СЕНЗАЦИОННО: Фруктозата причинява генни мутации в мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hfcs-brain

Американците поглъщат приблизително по 15 кг високо фруктозен царевичен сироп всяка година. Не е новина, че цялата тази захар е вредна за здравето, разбира се. Но сега изследователите казват, че са открили нови доказателства, че фруктозата като тази, съдържащ се във високо фруктозния царевичен сироп буквално променя стотици гени в мозъка ви!

И изследователите казват, че тези мутации може би причинят широк обхват от заболявания.

Всъщност, изглежда че може би сме открили виновника за безброй случай на сърдечни заболявания, диабет, разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност и болестта на Алцхаймер, според учените от Университета на Калифорния в Лос Анжелис.

Но изследователите също така откриха изненадващ начин да поправят генетичното увреждане. И ако щете вярвайте, то не включва употребата на лекарство.

Оказва се, че докозахексаеновата омега-3 мастна киселина или DHA, помага за премахването на нанесеното от фруктозата увреждане.

Ще дадем всички детайли за това лечение след минута, но първо нека погледнем фруктозата по-отблизо, както и подробностите от изследването, публикувано в списанието EBioMedicine (съвместна публикация на списанията Cell и The Lancet).

Проблемът с високо фруктозния царевичен сироп

Повечето от фруктозата в американския начин на хранене идва от евтиния подсладител високо фруктозен царевичен сироп (HFCS).Той се прави от царевично нишесте и се съдържа във всичко от газираните напитки до бебешките храни.

Прочетете още: Освободете се от сладката заблуда… за HFCS 

Това е проблем, защото тялото просто не може да се справи с количествата на които е подложено. И след като не водим достатъчно физически активен живот, за да го използваме като гориво, високо фруктозният царевичен сироп се усвоява от тялото и се превръща в тлъстини в него.

Фруктоза има и в плодовете и зеленчуците в умерени количества. Но за разлика от високо фруктозния царевичен сироп, естествената фруктоза върви ръка за ръка с важни хранителни вещества и фибри, които забавят усвояването й от тялото. С други думи, НЕ всички захари са еднакви.

Фруктозата свързана с увреждане на мозъка, крадящо паметта Fructose linked to memory-robbing brain damage!

Изследователите от UCLA искаха да намерят другите действия на фруктозата върху човешкото тяло. Те обучиха група плъхове да преминават през лабиринт и след това ги разделиха в три групи.

1 група:

В продължение на шест седмици първата група плъхове пиели вода, овкусена с количество фруктоза, равно приблизително на литър газирана напитка на ден при хората.

2 група:

Втората група пиела същата вода с фруктоза, но също така ядяла храна с богато съдържание на DHA.

3 група:

И последната група била контролната, която не получавала фруктоза във водата, както и никаква DHA.

В края на шесте седмици плъховете били пуснати, за да могат отново свободно да преминат през лабиринта. Резултатите били шокиращи.

1-та група плъхове, които пиели само вода с фруктоза се нуждаели от два пъти повече време, за да преминат през лабиринта в сравнение с 3та група – тази на плъховете, които пиели само вода!

С други думи, фруктозата била увредила паметта им.

Омега-3 мастната киселина ПРЕМАХНАЛА увреждането от фруктозата

Но за безбройните хора, които продължават да ядат типичната, пълна със захар западна храна следното откритие е чудесна новина. Плъховете във 2-та група, които консумирали както увреждащата мозъка фруктоза, така и докозахексаенова киселина, се представили почти толкова добре, колкото тези в контролната 3-та група, в която те получавали само вода.

Изследователите казват, че това категорично показва, че именно DHA е премахнала вредните последици от фруктозата!

Но това не е всичко, което тази омега-3 мастна киселина направила за 2 група. Плъховете, които получавали само вода, съдържаща фруктоза имали значително по-високи нива на кръвна захар, триглицериди и инсулин от групата, пила чиста вода И от групата пила фруктоза и DHA.

При хората това може да означава предпазване от диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване и други. Тези резултати са изумителни сами по себе си, но изследванията не спрели дотук.

Учените отишли една стъпка напред и проследили 20000 гена в мозъците на плъховете, откривайки над 900, в които фруктозата била причинила мутации. Според изследването, голямо разнообразие от заболявания могат да бъдат свързани с изменения в еквивалентните гени при хората, включително болестта на Паркинсон, биполярни разстройства и други мозъчни заболявания.

При всичките тези генни мутации, увреждане на паметта, хронични и смъртоносни заболявания има висока вероятност да се случи нещо лошо, така че храната богата на фруктоза като тази, съдържаща високо фруктозния царевичен сироп прави много повече от просто да ви кара да пълнеете. Тя е способна да ви убие.

Препоръчваме ви да се постараете да намалите фруктозата в храната си и напълно да елиминирате високо фруктозния царевичен сироп. Забравете пакетираните храни и приготвяйте колкото можете повече домашни ястия с пресни органични продукти.

Яжте много прясна, хваната в морета и реки риба, която естествено съдържа много омега-3 мастни киселини, включително DHA, която учените казват, че се бори с уврежданията, нанесени от фруктозата. И си помислете също за хранителна добавка с рибено масло.

Четете етикетите внимателно и внимавайте не само за имена на съставките като високо фруктозен царевичен сироп и HFCS, но и за наличието на „фруктоза” и „фруктозен сироп”.

Източник:

https://healthiertalk.com/breaking-news-fructose-causes-gene-mutations-in-brain/

Снимка: www.tumblr.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “СЕНЗАЦИОННО: Фруктозата причинява генни мутации в мозъка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *