12 храни изненадват със съдържанието си на захар

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sugar-cubes

Повечето хора се стремят да намаляват приема си на захар, да отслабват и да избягват хроничние заболява ния като диабет, рак и болести на сърцето. Захарта замести мазнините като най-ненавиждания злодей на 21 век и то съвсем обосновано.

Освен че предлага „празни калории” на организма, които насърчават трупането на килограми, захарта може да допринесе за развитието на хронични заболявания като действа като „метаболитна” отрова. Според д-р Робърт Ластъг, „Не става дума за калории… Захарта няма нищо общо с калориите. Тя сама по себе си е отрова”.

Ако сте сред хората, които се опитват да намалят захарта, може би вече сте предприели мерки спрямо основните нарушители в режима си на хранене като газираните напитки, бисквитите и курабийките, бонбоните и сладоледа. Онова, което може да ви изненада е, че приемът ви на захар все още може да е прекомерно висок дори и след като сте спрели „сладките неща”, защото захар се крие в много, много храни (включително в някои, които приемате просто за пикантни).

За добиването на правилна представа за нещата, здравните органи съветват жените да ограничат консумацията си на захар до 5 ч.л. (20 грама) на ден, мъже до 9 ч.л. (36 грама) на ден, а за децата се препоръчват по 3 ч.л. (12 грама) на ден.

12 храни с високо съдържание на захар, които може би ще ви изненадат:

12. Сушените плодове: Звучи здравословно, но при сушенето на кисели плодове като червените боровинки често се добавя захар. Само в една порция сушени червени боровинки може да има до 25 грама захар.

11. Сосът за барбекю: Захарта е основната съставка в повечето сосове за барбекю, което лесно може да добави 9 грама захар или повече на чаена чаша. Обикновените сандвичи с крехко пушено свинско, обилно подправени със сос съдържат около 18 грама захар, та дори и повече, ако си добавите още сос.

10. Салатеният дресинг с редуцирани мазнини: Липсващата мазнина често се замества с подсладители, поради което някои дресинги с намалено съдържание на мазнини могат да съдържат до 50 грама захар на половин чаена чаша.

9. Печеният зрял фасул с доматен сос: Печеният зрял фасул обикновено е задушен в пълен със захар сос, който може да съдържа по 15 грама захар на половин чаена чаша.

8. Енергийните напитки: Повечето хора си мислят, че тези напитки представляват в основни линии смес от електролити и натрий, но те също така съдържат до 21 грама захар в бутилка от 340 мл.

7. Консервираните или пакетирани плодове: Ако плодовете са пакетирани в сироп (дори и в лек сироп), това означава, че той съдържа добавена захар. Една малка чаша нарязани круши или мандарини в лек сироп може да съдържа 17 грама захар (това е повече от препоръчителното дневно количество за дете).

6. Ябълковото пюре: Търсете неподсладено ябълково пюре, защото, ако сте взели такова, което съдържа захар (както е с много „оригинални” продукти), в него може да има повече от 20 грама само в една порция.

5. Протеиновите блокчета: Тези „здравословни” храни често не са нищо повече от луксозно опаковани шоколадчета. Една популярна марка съдържа по 20 грама захар на  блокче! Ако се нуждаете от протеини, опитайте с твърдо сварено яйце или шепа бадеми.

4. Мъфините от трици: Някои, но не всички, мъфини от трици съдържат по 40 грама захар всеки. Ако искате да сте сигурни, проверете обозначените хранителни стойности върху етикета или си направете сладкиша сами с малко захар у дома.

3. Здравословните зърнени закуски: Знаете, че детските зърнени закуски, направени на кръгчета в ярки цветове съдържат много захар, но дори и здравословно звучащите видове за възрастни често пъти бъкат от сладост. Овесените трици, обработените овесени и други зърнени закуски под формата на кръгчета, които се продават като здравословни, могат да съдържат по 17 грама захар на порция.

2. Сосът за спагети: Пикантните бутилирани сосове като тези от домати & босилек или маринара могат да съдържат по 12 грама захар в половин чаена чаша. Според федералните указания, жените ще надвишат препоръчителната си дневна доза захар само с една чаена чаша сос (и то без изобщо да вземете предвид спагетите).

1. Бутилираните студени чайове или овкусените води: Студен чай със сигурност звучи по-здравословно от газирана напитка, но някои марки бутилиран чай съдържат по повече от 50 грама захар на бутилка! Дори овкусените води, които се продават като подобряващи здравето напитки, могат да съдържат по повече от 30 грама захар само в една бутилка.

Джеси Каноун

Източник: http://www.losethebackpain.com/blog/2014/01/02/foods-high-in-sugar/

Снимка:behealthygetfit.com 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *