: http://lechiteli.bg/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%8C%D0%BE/

  2. СТАТИЯТА Е ДОБРА НО Е АКАДЕМИЧНА И ПОЛЗУВАНЕТО ОТ НЕЙНИТЕ СЪВЕТИ СТАВА НАВЪЗМОЖНО ЗА СРАДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ ПОЛЗУВАТЕЛ – ПИШЕТЕ КРАТКО И ЯСНО, СТИГА С ТОЗИ АКАДЕМИЗЪМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *